
Šparoge: Sve što nisi znala o kraljici proljetnog tanjura

Šparoge su proljetno povrće koje 'puca' od hranjivih vrijednosti. Kada kupiš šparoge, bilo na tržnici ili u trgovini ili ih sama ubereš - najbolje ih je pojesti odmah, a odlično se slažu s većinom drugih proljetnih namirnica i okusa, od češnjaka i graška pa sve do mladog krumpira.
Šparoge su odličan izvor vlakana, folata, vitamina A, C, E i , kao i kroma - minerala potrebnog za normalan metabolizam ugljikohidrata i masti. Također su oslične ako paziš na šećer u krvi. Osim toga, jedna šalica kuhanih šparoga ima 40 kalorija, četiri grama proteina, četiri grama vlakana i 404 miligrama kalija koji je odličan za krvni tlak.
Ova kraljica povrća, zajedno s avokadom, keljom i prokulicama - posebno je bogati izvor glutationa, glavnog antioksidansa u tijelu koji neutralizira i poništava štetne čestice radikale. Upravo zbog toga šparoge mogu pomoći u borbi protiv raka, posebno raka dojke, raka pluća i raka kostiju.
Šparoge spadaju u top voće i povrće koje ima sposobnost neutralizirati štetne čestice radikale. Zbog toga su također odlične u borbi protiv starenja i raznih upala.
Još jedno odlično anti-aging svojstvo ove ukusne proljetne namirnice je da može pomoći tvom mozgu da se bori protiv kognitivnog pada. Baš poput svog tamnozelenog povrća, šparoge sadrže folate koji odlično funkcioniraju s vitaminom B12 (koji se nalazi u ribi, peradi i mliječnim proizvodima) te pomažu spriječiti kognitivni poremećaj.
Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagine, koja je prirodni diuretik te povećava mokrenje, ne samo otpuštanjem tekućine već i izbacivanjem dodatnih soli iz tijela. To je posebno dobro za one koji pate od visokog krvnog tlaka i drugih bolesti povezanih sa srcem te edema - abnormalnog nakupljanja tekućine u tjelesnim šupljinama.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
