Priznajemo, većini od nas u vrućim ljetnim danima kuhinja baš i nije omiljeno mjesto – tko se još želi grijati uz pećnicu na plus 30? Zato smo pronašli tri idealna recepta za ukusne deserte kojima ćeš oduševiti svoju obitelj i goste, a za koje ne trebaš uključiti pećnicu. I ne samo to, u ovim slasticama i sama možeš uživati mirne savjesti jer su bez šećera, jaja i brašna- a svi su nevjerojatno jednostavni za pripremu. Doista ne trebaš biti šef kuhinje da zadiviš svoje ukućane. Dobar tek!
Kraljica među ljetnim slastica- domaći sladoled od samo tri sastojka!
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 zrele banane
- 1 šlica datulja
- 6 žica kakao praha
Ljeto bez sladoleda je nezamislivo, no jesi li znala da možeš uživati u ovom omiljenom desertu bez grižnje savjesti zbog svoje linije? Za domaći sladoled trebaš smo banane, datulje i kakao te dobar blender. Dvije zrele banane nareži na kolutiće pa ih na nekoliko sati stavi smrzavati u zamrzivač. Datuljama izvadi koštice i stavi ih namakati u vodu. Skupa s kakaom sve izmiksaj u blenderu na najvećoj jačini nekoliko minuta. Za još kremastiji sladoled možeš dodati i nekoliko žlica kikiriki maslaca, no pazi jer time tvoj desert dobiva na kalorijama.
Zdravi puding od chia sjemenki i borovnica
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka
- 1 zrela banana narezana na kolutiće
- ½ šalice chia sjemenki
- 1 šalica borovnica
- Malo cimeta
Za ovaj puding ne treba ti štednjak- treba ti samo mlijeko po izboru (za ljetne dane idealno je lagano biljno mlijeko, kao što je kokosovo ili bademovo) te chia sjemenke koje su poznate i kao super hrana jer su bogate kalcijem i proteinima, a i izvor su B vitamina, željeza, magnezija, kao i dobrim omega-3 masnoćama. Ove čarobne sjemenke povećaju se i do 10 puta upijajući tekućinu te se u kombinaciji s mlijekom pretvaraju u ukusni kremasti puding. Slatkoću će dati banana narezana na kolutiće. U ovu bazu možeš dodati što želiš, a idealno je da to bude sezonsko voće. Ako si odabrala borovnice, puding možeš slagati po slojevima u veću staklenu čašu- red pudinga, red banana, red bobica i na kraju pospi sve cimetom.
Domaći kakao namaz od lješnjaka
Sastojci (za 1 teglicu od cca 250 ml):
- 2 šalice oguljenih lješnjaka
- ½ šalice kokosovog ulja
- 3 žlice agavinog sirupa ili šalica datulja bez koštica
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 6 žlica kakao praha
- Mlijeko od soje po potrebi (ovisno koliko gustu kremu želiš)
Ova krema može se jesti namazana na kruh, u nju se mogu umakati jagode ili banane, ali toliko je ukusna da ćeš vjerojatno biti u napasti pojesti je na žlicu. Ovo je desert bez šećera i maslaca pa je neusporedivo zdraviji od sličnih kupovnih namaza. Ipak, probaj se suzdržati da na pojedeš cijelu teglicu u jednom mahu! Važno je samo lješnjake staviti u vodu večer prije, a isto učini i s datuljama. Sve stavi u blender i dodaj mlijeka po želji. Kremu stavi u staklenu teglicu. Najukusnija je nakon što se na nekoliko sati ohladi u hladnjaku- da, znamo, tako je teško čekati!