Zašto se javlja?

Nimalo ugodno: Pet najčešćih razloga zašto te svrbe bradavice na grudima

Svrbež je iritantan, no uglavnom nije znak ozbiljnijeg stanja. On se može javiti i na grudima pa izdvajamo najčešće uzroke te neugodne pojave...

pexels-cottonbro-studio-5701083.jpg
Foto: Pexels

Povremeni svrbež u većini je slučajeva uobičajen. Najčešće dlanom ublažavamo svrbež na ruci, nozi ili glavi, a može biti uzrokovan raznim čimbenicima: dehidracijom, hormonalnom neravnotežom, alergijskom reakcijom, bolesti kože pa čak i psihičkim zdravljem. Možda nisi znala, no kad si pod stresom ili anksiozna, kemijski spoj serotonina i norepinefrina može povećati svrbež.

No što kad te zasvrbe bradavice na grudima? S tim si se vjerojatno susretala u tinejdžerskoj dobi kad su ti rasle grudi, no prsa i bradavice često svrbe i kasnije u životu.

shimmer fallback

Boriš li se duže vremena s ovom neugodnom pojavom, pravo je vrijeme za pokušati pronaći uzrok, a najčešće izdvajamo u nastavku. Obično nisu alarmantni, no ne treba ih ni ignorirati.

Iritacija nečistim tkaninama ili određenim preparatima

Najčešći oblik ekcema je atopijski dermatitis koji se manifestira u obliku svrbeža, suhe i nadražene kože, uglavnom na unutrašnjem dijelu koljena i laktova, ali i na zglobovima. No, atopijski se dermatitis može javiti i na drugim dijelovima tijela – pa i grudima te bradavicama. Uz atopijski dermatitis razlikujemo i kontaktni dermatitis (ekcem) uslijed kojeg se svrbež pojavljuje zbog kontakta kože s iritirajućim sredstvom.

“Svrbež grudi ili bradavica može biti uzrokovan iritirajućim dermatitisom, a nastaje zbog doticaja s nečistom ili grubom tkaninom'', rekla je dr. Lauren Penzi, dermatologinja iz New Yorka. Tvoja koža može biti osjetljiva na određene sastojke iz deterdženata, sapuna ili proizvoda za njegu kože pa se savjetuje da pokušaš odgonetnuti što od onoga što koristiš iritira tvoju kožu, odnosno kad se javlja svrbež. Također, agresivne preparate zamijeni onima za osjetljivu kožu.

Isto te tako može iziritirati tek kupljeni, neoprani grudnjak. Zato obavezno operi donji veš prije nego ga odjeneš. I redovito peri grudnjak. Posebno to vrijedi tijekom vrućih dana ili kad se pojačano znojiš. Budi oprezna i sa sintetičkih tkaninama, lateksom i poliesterom jer tvoja koža možda baš reagira na njih.

shimmer fallback

Suha koža

Suha koža također može biti 'okidač' svrbeža, ali i osipa. Zato redovito nanosi hidratantnu kremu – posebice na područje prsa, ali i ispod grudi. Nipošto nemoj zaboraviti na tu rutinu jer bi ti se u suprotnom koža mogla ljuštiti. Osobe s usporenim radom štitnjače imaju veći rizik od suhe kože –  tako tvrde iz Poliklinike Mayo.

shimmer fallback

Gljivična infekcija

Gljivičnu infekcija nije rezervirana samo za intimno područje nego se može manifestirati i ispod grudi. Ondje smo često znojni što je pogodno područje za nastanak infekcije. Redovito mijenjanje odjeće moglo bi smanjiti rizik od njihova nastajanja, a kad se pojave, trebala bi se javiti liječniku koji će ti prepisati lijek za infekciju.

shimmer fallback

Nuspojava lijekova

Antidepresivi, tablete za tlak pa i oni koje uzimamo protiv bolova mogli bi biti 'krivci' za svrbež dojki i bradavica. To se, naravno, ne događa kod svih pa je prvo potrebno isključiti prethodno navedene uzroke – prvenstveno iritaciju. A čini li ti se da se svrbež javlja kao nuspojava na neki lijek svakako kontaktiraj liječnika.

shimmer fallback

Rijedak rak dojke

Kod velike većine svrbež grudi nije znak ozbiljnijeg stanja, no u teoriji svrbež može biti rani znak upalnog raka dojki. Samo se pet posto od ukupnog broja karcinoma dojki spada u ovu podvrstu. Koža tamni, postaje crvena i natečena te s nevjerojatnim svrbežom. Obavezno se konzultiraj s liječnikom!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.