Šparoge: Sve što nisi znala o kraljici proljetnog tanjura

S prvim danima proljeća počela je i sezona šparoga, a mi ti donosimo pet moćnih razloga zašto bi ih trebala uključiti u svoju prehranu, ali i nekoliko recepata koje možeš isprobati već danas

Šparoge: Sve što nisi znala o kraljici proljetnog tanjura

Šparoge su proljetno povrće koje 'puca' od hranjivih vrijednosti. Kada kupiš šparoge, bilo na tržnici ili u trgovini ili ih sama ubereš - najbolje ih je pojesti odmah, a odlično se slažu s većinom drugih proljetnih namirnica i okusa, od češnjaka i graška pa sve do mladog krumpira. 

Ako trebaš još razloga da bi uživala u ovom ukusnom i zdravom povrću, izdvojile smo neke od najvažnijih blagodati zbog kojih ćeš poželjeti šparoge na svom tanjuru već danas!

Šparoge su odličan izvor vlakana, folata, vitamina A, C, E i , kao i kroma - minerala potrebnog za normalan metabolizam ugljikohidrata i masti. Također su oslične ako paziš na šećer u krvi. Osim toga, jedna šalica kuhanih šparoga ima 40 kalorija, četiri grama proteina, četiri grama vlakana i 404 miligrama kalija koji je odličan za krvni tlak.

Ova kraljica povrća, zajedno s avokadom, keljom i prokulicama - posebno je bogati izvor glutationa, glavnog antioksidansa u tijelu koji neutralizira i poništava štetne čestice radikale. Upravo zbog toga šparoge mogu pomoći u borbi protiv raka, posebno raka dojke, raka pluća i raka kostiju

Image

Šparoge spadaju u top voće i povrće koje ima sposobnost neutralizirati štetne čestice radikale. Zbog toga su također odlične u borbi protiv starenja i raznih upala

Još jedno odlično anti-aging svojstvo ove ukusne proljetne namirnice je da može pomoći tvom mozgu da se bori protiv kognitivnog pada. Baš poput svog tamnozelenog povrća, šparoge sadrže folate koji odlično funkcioniraju s vitaminom B12 (koji se nalazi u ribi, peradi i mliječnim proizvodima) te pomažu spriječiti kognitivni poremećaj. 

Dobro je znati: U jednom istraživanju provedenom na Sveučilištu Tufts, starije odrasle osobe sa zdravijom razinom folata i vitamina B12 imali su bolje rezultate u testu brzine i mentalne fleksibilnosti. 

Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagine, koja je prirodni diuretik te povećava mokrenje, ne samo otpuštanjem tekućine već i izbacivanjem dodatnih soli iz tijela. To je posebno dobro za one koji pate od visokog krvnog tlaka i drugih bolesti povezanih sa srcem te edema - abnormalnog nakupljanja tekućine u tjelesnim šupljinama. 

I napokon, ono što si se možda pitala svaki put kad si jela šparoge: Zašto šparoge uzrokuju intenzivan miris mokraće? Naime, šparoge sadrže jedinstveno svojstvo koje daje određen miris urinu nakon što se metabolizira. Mlade šparoge sadrže visoku koncentraciju tog svojstva stoga je miris urina puno jači ako jedeš mlade šparoge. Međutim, nema nikakvih štetnih posljedica od sumpornog svojstva tog izražajnog mirisa. 

Najuobičajenija vrsta šparoga je zelena, a nešto rjeđe su bijele (koje su delikatnije, ali i teže za pobrati) i ljubičaste (koje su manje i imaju više voćni okus). No, bez obzira koja vrsta se nađe na tvom tanjuru - šparoge su ukusno i svestrano povrće u kojem možeš uživati na sto različitih načina.

Isprobaj nekoliko naših recepata sa šparogama: