Kava je izvrstan izvor vrijednih antioksidansa
Kada vruća voda dođe u dodir s mljevenom kavom tijekom kuhanja, prirodni kemijski spojevi koje zrna kave sadrže miješaju se s vodom i postaju dio napitka. Mnogih od tih spojeva su vrijedni antioksidansi koji štite naše tijelo od oksidativnog stresa koji uzrokuju slobodni radikali. Smatra se kako slobodni radikali štete stanicama, a oksidacija je jedan od mehanizama koji se kriju iza starenja, ali može uzrokovati i ozbiljna stanja poput raka i bolesti srca.
Neki izvori tvrde da je upravo kava najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani te da nadmašuje voće i povrće zajedno. To ne znači nužno da je kava bogatija antioksidansima od svog voća i povrća, već da je konzumacija kave toliko česta i uobičajena da u prosjeku više doprinosi unosu antioksidansa kod većine ljudi.
Prema tome, kada se počastimo šalicom kave, ne dobivamo samo dozu kofeina, već i mnoge druge korisne spojeve, uključujući i snažne antioksidanse.