Dobro je znati

'Pao mi je šećer': Što jesti kada imaš nisku razinu šećera u krvi?

Budući da se rani simptomi niske razine šećera u krvi obično mogu neutralizirati konzumiranjem 15 do 20 grama brzodjelujućih ugljikohidrata, važno je znati koje se namirnice lako pretvaraju u šećer u tijelu

profimedia-0355874746.jpg
Foto: Profimedia.hr

Niska razina šećera jedan je od onih pojmova koje smo svi bezbroj puta čuli. Kad ti padne šećer u krvi, možeš se osjećati gladno, možeš početi drhtati i ili imati vrtoglavicu. To se može dogoditi svakome tko nije jeo nekoliko sati.

Image
Bolest modernog čovjeka

5 znakova koji pokazuju da trebaš provjeriti razinu šećera u krvi

Kada šećer u krvi padne ispod normalne razine, to se naziva hipoglikemija. Budući da tijelo zahtijeva glukozu, održavanje ravnomjerne količine u krvi od iznimne je važnosti za pravilno funkcioniranje tijela.

Iako i zdravi odrasli ljudi mogu imati nisku razinu šećera u krvi, oni koji su najviše izloženi riziku od hipoglikemije su osobe s dijabetesom. Nažalost, kod dijabetičara, hipoglikemija može biti po život opasna komplikacija lijekova za dijabetes, drugih zdravstvenih problema poput infekcije ili neadekvatnog unosa kalorija.

Image
Foto: Pexels

Prepoznaj simptome niske razine šećera u krvi

Šećer ili glukoza ključni je izvor energije za tijelo. Kada šećer u krvi padne, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

 • glad
 • drhtavica
 • znojenje
 • vrtoglavica
 • zbunjenost
 • anksioznost
 • osjećaj umora ili pospanosti
 • glavobolja

Ipak, šanse za nizak šećer u krvi mogu se smanjiti, ali i pravilno tretirati, a budući da se rani simptomi obično mogu neutralizirati konzumiranjem 15 do 20 grama brzodjelujućih ugljikohidrata, važno je znati koje se namirnice lako pretvaraju u šećer u tijelu,

Što možeš učiniti?

Budući da većina šećera ili glukoze u krvi dolazi iz ugljikohidrata, ako nemaš dijabetes, a osjećaš neugodne posljedice pada šećera u krvi, pojedi ili popij nešto s ugljikohidratima. Dobar izbor je komad voća, nekoliko krekera od cjelovitog zrna pšenice, čaša mlijeka ili jogurta.

S druge strane, kod osoba s dijabetesom hipoglikemija može nastupiti iznenada i treba je odmah liječiti kako se ne bi pogoršala. U tom slučaju pojedi ili popij brzo probavljivu hranu s ugljikohidratima, kao što su:

 • pola čaše voćnog soka
 • čaša mlijeka
 • nekoliko krekera od cjelovitog zrna pšenice
 • 2 žlice sušenih grožđica
 • 3 žličice meda (ili šećera)
 • 5 tvrdih bombona
Image
Foto: Pexels

Svaka od ovih opcija osigurava oko 15 grama ugljikohidrata. Pričekaj 15 ili 20 minuta, a zatim provjeri šećer u krvi mjeračem glukoze u krvi. Ako ti je šećer u krvi i dalje nizak, posegni za još jednom porcijom ugljikohidrata.

Kako spriječiti nisku razinu šećera u krvi?

Konzumiranje redovitih obroka i međuobroka najbolji je način za održavanje ravnomjerne razine šećera u krvi. Evo nekoliko smjernica za one koji su više puta doživjeli napade hipoglikemije:

 1. Pokušaj ne preskakati ili odgađati obroke. Pazi da ne prođe više od tri sata, a da nešto ne pojedeš.
 2. Izbjegavaj piti alkohol na prazan želudac budući da može uzrokovati pad šećera u krvi.
 3. Prije vježbanja pojedi nešto lagano. Dobar izbor su krekeri i čisti maslac od kikirikija, jogurt i voće, kriška kruha s purećom salamom ili zdjelica žitarica od cjelovitog zrna s mlijekom. Osim toga, i zalogaj prije spavanja može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi tijekom noći.
 4. Ako imaš dijabetes, moraš uskladiti unos ugljikohidrata s lijekovima za dijabetes kako bi izbjegla nizak šećer u krvi. Ako uzimaš inzulin tijekom obroka, pobrini se da uz obrok pojedeš točnu količinu ugljikohidrata koja odgovara tvojoj dozi inzulina. Preskakanje obroka ili nedovoljna količina ugljikohidrata može uzrokovati značajan pad razine šećera u krvi.
Image
Foto: Pexels