Unos kave povezan s manjim rizikom od smrti
Nekoliko studija pokazuje da je redoviti unos kave povezan s manjim rizikom od smrti od raznih teških bolesti. Važna studija iz 2012. godine o konzumaciji kave otkrila je da su oni koji su pili kavu imali značajno manju vjerojatnost od smrti.
Ista studija otkrila je da je najveća korist od kave kada govorimo o manjem riziku od prerane smrti ako se konzumira 4-5 šalica kave dnevno. Ispijanje 6 ili više šalica dnevno nije imalo nikakve koristi za zdravlje.
Međutim, čak i umjerena konzumacija kave od samo jedne šalice dnevno povezana je s 5-6% manjim rizikom od rane smrti - što pokazuje da je čak i malo dovoljno za pozitivne rezultate. Promatrajući određene uzroke smrti, istraživači su otkrili da oni koji piju kavu imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od infekcija, ozljeda, nesreća, respiratornih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i bolesti srca. Druge novije studije podupiru ova otkrića. Čini se da je konzumacija kave dosljedno povezana s nižim rizikom od rane smrti, navodi Healthline.
Iako ove opservacijske studije možda ne mogu dokazati da je kava direktno uzrokovala smanjenje rizika, njihovi su rezultati, u najmanju ruku, dobra potvrda da se kave ne treba bojati.
Učinci kave na zdravlje vrlo su temeljito proučavani u posljednjih nekoliko desetljeća. I neke druge studije su pokazale da oni koji piju kavu imaju manji rizik od prerane smrti Što se tiče specifičnih bolesti, osobe koje piju kavu imaju puno manji rizik od Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre.
Štoviše, studije pokazuju da nas kava može učiniti sretnijima, smanjujući rizik od depresije i samoubojstva. Dakle, kava ne samo da nam može produljiti život, već nam omogućuje i da živimo sretnije i kvalitetnije.
POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA BRZU TORTU