Često se raspravlja je doručak doista najvažniji obrok u danu, ali većina nutricionista se slaže da je uravnotežen doručak prilično važan i može postaviti dobar temelj za dan koji je pred nama.
Prepuno vlakana i važnih hranjivih tvari, voće je izvrstan dodatak uravnoteženom doručku. No, postoje različite vrste voća i dobro je znati koje nam nudi važne nutrijente i odgovara našim potrebama. U nastavku pročitaj koje vrste voća nutricionisti smatraju najboljima za početak dana.
Citrusi
Agrumi su odlični za početak dana uključujući naranče, grejp, limun i limetu. Fantastičan su izvor vitamina C, vlakana, kalija i fitonutrijenata, imaju protuupalna i detoksikacijska svojstva te mogu poboljšati zdravlje srca.
"Grejp sadrži posebnu visoku razinu flavonoida, naringenina, za koji se smatra da potiče mikrobiomsko okruženje povoljnije za održavanje zdrave težine", kaže nutricionistkinja Liz Wyosnick za Byrdie. No, grejp nije za svakoga, poznato je da fitonutrijenti u grejpu utječu na djelovanje nekih lijekova pa je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom.
Jabuke
Znamo da su jabuke zdravo voće jer su prepune vlakana, vitamina C i antioksidansa. No, jabuke su izvrstan izvor flavonoida zvanog kvercetin koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i mogu potaknuti imunološki sustav te pomoći kod alergija.
Postoji još jedna velika prednost ovog voća - lako ga je ponijeti sa sobom kada smo u žurbi. "Vlakna pomažu da dulje budemo siti što je svakako nešto što želimo kako bismo smanjili dodatan unos kalorija", kaže nutricionistkinja Maggie Michalczyk. Jabuke se također dobro slažu s drugim namirnicama za doručak, od zobenih pahuljica preko maslaca od orašastih plodova do jogurta.
Maline
Bobičasto voće je također važno za naše zdravlje. Malene, ali ukusne, maline su jednostavan dodatak mnogim različitim vrstama doručka - od smoothieja, preko zobenih pahuljica do jogurta.
"Maline su male elektrane različitih fitonutrijenata, a budući da ih jedemo cijele unose se svi antioksidansi i protuupalni hranjivi sastojci", kaže Wyosnick. "Kao i većina voća, maline su također izvrstan izvor vitamina C i vlakana", dodaje dalje. Jedna šalica malina sadrži oko osam grama vlakana i 64 kalorije.
Kivi
Kivi možda nije toliko popularan kao jabuke i bobičasto voće, ali je odličan odabir za doručak ili za bilo koje doba dana. No, ako ti se ne da guliti ovo voće, onda ga možeš jednostavno prepoloviti i jesti žličicom. Nemoj zaboraviti da je kivi bogat vitaminom C koji pomaže u jačanju imuniteta. Također je bogat vlaknima koja mogu povećati sitost, a pomažu i kod probave, objašnjava nutricionistkinja i autorica Lisa Young.
Banane
Banane su slatke i omiljene i vrlo lako ih je ubaciti u torbu ako nismo stigli doručkovati. "One također sadrže otporni škrob, koji se ne probavlja u našem tijelu, već je dobar za korisne bakterije u crijevima", kaže Michalczyk. "I dalje učimo i saznajemo o važnosti zdravlja crijeva i kako utječe na mnoge funkcije u tijelu", dodaje dalje. Banane također sadrže vlakna, vitamine B i minerale poput kalija, mangana i magnezija.
Borovnice
S gotovo četiri grama vlakana u jednoj šalici, borovnice su odlično voće za početak dana. Borovnice imaju još važnih nutrijenata, također sadrže vitamin C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli. Oni imaju antioksidativna i protuupalna svojstva i mogu pridonijeti zdravlju srca i smanjenju rizik od drugih bolesti.