Pandemija, zimske, sezonske viroze, prehlade i općenito hladno vrijeme pravi su izazovi za naš imunitet u hladnom razdoblju godine. To je doba kada posebnu brigu trebamo obratiti na svoje tijelo i zdravlje te si pomoći ojačati organizam kako bi se što efikasnije nosio sa svim napadima virusa, bakterija, suhog zraka i hladnoće. I dok stručnjaci preporučuju svakodnevno kretanje, boravak na suncu, uzimanje suplemenata prehrani kao neke od najučinkovitijih metoda obrane organizma od slabljenja imuniteta, postoji još jedan jako ukusan i lagan način na koji možeš učiniti čuda za svoj organizam - ispijanje svježe cijeđenih, domaćih sokova od voća i povrća.
Ubrzani i stresan način života današnjice oslabljuju nas i nerijetko tjeraju da posežemo za nezdravom hranom, sokovima i gaziranim pićima s puno šećera. No naše tijelo stoga pati, a i imunitet opada s vremenom. Jedan od najlakših načina kako si pomoći je zamijeniti kupovne verzije slatkih sokova s onim domaćima – punima vitamina i minerala.
Vitaminske bombe
Terapija prirodnim sokovima, poznata je već tisućama godina, no danas, u užurbanom načinu života smo pomalo zaboravili na njenu važnost. Uz svakodnevnu konzumaciju svježeg voća i povrća, potrebno je uvesti i barem 1 čašu soka od voća i povrća u svoju dnevnu rutinu. Djelotvornost svježih sokova leži u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih tvari i vode od vlaknastih tvari voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog trakta. Svježi sirovi sokovi su nakon 10-15 minuta gotovo u cijelosti probavljeni i primijenjeni u obnovi i prehranjivanju stanica, tkiva žlijezda i tjelesnih organa, dok se putem obroka taj proces odvija tek nakon nekoliko sati.
Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih tvari iz soka, nego iz krutih namirnica. Ako se odlučiš za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađeni sok od organskog voća ili povrća. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv, a tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti.
Zlatno pravilo ispijanja sokova
Jedno od najvažnijih pravila vezanih uz ispijanje sokova je da se voće i povrće ne pije zajedno, budući da se probavljanje tih namirnica odvija drugačije. U slučaju da sokove od voća i povrća želiš kombinirati, napravi pauzu od 3-4 sata između konzumacije. Voćne sokove je dobro piti u prvoj polovici dana, budući da pomažu u procesu izbacivanja toksina. Sokove od povrća je dobro konzumirati popodne ili uvečer jer stvaraju nove stanice i pomažu u rekonstruiranju tkiva.
Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sat prije obroka, a doručak možeš zamijeniti čašom bogatog soka. Najlakši način cijeđenja sokova je onaj u sokovniku, ali možeš koristiti i blender za smoothije. Opcija sa sokovnikom je sjajna, ali trebaš pripaziti da imaš sokovnik sa hladnom prešom koja će osigurati da se u procesu cijeđenja ne izgube važni nutritivni sastojci voća i povrća.
U nastavku ti donosimo tri odlična recepta za svježe sokove od sezonskog voća i povrća, a koji će oduševiti i tvoj organizam i tvoje nepce.