Sve blagodati kurkume

Ovaj začin daje jelima jarko žutu boju i nevjerojatno je zdrav. Jesi li ga već isprobala?

Sve blagodati kurkume

Kurkuma je začinska biljka koja izgledom vrlo podsjeća na đumbir koji je mnogo više raširen unutar prehrambenih navika ljudi. Razlikuje se po tome što ima vrlo intenzivnu i upečatljivu žutu boju koju joj daje vrlo važan sastojak sličnog imena - kurkumin. Kurkuma potječe iz istočnih krajeva, točnije iz Indije, Indonezije i Kine.ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA

Vrlo je poznata po svojim snažnim antikancerogenim svojstvima, a za kurkumin se vjeruje da može preventivno djelovati na nastanak raka bilo koje vrste. Ljekovitost njenih sastojaka pomaže čak i kod liječenja raka i kod terapija za ovakve akutne bolesti.

PROTUUPALNO DJELOVANJE

Kurkuma je vrlo važna kod kroničnih upala jer pomaže kod liječenja takvih stanja. Za to su zaslužna antioksidativna svojstva kojima obiluje. Ako naneseš malo kurkume na ranu ili oteklinu na tijelu, vrlo ćeš ih brzo zaliječiti.

OTKLANJA NADUTOST I GLAVOBOLJU

U slučaju da se nikako ne možeš riješiti nadutosti ili glavobolje, pokušaj ih otjerati uz kurkumu. Postoje razni napitci koje možeš iskoristiti prije nego posegneš za tabletom i lijekovima protiv bolova, a probavne smetnje nestat će u trenu.

LIJEČI DEPRESIJU

Konzumiranje ovog začina dokazano utječe na smanjenje i nestajanje kroničnih depresivnih stanja kod ljudi.

JAČA IMUNITET

Kurkumin, glavni ljekoviti sastojak kurkume snažno gradi ljudski imunitet i štiti organizam od bolesti i virusa.

VAŽNO ZA ZNATI

Vrlo je važno napomenuti da kurkumu ne smiju konzumirati baš svi, a isto tako, dnevna preporučena doza kurkume je samo jedna žličica. Trudnice i dojilje, a pogotovo ljudi koji imaju želučanih problema svakako bi trebali izbjegavati ovaj snažan začin jer njegova jaka svojstva mogu negativno utjecati na njihovo zdravstveno stanje.

Image