Najbolje voće za doručak
Iako je svako voće zdravo na svoj način, neke vrste se posebno ističu svojim nutritivnim profilom i benefitima kada se konzumiraju ujutro.
Bobičasto voće
Bobičasto voće poput malina, jagoda, borovnica i kupina prepuno je antioksidansa, posebno antocijanina, koji im daju živopisne boje i snažna protuupalna svojstva. Povezuju se s poboljšanjem moždanih funkcija, zdravljem srca te zaštitom od kroničnih bolesti. Bogate su vitaminom C i vlaknima – primjerice, jedna šalica malina sadrži impresivnih 8 grama vlakana. Lako ih je dodati u zobenu kašu, grčki jogurt ili smoothie.

Agrumi
Poznati po izuzetno visokom udjelu vitamina C, agrumi su sjajni za jačanje imuniteta. Sadrže i vlakna, kalij te fitonutrijente poput flavonoida koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Grejp sadrži naringenin, flavonoid koji može poticati metabolizam. Važno je napomenuti da grejp može utjecati na djelovanje nekih lijekova, stoga je potreban oprez ako uzimaš terapiju. Najbolje ih je jesti svježe ili kao svježe iscijeđen sok (bez dodanog šećera).
Jabuke
"Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van" – ova izreka ima temelja u nutritivnim vrijednostima jabuke. Bogate su vlaknima, posebno pektinom koji pomaže u održavanju zdravlja crijeva i regulaciji kolesterola. Sadrže vitamin C i snažan antioksidans kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva te može pomoći kod sezonskih alergija. Jabuke su praktične za ponijeti i odlično se slažu sa zobenom kašom (probaj pirjane jabuke) ili maslacem od kikirikija na integralnom tostu. Konzumiraj ih s korom za maksimalne benefite.

Banane
Praktično zapakirane u vlastitu koru, banane su idealne za doručak u pokretu. Izvrstan su izvor kalija, važnog za regulaciju krvnog tlaka, te sadrže otporni škrob – vrstu vlakna koja hrani dobre bakterije u crijevima. Pružaju energiju, vlakna, vitamine B skupine i minerale poput magnezija. Nareži ih u žitarice, dodaj u smoothie ili pojedi same.
Avokado
Iako ga često smatramo povrćem, avokado je voće bogato zdravim mononezasićenim mastima, vlaknima (oko 5g po polovici avokada), vitaminima K, E, C te folatom. Zdrave masti i vlakna pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, pomažu u probavi i doprinose zdravlju srca. Popularni tost s avokadom, možda uz dodatak jaja, odličan je uravnotežen doručak. Može se dodati i u smoothie za kremastu teksturu.