
Super savjeti za jačanje imuniteta na prelasku godišnjeg doba

Jačanje imuniteta ne znači reagirati kada te bolest već počinje loviti. Briga o imunitetu mora biti dosljedan napor, tako da je tvoje tijelo, ako gripa napadne organizam, što snažnije i otpornije već u startu.
Znam, još jedan savjet za koji svi znamo. No zapravo nas jako puno ignorira to. Istraživanja pokazuju da je premalo sna jednako teško za tijelo kao i snažan stres koji ne popušta. Daj sve od sebe da spavaš barem sedam do osam sati svake noći jer to duboko iscjeljuje tvoje tijelo i priprema ga za dan koji je pred tobom.
Znam da ti je već dosta slušanja o važnosti vježbanja. No što se može kada je to istina. Što je neka osoba aktivnija to joj je imunitet bolji i manja šansa da će se razboljeti. Hodaj, trči, vozi bicikl, prakticiraj jogu - ili se bavi bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja će ti jačati imunitet i tebe činiti sretnijom. Ako nemaš puno vremena - isprobaj kratak, ali itekako snažna način vježbanja - HIIT - intervalni trening.
Hrana je pokretačko gorivo za naše tijelo. Ako želiš da ono dobro funkcionira trebaš mu pružiti najbolju moguću prehranu. Već dobro i sama znaš što bi trebala jesti. Puno sezonskog povrća i voća, po mogućnosti domaćeg i nešpricanog, zdrave proteine i masnoće te cjelovite žitarice. Neke od namirnice koje bi trebala uključiti više u prehranu su: losos, orašasto voće, te sjemenke - osobito lanene, chia i konoplje.
Protein sirutke (whey protein) je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Sirutka je bogata aminokiselinom koja se zove cistein koja se pretvara u glutation u tijelu. Glutation je snažan antioksidans koji jača otpornost stanica na bakterije i viruse.
Kako bismo se riješili prehlade često jedemo pileću juhu. A kako biste uopće spriječili da se razbolite počnite konzumirati juhu od rajčice. U istraživanju iz SAD-a 10 ispitanika je jelo juhu od rajčice 3 tjedna, nakon čega su iduća 3 tjedna jeli prehranu u potpunosti bez rajčica. Dok su jeli juhu od rajčica njihova bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija dobila su 38 posto manje štete od slobodnih radikala – atoma koji u tijelu oštećuju i destabiliziraju stanice. Istraživači smatraju da likopen u rajčicama djeluje kao antioksidans koji pomaže bijelim krvnim zrncima da se odupru negativom utjecaju slobodnih radikala.
I to ne bilo koji čaj. Kamilica, prema jednom britanskom istraživanju, pomoći će vam da se riješite ili spriječite prehladu. Istraživanje je pokazalo da se osobama koje su dva tjedna pile po 5 šalica čaja dnevno u krvi povećala razina polifenola, od kojih su neki povezani sa pojačanom antibakterijskom aktivnošću. Razina je ostala visoka 2 tjedna nakon što su ispitanici prestali piti čaj.
U našem tijelu postoji savršen ratnik! Poznat je pod imenom makrofag, proizvodi se duboko u koštanoj srži. To su bijela krvna zrnca koja “putuju” tijelom i imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja i uništavanja svake stanice organizma ili supstancije koja ne pripada ili nije tijelu potrebna (odnosi se na bakterije, viruse, gljivice te mrtve, mutirane ili tumorske stanice). No, one uspijevaju samo ako mu malo pomognete. Ove ubojite stanice aktiviraju se pomoću beta glukana, dugolančanog polisaharida izoliranog iz stanične stjenke kvasca.
Mnogo je istraživanja dokazalo da kapsaicin – tvar koja čili papričici dalje ljutinu, može spriječiti bolest prije nego ona počne. U jednom istraživanju ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu kapsaicina imali su gotovo tri puta više stanica koje proizvode antitijela, od onih koji ga nisu dobivali. Više antitijela znači manje prehlada i infekcija.