Super savjeti za jačanje imuniteta na prelasku godišnjeg doba

O imunitetu treba brigu voditi konstantno, ne samo kada počneš osjećati da ćeš oboljeti

Super savjeti za jačanje imuniteta na prelasku godišnjeg doba

Jačanje imuniteta ne znači reagirati kada te bolest već počinje loviti. Briga o imunitetu mora biti dosljedan napor, tako da je tvoje tijelo, ako gripa napadne organizam, što snažnije i otpornije već u startu.

Zato je veoma važno brinuti o zdravlju i imunološkom sustavu cijelo vrijeme, a posebice na prelasku iz sezona (primjerice, proljeće je varljivo toplo-hladno pa se lako i prehladimo). Osim pridržavanja zdravih navika, nauči se i upravljati svojim stresom i barem većinu vremena gledati an život pozitivno - jer se i tvoje emocionalno stanje itekako odražava na fizičko zdravlje.

Ovi savjeti pomoći će ti da zadržiš jak imunitet, ali i da što brže ozdraviš ako te spopadne bolest...

Dobro se naspavaj

Znam, još jedan savjet za koji svi znamo. No zapravo nas jako puno ignorira to. Istraživanja pokazuju da je premalo sna jednako teško za tijelo kao i snažan stres koji ne popušta. Daj sve od sebe da spavaš barem sedam do osam sati svake noći jer to duboko iscjeljuje tvoje tijelo i priprema ga za dan koji je pred tobom.

Redovito vježbanje

Znam da ti je već dosta slušanja o važnosti vježbanja. No što se može kada je to istina. Što je neka osoba aktivnija to joj je imunitet bolji i manja šansa da će se razboljeti. Hodaj, trči, vozi bicikl, prakticiraj jogu - ili se bavi bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja će ti jačati imunitet i tebe činiti sretnijom. Ako nemaš puno vremena - isprobaj kratak, ali itekako snažna način vježbanja - HIIT - intervalni trening.

Jedi hranu bogatu vlaknima i omega-3 masnim kiselinama

Hrana je pokretačko gorivo za naše tijelo. Ako želiš da ono dobro funkcionira trebaš mu pružiti najbolju moguću prehranu. Već dobro i sama znaš što bi trebala jesti. Puno sezonskog povrća i voća, po mogućnosti domaćeg i nešpricanog, zdrave proteine i masnoće te cjelovite žitarice. Neke od namirnice koje bi trebala uključiti više u prehranu su: losos, orašasto voće, te sjemenke - osobito lanene, chia i konoplje.


Više sirutke

Protein sirutke (whey protein) je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Sirutka je bogata aminokiselinom koja se zove cistein koja se pretvara u glutation u tijelu. Glutation je snažan antioksidans koji jača otpornost stanica na bakterije i viruse.

Protein sirutke može se nabaviti u ljekarnama i fitness centrima kao suplement, a naći ga se može i u – jogurtu. Ona prozirna tekućina koja se nakupi na poklopcu jogurta ili vrhnja je čisti protein sirutke, zato nemojte to ocijediti već umiješajte natrag u jogurt. 

Sve je više studija koje ukazuju potencijalnu snagu sirutkina proteina u redukciji pojave raka, u borbi s HIV-om, djelovanju na poboljšanje imuniteta, redukciji utjecaja stresa i smanjenju kortizola (kortikosteroidni hormon koji se popularno naziva “stres hormon”), povećanju razine serotonina u mozgu, poboljšanju funkcija jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenju krvnog pritiska itd.


Juhica, ali ne nužno pileća

Kako bismo se riješili prehlade često jedemo pileću juhu. A kako biste uopće spriječili da se razbolite počnite konzumirati juhu od rajčice. U istraživanju iz SAD-a 10 ispitanika je jelo juhu od rajčice 3 tjedna, nakon čega su iduća 3 tjedna jeli prehranu u potpunosti bez rajčica. Dok su jeli juhu od rajčica njihova bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija dobila su 38 posto manje štete od slobodnih radikala – atoma koji u tijelu oštećuju i destabiliziraju stanice. Istraživači smatraju da likopen u rajčicama djeluje kao antioksidans koji pomaže bijelim krvnim zrncima da se odupru negativom utjecaju slobodnih radikala.


Čaj protiv prehlade

I to ne bilo koji čaj. Kamilica, prema jednom britanskom istraživanju, pomoći će vam da se riješite ili spriječite prehladu. Istraživanje je pokazalo da se osobama koje su dva tjedna pile po 5 šalica čaja dnevno u krvi povećala razina polifenola, od kojih su neki povezani sa pojačanom antibakterijskom aktivnošću. Razina je ostala visoka 2 tjedna nakon što su ispitanici prestali piti čaj.


Pomoć iznutra

U našem tijelu postoji savršen ratnik! Poznat je pod imenom makrofag, proizvodi se duboko u koštanoj srži. To su bijela krvna zrnca koja “putuju” tijelom i imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja i uništavanja svake stanice organizma ili supstancije koja ne pripada ili nije tijelu potrebna (odnosi se na bakterije, viruse, gljivice te mrtve, mutirane ili tumorske stanice). No, one uspijevaju samo ako mu malo pomognete. Ove ubojite stanice aktiviraju se pomoću beta glukana, dugolančanog polisaharida izoliranog iz stanične stjenke kvasca.

Beta glukan može se gotovo svugdje kod nas kupiti kao suplement, ali ima ga i u hrani i to najviše u zobi. Zato bi bilo dobro u prehranu uvrstiti hranu kao što je zobena kaša.


Malo ljutine

Mnogo je istraživanja dokazalo da kapsaicin – tvar koja čili papričici dalje ljutinu, može spriječiti bolest prije nego ona počne. U jednom istraživanju ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu kapsaicina imali su gotovo tri puta više stanica koje proizvode antitijela, od onih koji ga nisu dobivali. Više antitijela znači manje prehlada i infekcija.

Kapsaicinoidi u tijelu inhibiraju stvaranje proupalnih citokina, molekula odgovornih za nastanak upale, budući da je danas dobro dokumentirano kako upala leži u pozadini brojnih bolesti, od ateroskleroze do malignih bolesti, ovo je istraživanje dragocjeno mnogima.
Studija provedena na štakorima pokazala je da bi kapsaicin, sastojak ljutih čili paprika, u kombinaciji s lidokainom mogao biti uspješniji u uklanjanju boli od postojećih anestetika.