TVOJA ZDRAVA RUTINA

Određeni vitamini i minerali ključni su za zdravlje i bolje raspoloženje u predmenopauzi

Pravilna prehrana igra vrlo veliku ulogu u menopauzi jer može ublažiti brojne simptome. Dio toga svakako su i svi potrebni vitamini i minerali - evo koje ne bi trebala zaboraviti

Suplementi u menopauzi
Foto: profimedia.hr

Sve više žena otvoreno govori o problemima koje im je donijela predmenopauza i menopauza - a među njima su i neke slavne dame. Smatramo da je to vrlo važno jer na taj način raste osviještenost i informiranost o ovoj fazi u životu svake žene.

Image
KAKO SI POMOĆI

Stalno si umorna? Evo kako se nositi s padom energije u menopauzi

Osim toga, jedino će tako i samo društvo imati više razumijevanja za simptome s kojima se većina nas suočava u ovom periodu. Zahvaljujući podršci, ženama je lakše nego ikad prije nositi se s promjenama koje prolaze. Sad naime sve mi znamo da ključ za što "bezbolniju" menopauzu leži u tri faktora: tu je hormonska terapija, zdrava prehrana i redovito vježbanje.

Možda si primijetila kako ljekarne i specijalizirane trgovine u svojoj ponudi imaju sve više preparata i suplemenata koji se reklamiraju kao idealni upravo za žene u menopauzi – zato smo odlučile istražiti što od toga nam stvarno treba. Evo naše liste suplemenata koji doista pomažu pa bi trebali postati dio tvoje svakodnevne zdrave rutine:

Multivitamin za žene

Nutricionisti savjetuju da je u ovom životnom razdoblju važno tijelu osigurati potrebne vitamine, a osobito se to odnosi na B6 i B12. Ovi vitamini B skupine pomažu ustabiliti naše raspoloženje – jer jedan od poznatih simptoma menopauze su i česte promjene raspoloženja, tjeskoba i anksioznost. Također, s obzirom na to da se mnogo žena u menopauzi žali na osjećaj iscrpljenosti, vitamini B skupine dobar su izbor jer pomažu održati naš nivo energije na razini tijekom cijelog dana. Tako će nam biti lakše odraditi svoje dnevne obaveze bez da već u popodnevnim satima „padamo s nogu“.

"(Ovi se vitamini) često kombiniraju s biljnim proizvodima kao što je sibirski ginseng (za energiju) i lucerna za valove vrućine", kaže Judith Forsyth, Stručnjakinja za žensko zdravlje i emocionalnu dobrobit, za vouge.de.

Image
Foto: Unsplash

Magnezij

Jedan od vrlo čestih simptoma menopauze su problemi sa spavanjem. Moguće je da nam bude teško utonuti u san ili da se budimo više puta tijekom noći – osobito ako nas muči noćno znojenje koje remeti miran san. Odličan je izbor uzimati dodatni magnezij koji će nam omogućiti da se istinski opustimo tijekom noći i probudimo se odmorni i puni energije. Naravno, magnezij možemo uzimati i putem hrane, a najviše ga sadrže banane, kakao, orašasti plodovi, tofu, avokado i lisnato zeleno povrće poput kelja, špinata i raštike.

„Neka su istraživanja također pokazala da hrana s visokim sadržajem aminokiseline glicina (koja se nalazi u mlijeku i siru) može pomoći ženama u menopauzi da dublje spavaju", dodaje Forsyth.

Kalcij

Vrlo je važno unositi dovoljno kalcija tijekom trudnoće i dojenja, ali potreba za ovim mineralom raste i u predmenopauzi te menopauzi. Poznato je da zbog pada estrogena u menopauzi dolazi do gubitka koštane mase pa su naše kosti lomljive i i povećava se rizik od osteporoze. Ako jedeš hranu bogatu kalcijem, poput mliječnih proizvoda i zelenog lisnatog povrća, možda ne trebaš uzimati suplemente.

"Kalcij u prehrani bolji je od dodataka prehrani kad god je to moguće, ali ako imate gastrointestinalne probleme ili intoleranciju na laktozu, možda nećete moći unijeti dovoljnu količinu kalcija u prehrani. Kalcij je općenito siguran dodatak, ali kao i sve drugo, treba ga uzimati umjereno", kaže Pelin Batur, internistica i specijalista za menopauzu iz Clevelanda za health.clevelandclinic.org. Dakle, ni s čim ne valja pretjerivati – konkretno previše kalcija može uzrokovati nove neugodne nuspojave, poput zatvora.

Vitamin D

Vitamin D ključan je za apsorpciju kalcija i većina ljudi dobiva ga dovoljno izlaganjem suncu, uz namirnice bogate ovim važnim vitaminom. Ipak, u vrijeme menopauze, mnoge žene imat će nedostatak D vitamina u krvi - a to se može provjeriti jednostavnim testom. Ako ustanoviš da imaš manjak, trebaš se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome koju količinu vitamina uzimati – jer ni previše opet nije dobro za tebe. Liječnici upozoravaju da će povišen D vitamin uzrokovati višak kalcija, zato ga ne uzimaj na svoju ruku, bez konzultacija s liječnikom.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 kiseline važne su zdravlje zglobova, ali također i za dobro funkcioniranje našeg mozga. Osim toga, ove zdrave masne kiseline štite srce i krvožilni sustav. Zato, ako imaš problema s lupanjem srca, ovaj bi ti dodatak prehrani mogao biti od pomoći. Valunzi su tipičan simptom menopauze koji itekako može narušiti naše svakodnevno funkcioniranje, a omega-3 masne kiseline doduše neće smanjiti njihov intenzitet, ali budeš li ih uzimala u dovoljnoj količini, vjerojatno ćeš ih imati znatno rjeđe.

Uz sve navedeno, ovaj moćni dodatak prehrani potpora je i psihičkog zdravlja. Promjene raspoloženja, tuga i razdražljivost nisu rijetki u menopauzi, a uzimanje omega-3 masnih kiselina mogu ublažiti ove simptome jer pozitivno djeluju na naše raspoloženje.

POGLEDAJ VIEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU