DREVNI NARODNI LIJEK

Evo što će se dogoditi ako svaki dan popiješ žličicu jabučnog octa

Piti jabučni ocat možda zvuči neobično i ne baš ukusno, ali je zapravo riječ o vrlo mudroj navici koja će itekako koristiti tvom zdravlju

jabučni ocat
Foto: Profimedia.hr

Jabuke su vjerojatno najpopularnije voće u kojem uživaju ljudi diljem svijeta. Osim za jelo, jabuke se koriste kao bi se preradile u ocat te u jabukovaču. Jabučni ocat ne sadrži kemikalije, a nastaje u procesu farmacije jabučnog soka uz pomoć bakterija octene kiseline. Octena i jabučna kiselina dat će octu karakteristični kiseli i intenzivan okus i miris. Jabučni ocat za liječenje bolesti počeo je koristiti još Hipokrat, "otac medicine". Od tada sve do današnjih dan ova je tekućina zlatne boje poznata zbog svog blagotvornog djelovanja na naše zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabučni otac koriti se i u jelu, na primjer, kako bi se začinila salata ili kao prirodni konzervans, a može se dodati i u kolače. Osim toga, vrlo je koristan i u kućanstvu, kao prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjane mrlja. Ova zlaćana tekućina koristi se i u njezi kože i kose jer obiluje vitaminima C, B i A te mineralima poput magnezija, fosfora i beta-karotena.

Koliko octa treba popiti na dan?

Preporučena dnevna količina iznosi jedna čajna žlica, a s obzirom na to da ima prilično intenzivan okus koji nekima ne odgovara, može se pomiješati s vodom. Osim toga, postoje i razni recepti za napitke s jabučnim octom. Evo jednog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limunada s jabučnim octom

Sastojci

  • 1 litra voda
  • 8 jušnih žlica jabučnog octa
  • 1 jušna žlica javorovog sirupa
  • Šaka sjeckanog đumbira

Postupak

Pomiješaj sve sastojke. Ostavi limunadu u hladnjaku 1 sat i zatim je procijedi. Posluži uz krišku limuna.

Image
Foto: Pexels

Što se zdravlja tiče, jabučni ocat u narodu je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Evo kod kojih sve tegoba pomaže:

1/6