Šparoge
Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak proljetnom jelovniku, a uskoro će se na tržnicama pojaviti i najsvježije divlje istarske šparoge. Ovo je povrće bogato mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima. Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Osim folne kiseline, tu su i vitamini A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Kao što vidiš, pravo super-povrće!
Od davnina su se šparogama pridavala brojna ljekovita svojstva, a danas se najviše koriste kod otežanog mokrenja i za čišćenje organizma. Također, često konzumiranje šparoga preporučuje se slabokrvnim osobama i osobama koje se oporavljaju od operacije. Zbog velikih količina inulina, šparoge pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba. Inulin je inače prebiotik koji dobre bakterije koriste kao hranu.
Mnogi stručnjaci smatraju da se šparoga nalazi na prvom mjestu po kvaliteti među povrćem, stoga iskoristi svaku priliku da ih jedeš što češće.