Žensko tijelo

Što sve može uzrokovati bol u bradavicama? Ginekolozi objašnjavaju najčešće razloge

Različite životne navike i zdravstveni problemi mogu utjecati na pojavu boli u bradavicama, no srećom, većina se može lako riješiti. No promjene na bradavicama, kvržice, iscjedak mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme i važno se odmah javiti liječniku

pexels-engin-akyurt-3356489.jpg
Foto: Pexels

Bol nikada nije ugodna, a žene mogu osjetiti i bol koja se rjeđe pojavljuje kod muškaraca. Bradavice su dio grudi i kao svaki drugi dio tijela mogu biti jako osjetljive. Zbog njihove osjetljivosti mogu se pojaviti iritacije uzrokovane različitim stvarima iz svakodnevnog života, ali bol može biti simptom ozbiljnijeg problema.

Image
Neka ti zdravlje bude prioritet

8 ginekoloških simptoma koje nikad ne smiješ ignorirati

"Bol u bradavicama može biti povezana s dojenjem i postporođajnim razdobljem, ali se može se pojaviti i u drugim razdobljima", objašnjava ginekolog Spencer McClelland za WomensHealthMag.com. Dodaje da se u većini slučajeva radi o bezopasnom problemu i ako nema promjena na koži mala je vjerojatnost da žena treba biti zabrinuta. No ipak bez obzira na to vrlo je važno obratiti pažnju na neugodu koju tijelo pokazuje i riješiti problem čak i ako je manji.

Različite životne navike i zdravstveni problemi mogu utjecati na pojavu boli u bradavicama, no srećom većina se može lako riješiti. No promjene na bradavicama, kvržice, iscjedak mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme te se važno odmah javiti liječniku. U nastavku otkrij što može uzrokovati bol u bradavica te kako riješiti manje probleme, a kada se treba javiti liječniku.

Infekcija bradavica

Da, iako je možda to rijetko, može se dogoditi infekcija bradavica. "Postoje velike pore i folikule dlaka oko bradavica koje se mogu začepiti i inficirati, isto kao na područjima pazuha ili kod stidnih dlačica", objašnjava ginekologinja Jenna Sassie. Gljivična infekcija je također moguća na ovom području tijelu. Obično se ovakva vrsta infekcija javlja na području ispod dojki, zbog vlažnog okruženja i grudnjaka koji su napravljeni o materijal koji ne propuštaju zrak. Takva infekcija može se dogoditi i na bradavicama. Naravno, žene koje doje također su u vrlo osjetljivoj fazi i mogu imati ovaj problem.

Srećom, ovakve infekcije se rješavaju vrlo lako uz pomoć antibiotika, ako žena doji beba također mora koristiti lijekove. Još neka stanja mogu pogodovati razvoju ovakvih infekcija poput dijabetesa, ali ipiercing bradavica također se može zakomplicirati. Simptomi infekcije bradavica mogu biti svrbež, oticanje, osjetljivost, vrućina i iscjedak iz bradavice.

Image
Foto: Pexels

Iritacija zbog sportskih ili neudobnih grudnjaka

Ako redovito vježbaš ili trčiš možeš osjetiti iritaciju ili svrbež zbog sportskih grudnjaka. Ovo je čak prema stručnjacima vrlo uobičajeno. Stoga je važno nositi kvalitetan grudnjak koji dobro odgovara tijelu. No ne trebaš vježbati da bi imala ovakve probleme s bradavicama, moguće je da se dogodi ovakav problem i s običnim grudnjacima. Grudnjaci od čipke mogu stvoriti iritacije zbog cjelodnevnog nošenja. Zbog toga treba paziti što se nosi svaki dan i možda takve grudnjake ostaviti za posebne prilike.

Image
Foto: Pexels

Hormonalne promjene ili trudnoća

Jedna od prvih stvari o kojoj treba razmisliti kada se događaju promjene na bradavicama ili se pojavi bol je trudnoća. "Bol u bradavicama jedan je od prvih znakova trudnoće", objašnjava dr. Sassie. Stoga ako radiš na prinovi možda bi prvo trebala kupiti test za trudnoću.

Mjesečnica također može uzrokovati bol u bradavicama, dapače mnoge žene osjećaju ovaj simptom prije menstruacije i obično se pojavljuje u kombinacije da boli u ostatku dojki. Bol u bradavicama se može pojaviti i ako koristiš novu kontracepcijsku metodu ili si u predmenopauzi kada se počinju događati hormonalne promjene.

Image
Foto: Pexels

Dojenje

Iako ovo buduće mame ne žele čuti, istina je da većina žena doživi bol tijekom dojenja. Može doći do začepljenja mliječnih kanala, koža puca na bradavicama ili bebi treba više vremena da nauči kako jesti. Također se može pojaviti i mastitis odnosno upala dojki. Tijekom ovoga dojke i bradavice mogu jako boljeti i treba se savjetovati medicinskim osobljem kako bi se olakšala bol i smanjila upala.

Image
Foto: Unsplash

Alergijska reakcija

Svrbež ili iritacija se može pojaviti nakon upotrebe novog parfema, gela za tuširanje, losiona, čak i zbog novog omekšivača. I na bradavicama se može pojaviti alergijska reakcija. Kod ovakve reakcije kože najvažnije je otkriti uzrok i izbaciti novi proizvod.

Image
Foto: Unsplash

Rak dojke

Bol na bradavicama zbog raka dojke događa se rjeđe, ali je važno spomenuti i ovaj problem. Bol u bradavicama može biti simptom raka dojke, a mogu spljoštene uz natečnost ispod pazuha. Promjene u boji ili dekolorizacija također su znak upozorenja. Mnoge žene navode da su osjećale peckanje ili vrućinu pa je kod ovakvih promjena vrlo važno obratiti se liječniku.

Image
Foto: Unsplash