Doza zdravlja

Voliš li ih i ti? Voće s najmanje šećera i s malo kalorija

Svi znamo da je voće zdravo i teško nam je odabrati najdraže. Ipak, ove vrste voća sadrže malo šećera (manje od drugih) te su sjajan odabir na putu do zdravog života

nordwood-themes-wCOeExwF1JI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kad si zadnji posegnula za voćem? Voće i povrće trebalo bi na dnevnoj bazi biti na našem jelovniku, no istini za volju, mnogi to malo zapostavljaju. Voće sadrži puno hranjivih tvari, minerale i vlakna, a može biti i tvoja dnevna doza šećera. Neke vrste voća sadrže manje šećera od drugih što bi ti moglo biti važno nastojiš li ograničiti unos šećera.

Image
Zdrav početak dana

Po jutru se dan poznaje, a ovo je najbolje voće za doručak

Zato otkrivamo koje bi voće moglo biti najbolje za tvoje zdravlje. Osiguravaju hranjive tvari, a nisu preslatki što je dobro i u pogledu kontrole šećera u krvi.

shimmer fallback

Evo o kojim se vrstama voća radi.

POGLEDAJ VIDEO: Kako napraviti ukusan tart s tropskim voćem?

Grejp, limun i limeta

Krenimo od ova tri agruma. Vjerojatno ih ne jedeš same bez ičega, no vjerujemo da ih barem povremeno uvrstiš u doručak, ponajviše svježe voćne sokove. To nastavi činiti jer grejp, limun i limeta dolaze s nutritivnim prednostima. Imaju relativno malo šećera, a obiluju vitaminom C koji ti pomaže u jačanju imunološkog sustava. Polovica grejpa sadrži 8,5 grama šećera što nije puno pa je sjajan odabir za osobe s dijabetesom, ali i sve ostalo. Osim toga, jedna je studija pokazala da redovito konzumiranje grejpa čak može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 pa ga nastoji uključivati u obroke.

Dakako, limun je sjajan izbor jer sadrži samo dva grama šećera, a puno vlakana. Slično je i s limetom koja ima još manje šećera.

shimmer fallback

Maline

Porcija malina sadrži tek pet grama šećera, jagoda sedam, a jednako malo šećera imaju i kupine. Osim što je ukusno, redovito umjereno konzumiranje bobičastog voća smanjuje rizik od dijabetesa i opskrbljuje te vitaminima i vlaknima. Možeš ih jesti bez grižnje savjesti te ih kombinirati s grčkim jogurtom. Idealan je to izbor za sve nas, no posebno one koji žele 'srezati' unos šećera.

shimmer fallback

Brusnice

Možda nisu na listi omiljenog voća, no porcija brusnica sadrži samo četiri grama šećera. Uz to, sadrži antioksidativna svojstva što može smanjiti rizik od kroničnih oboljenja. Dobre su i u prevenciji upala mokraćnog mjehura koje su češće kod žena. Brusnice zato možeš bezbrižno kombinirati sa zobenim pahuljicama ili grčkim jogurtom.

shimmer fallback

Kivi

Ukusan kivi mogao bi ti postati još ukusniji kad saznaš da je jako zdrav. Sadrži sedam grama šećera što ga svrstava na listu voća s malo šećera. Osim toga obiluje vlaknima i vitaminom C pa tako samo jedan kivi osigurava 62 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ako ti ni to nije dovoljno privlačno, procjenjuje se da kivi ima svega 48 kalorija! Uvrsti ga u fine voćne salate već danas.

shimmer fallback

Avokado

Avokado je poznat kao glavna namirnica mnogih dijeta. Nevjerojatno je hranjiv – jedan avokado sadrži čak devet grama vlakna, a manje od pola grama šećera! Donosi brojne zdravstvene dobrobiti – između ostalog može pomoći u smanjenju kolesterola i i poboljšati zdravlje srca, ali i šećer u krvi. To je svestrano voće koje možeš konzumirati u puno varijanta i bez problema ubaciti u obroke.

shimmer fallback

Marelice

Ovo ljeto možda si se najela marelica. Mi ih obožavamo jer su sladak međuobrok koji, pazi sad, sadrži tek šest grama šećera! Osim što je ukusna, marelica je niskokalorična jer jedna sadrži tridesetak kalorija, a uz to je bogata vlaknima. Zato i dalje poseži za svježom marelicom premda nećeš pogriješiti ni sa sušenom varijantom.

shimmer fallback

Šljive

Pospješuju nam zdravlje i probavu, a imaju malo šećera. Ukusna šljiva sadrži manje od sedam grama šećera čime je zaslužila mjesto na ovom popisu. Pritom ima samo 30 kalorija. Sad kad to znamo, još nam je slađa!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.