Tople juhe i variva
Ayurveda drži da je izuzetno važno prehranu i dnevnu rutinu usklađivati s godišnjim dobima. To mnogi čine već intuitivno. Ljeti će, primjerice, jesti puno salate i lubenice – jer hlade organizam. U jesen se pak kuhaju juhe od bundeve i hrana koja nas grije. Ayurveda tijekom jesenskih mjeseci posebno preporučuje stalno konzumiranje hranjivih, bogatih juha, obilato korištenje pročišćenog maslaca ghee-a te kuhanje korjenastog povrća.
Preporučuje se jesti mnogo kvalitetnih masnoća i hranjivih juha, toplu hranu bogatu proteinima. Variva neka budu često na meniju, koristi zagrijavajuće začine i jedi orašaste plodove. Također, bitno je da doručak bude topao i krepak – primjerice kuhane zobene pahuljice.
Ayurveda također nalaže da u jesen možemo jesti više mesa i jaja, kao i mahunarki. Općenito se preporučuje konzumirati proteinima nabijena hrana koja jača organizam. U jesen svakako smanji unos sirovog povrća jer ono može pothladiti organizam, izbjegavaj jesti hladnu i smrznutu, te suhu hranu.