Zdrav početak dana

Po jutru se dan poznaje, a ovo je najbolje voće za doručak

Najvažnija stvar u jutarnjim satima je kvalitetan i zdrav doručak, a ove vrste će ti dati energiju i poboljšati zdravlje

brenda-godinez-_Zn_7FzoL1w-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Često se raspravlja je doručak doista najvažniji obrok u danu, ali većina nutricionista se slaže da je uravnotežen doručak prilično važan i može postaviti dobar temelj za dan koji je pred nama.

Image
Pametno započni dan

Nutricionistkinja tvrdi - ovo je najgori doručak za imunitet

Prepuno vlakana i važnih hranjivih tvari, voće je izvrstan dodatak uravnoteženom doručku. No, postoje različite vrste voća i dobro je znati koje nam nudi važne nutrijente i odgovara našim potrebama. U nastavku pročitaj koje vrste voća nutricionisti smatraju najboljima za početak dana.

Citrusi

Agrumi su odlični za početak dana uključujući naranče, grejp, limun i limetu. Fantastičan su izvor vitamina C, vlakana, kalija i fitonutrijenata, imaju protuupalna i detoksikacijska svojstva te mogu poboljšati zdravlje srca.

"Grejp sadrži posebnu visoku razinu flavonoida, naringenina, za koji se smatra da potiče mikrobiomsko okruženje povoljnije za održavanje zdrave težine", kaže nutricionistkinja Liz Wyosnick za Byrdie. No, grejp nije za svakoga, poznato je da fitonutrijenti u grejpu utječu na djelovanje nekih lijekova pa je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Image
Foto: Unsplash

Jabuke

Znamo da su jabuke zdravo voće jer su prepune vlakana, vitamina C i antioksidansa. No, jabuke su izvrstan izvor flavonoida zvanog kvercetin koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i mogu potaknuti imunološki sustav te pomoći kod alergija.

Postoji još jedna velika prednost ovog voća - lako ga je ponijeti sa sobom kada smo u žurbi. "Vlakna pomažu da dulje budemo siti što je svakako nešto što želimo kako bismo smanjili dodatan unos kalorija", kaže nutricionistkinja Maggie Michalczyk. Jabuke se također dobro slažu s drugim namirnicama za doručak, od zobenih pahuljica preko maslaca od orašastih plodova do jogurta.

Image
Foto: Unsplash

Maline

Bobičasto voće je također važno za naše zdravlje. Malene, ali ukusne, maline su jednostavan dodatak mnogim različitim vrstama doručka - od smoothieja, preko zobenih pahuljica do jogurta.

"Maline su male elektrane različitih fitonutrijenata, a budući da ih jedemo cijele unose se svi antioksidansi i protuupalni hranjivi sastojci", kaže Wyosnick. "Kao i većina voća, maline su također izvrstan izvor vitamina C i vlakana", dodaje dalje. Jedna šalica malina sadrži oko osam grama vlakana i 64 kalorije.

Image
Foto: Unsplash

Kivi

Kivi možda nije toliko popularan kao jabuke i bobičasto voće, ali je odličan odabir za doručak ili za bilo koje doba dana. No, ako ti se ne da guliti ovo voće, onda ga možeš jednostavno prepoloviti i jesti žličicom. Nemoj zaboraviti da je kivi bogat vitaminom C koji pomaže u jačanju imuniteta. Također je bogat vlaknima koja mogu povećati sitost, a pomažu i kod probave, objašnjava nutricionistkinja i autorica Lisa Young.

Image
Foto: Unsplash

Banane

Banane su slatke i omiljene i vrlo lako ih je ubaciti u torbu ako nismo stigli doručkovati. "One također sadrže otporni škrob, koji se ne probavlja u našem tijelu, već je dobar za korisne bakterije u crijevima", kaže Michalczyk. "I dalje učimo i saznajemo o važnosti zdravlja crijeva i kako utječe na mnoge funkcije u tijelu", dodaje dalje. Banane također sadrže vlakna, vitamine B i minerale poput kalija, mangana i magnezija.

Image
Foto: Unsplash

Borovnice

S gotovo četiri grama vlakana u jednoj šalici, borovnice su odlično voće za početak dana. Borovnice imaju još važnih nutrijenata, također sadrže vitamin C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli. Oni imaju antioksidativna i protuupalna svojstva i mogu pridonijeti zdravlju srca i smanjenju rizik od drugih bolesti.

Image
Foto: Unsplash