Dolaskom hladnijih dana sve smo više u potrazi za prirodnim načinima kako poboljšati imunitet i pripremiti ga za zimu. Aronija se u posljednjih nekoliko godina izdvojila kao jedna od najpopularnijih supernamirnica te je odličan način kako izgraditi jak imunitet.
Ova grmolika biljka nije samo zdrava nego i vrlo otporna. Može preživjeti jako hladne zime, do čak -47 stupnjeva Celzijevih zbog čega je vrlo popularna u najhladnijim dijelovima Rusije, Finske i Švedske. Također je vrlo rasprostranjena u Sibiru zbog čega ju često nazivaju i sibirska borovnica. Osim što odlično podnosi hladnoću, otporna je i na sušu, kukce, zaraze i zagađenja.
Sve su to razlozi zašto se aronija sve više uzgaja i u našim krajevima. Nije joj potrebno puno vode, a ne smeta joj niti korov pa je vrlo jednostavna za održavanje. Sočne bobice se beru tijekom kolovoza, a prešani svježi sok se može konzumirati tijekom cijele jeseni i zime. Najčešće se pije više kao lijek nego kao ukusan sok. Optimalno je da jednom dnevno, najbolje uz doručak, popiješ jednu malu čašicu soka. Ako imaš osjetljiv želudac, nikako sok nemoj piti prije obroka jer bi ga mogao nadražiti.
No osim što je jednostavna za uzgoj, zašto je aronija stekla popularnost koju ima danas? Odgovor se nalazi u 300 različitih fitokemikalija koje se nalaze u ljubičastim bobicama. Aronija je prepuna snažnih antioksidansa koji štite tijelo od oksidativnog stresa i zagađenja, a sadrži i vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink i željezo. Zbog ovog jedinstvenog sastava odlična je u kontroliranju krvnog tlaka, smanjenja upala i infekcija, jačanju imuniteta te nam daje energiju.
Osim kao sok, aronija se može konzumirati na razne načine. Možemo ju blendati u smoothie, piti čaj od nje ili ju dodati u razne deserte. Pronašle smo nekoliko jednostavnih recepata koji su ukusni, ali i vrlo zdravi.
Zobena kaša s aronijom
Postupak:
1. Mlijeko u lončiću zagrij na laganoj vatri i zatim dodaj zobene pahuljice i chia sjemenke. Kuhaj dok ne dobiješ gustu kašu.
2. U kašu umiješaj med te ju prebaci u zdjelicu.
3. Kada se kaša malo ohladi, na površinu granolu, komadiće tamne čokolade i aroniju te sve skupa prelij maslacem od badema.
Potrebno ti je:
- 1 žlica chia sjemenki
- 500 ml mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica
- 1 žlica meda
- Aronija
- Granola
- Komadići tamne čokolade
- Maslac od badema
Lisnati pužići s aronijom i borovnicom
Postupak:
1. Aroniju i borovnice stavi u lonac i pomiješaj sa šećerom. Sve skupa zakuhaj dok ne dobiješ gustu smjesu te se borovnice skroz ne raspadnu.
2. Lisnato tijesto razvaljaj na nekoliko milimetara i premaži smjesom koju si pripremila.
3. Tijesto zarolaj, nareži na zasebne pužiće te ih peci na 180 stupnjeva dok ne poprime zlatno smeđu boju.
4. Kada se pužići ohlade, posipaj ih šećerom u prahu i posluži.
Potrebno ti je:
- 500 g aronije
- 250 g borovnice
- 4 žlice šećera
- Korica jednog limuna
- Lisnato tijesto
- Šećer u prahu
Smoothie s aronijom, bananom i skyrom
Postupak:
1. Aroniju dobro operi i stavi u blender zajedno s bananom, skyrom i mlijekom od badema. Sve skupa dobro izblendaj.
2. Kada si dobila gustu smjesu dodaj chia sjemenke i još nekoliko puta pulsiraj s blenderom.
3. Posluži u čaši s ledom ili u kombinaciji s omiljenom granolom ili pahuljicama.
Potrebno ti je:
- 1 šalica aronije
- 1 oguljena banana
- 3 žlice skyra
- 1 žlica chia sjemenki
- 250 mL mlijeka od badema