Važne namirnice za jačanje organizma u borbi protiv virusa

Jačanje imuniteta i čuvanje zdravlja uvijek je važno, ali danas kada se svi borimo protiv neprijatelja kao što je koronavirus još je važnije. Zato trebamo pažljivo birati namirnice kojima hranimo tijelo

Važne namirnice za jačanje organizma u borbi protiv virusa
Play logo

U vrijeme kada se svi moramo obraniti od koronavirusa jedna od najvažnijih stvari za naše zdravlje je unos hrane bogate važnim nutrijentima, ali i izbjegavanje prerađenih namirnica koje u sebi sadrže različite aditive, boje i šećere. Kako bismo smanjili stres i sačuvali snažan imunološki sustav trebamo dovoljno spavati. Naravno, nitko od nas ne smije zaboraviti na redovito pranje ruku i dezinficiranje površina oko sebe, ali i na izbjegavanje svih nepotrebnih socijalnih kontakata. 

Sada kada puno vremena provodimo kod kuće imamo dovoljno vremena za pripremanje zdravih obroka. Donosimo ti popis namirnica koje su zdrave i mogu pomoći u zaštiti od bolesti i jačanju imuniteta.

Play logo
Image

Donosimo recept za napitak od kurkume koji će te zaštititi od prehlada i gripe


Agrumi i crvena paprika

Vitamin C je superzvijezda u agrumima, poznat je po svojoj važnoj ulozi u jačanju imunološkog sustava. Iako vitamin C može spriječiti bolesti, također je važan kod respiratornih bolesti. Konzumiranje oko 200 mg dnevno pomaže u prevenciji infekcija, ako postoji višak vitamina C tijelo će ga izlučiti. Jedna naranča srednje veličine ima oko 70 mg vitamina C, grejp sadrži oko 90 mg, a srednja crvena paprika oko 150 mg.  

Play logo

Osim vitamina C, ključnu ulogu za zdrav organizma ima i vitamin E. Ovaj vitamin topiv u mastima pojačava aktivnost imunoloških stanica kako bi podržao sposobnost tijela da se obrani od bakterija i virusa. Četvrtina šalice suncokretovih sjemenki osigurava otprilike polovinu preporučene dnevne količine vitamina E. Ista količina badema sadrži 45 posto dnevnih potreba. Kombiniraj ih sa svježim voćem, gore navedenim agrumima, ili napravi svima omiljen ismoothie.

shimmer fallback(Foto: Pixabay)

Češnjak

Moderna istraživanja potvrđuju ono što je narod znao oduvijek - češnjak je zdrav. Novija istraživanja dokazala su da češnjak može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Glavni vitamini koje češnjak sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C, ali najvažnija vrijednost je biljni antibiotik – alicin. Mnogima smeta miris i okus svježeg češnjaka i zato se može dodati u hranu tijekom kuhanja.

Play logo
shimmer fallback(Foto: Pixabay) Zeleno povrće ima protuupalne antioksidanse, kao i ključne hranjive tvari za koje je poznato da pomažu imunološkom sustavu, uključujući vitamine A i C i folate. Brokula, blitva, kelj, kupus, špinat trebaju biti obvezno na tanjuru. Kako bi zaštita bila veća treba dodati začine kao što su češnjak, kurkuma i crni papar. Osim što će hrana biti ukusnija i zaštita zdravlja bit će bolja. 

Orasi

Osim što su jedna od najboljih protuupalnih namirnica, orasi sadrže i nekoliko hranjivih sastojaka koji imaju snažnu ulogu u podršci imunološkog sustava, uključujući vitamine E i B6, bakar i folate. Također istraživanja su pokazala da orasi smanjuju stres, a on može oslabiti imunitet. Umjesto nezdravih grickalica poput čipsa i štapića puno je bolje imati orahe u svojoj blizini.  Kurkuma je jedan od najzdravijih začina. Sadrži kurkimin koji mu daje prelijepu boju, ali je i odgovoran za snažna antioksidacijska i antiupalna svojstva. Kurkuma pomaže kod probavnih tegoba, štiti srce i krvožilni sustav. Kako bi se pojačao učinak dobro je u hrani  kombinirati crni papar i kurkumu.

Play logo
shimmer fallback(Foto: Pixabay)

Batat i mrkva

Ovo povrće je glavni izvor beta karotena. Nutrijent koji pomaže imunološkom sustavu u stvaranju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bakterija i virusa. Također pomaže kod stvaranja sluznice u dišnim putevima koja djeluje kao zaštita od mikroba. Jedna šalica sirove mrkve sadrži 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Play logo
shimmer fallback(Foto: Pixabay) Cink na više načina utječe na imunološki sustav. Proizvodnja određenih imunoloških stanica ograničena je kada je unos cinka nizak, a normalna razina cinka ključna je za normalno funkcioniranje imuniteta. Jedna šalica graha osigurava preko polovine preporučene dnevne doze cinka, a četvrtina šalice sjemenki bundeve osigurava 20% dnevne količine.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.