Zdravlje
Zdravlje

Učini više za zdravlje srca i krvnih žila - koje namirnice jesti, a koje izbjegavati?

Učini više za zdravlje srca i krvnih žila - koje namirnice jesti, a koje izbjegavati?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su bolestima na svijetu, a pogađaju i mlade i stare. Kako bi održala svoje srce i krvne žile zdravima donosimo listu namirnica koje trebaš izbjegavati, ali i one koje trebaš što češće konzumirati

Mnogo je načina da održavaš svoj organizam zdravim, a prehrana je jedan od najvažnijih faktora kojim možemo doprinijeti pravilnom funkcioniranju našeg tijela, kao i zdravlju svih naših organa. Jedan od najvećih problema suvremenog čovjeka definitivno su kardiovaskularne bolesti koje se pojavljuju u mnogo različitih oblika, a sve su jednako alarmantan znak da je naše zdravlje ugroženo.  Kako bismo ojačali svoje žile i srce, potrebno je ispravno se hraniti što znači izbjegavanje jednih namirnica i uživanje u drugima. Upravo zbog toga smo pripremile kratki savjetnik o tome koju hranu izbjegavati, a koju ne kako bi tvoje srce i žile bile što zdravije.  Što da, a što ne? Trans masne kiseline trebale bi se izbjegavati u širokom luku, a to znači ne konzumiranje margarina, junk fooda, pregrijanog omega 6 biljnog ulja i općenito sve jako procesirane i rafinirane hrane. Uz to, pokušaj ne soliti pretjerano hranu, jer sol može podići krvni tlak, a bilo bi poželjno smanjiti i unos alkohola. Tvom kardiovaskularnom sustavu štete i slatkiši i kolači, kao i bijela peciva napravljena od nekvalitetnih sastojaka.  Nutricionisti s druge strane preporučuju konzumaciju što više masnih riba poput tune ili lososa. Naime, plava riba sadrži omega 3 masne kiseline koje štite srce. Haringe, losos, skuša, pastrva, srdela, sardine...Izbor je velik, a koju god ribu izabereš, tvoj će organizam na tome biti zahvalan.  Povrće i voće sastavni su dijelovi svake uravnotežene prehrane, a zdravlju žila posebno će pomoći tamno lisnato povrće špoput špinata ili blitve. Prokulice, brokula i kelj zakođer su odlični izvori minerala i vitamina koji održavaju stijenke krvnih žila zdravima i čvrstima. Iako lisnato povrće općenito jako povoljno djeluje na naš organizam, pripazi da s njime ne pretjeruješ ako imaš povećanu šansu od stvaranja trombova, tj. ako patiš od trombofilije - porećemaja zgrušavanja krvi. Lisnato zeleno povrće sadrži velike količine vitamina K koji zgrušava krv, pa oni koji imaju problema s pretjeranom koagulacijom trebaju pripaziti na količine povrća koje jedu.  Dobra hidratacija ključ je zdravlja, pa će tako ispijanje najmanje 2 i pol litre tekućine dnevno pomoći kardiovaskularnom sustavu da bude u odličnom stanju. Voda pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a poznato je da je upravo visoki tlak jedan od čestih kardiovaskularnih problema.  Umjesto da grickaš slatkiše i peciva, pokušaj se opskrbiti orašastim plodovima poput lješnjaka, badema i oraha koji sadrže omega 6 masnoće koje sjajno utječu na zdravlje srca i žila. Konzumacija jabuka, mrkvi i zobenih mekinja također će pomoći pravilnom funkcioniranju krvožilnog sustava jer sadrže topla vlakna.  Uz sve ove naputke, napravili smo i listu namirnica koje najpovoljnije djeluju na krvne žile i srce. 1. Češnjak  Češnjak sadrži snažne antioksidanse, a time sprječavaju upale i "zastoje" u kardiovaskularnom sustavu.  2. Citrusi Citrusni plodovi doprinose ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi i to zato što sadrže obilje vitamina C, pektina i kalija koji su poznati kao "specijalci" za zdravlje kardiovaskularnog sustava.  3. Zeleno lisnato povrće Blitva, raštika, špinat i druge zelenjave biljke sprječavaju taloženje masnoća na stijenkama krvnih žila.  4. Riba Masna plava riba odličan je izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u razgradnji krvnih ugrušaka.  5. Maslinovo ulje Obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje povoljno utječu na ravnotežu masnoća u krvi.  6. Bobičasto voće Borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode. Antocijanin, pigment koji bobičastom voću daje boju, moćan je antoksidans koji štiti srčanožilni sustav od upala i oštećenja. 7. Šipak Šipak povoljno djeluje na ravnotežu krvnog tlaka i masnoća u žilama, a sadrži i obilje vitamina c i kalija.  8. Rajčica Likopen, pigment koji rajčici daje boju, snažan je antioksidans koji održava žile elastičnima. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx