Čest simptom

Pet načina kako pobijediti ubrzano debljanje kod sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika često je popraćen prekomjernom tjelesnom težinom. Iako se tada potrebno savjetovati s ginekologom, i sama možeš poraditi na nekim navikama koje bi ti mogle smanjiti naslage oko trbuha

profimedia-0101546782.jpg
Foto: Profimedia

Kakva je veza između sindroma policističnih jajnika i masnih naslaga na trbuhu? Zapravo velika. Sindrom policističnih jajnika čest je kod žena, a radi se o hormonskoj neravnoteži u reproduktivnoj dobi. Uslijed nje dolazi do učestalog izostanka mjesečnice ili neredovitih mestruacija jer zbog neuravnoteženih hormona izostaje ovulacija te se povisuje koncentracija androgena (muških hormona). Uz to, neki od simptoma policističnih jajnika su i povećana dlakavost, akne, ispadanje kose, ali i pretilost.

Image
Sve što trebaš znati

Pogađa 1 od 10 žena: Kako prepoznati i liječiti sindrom policističnih jajnika?

Iako ne moraju sve žene s ovim sindromom patiti od prekomjerne težine, prema nekim podacima pretilost se javlja u 75 posto slučajeva. I inače žene s prekomjernom težinom češće imaju nepravilan ciklus, a u riziku od sindroma policističnih jajnika posebno su djevojke i žene čije su majke u trudnoći bile pretile. I genetika, dakle, igra ulogu.

Sindrom policističnih jajnika izaziva hormonalni nesklad koji potiče debljanje, prvenstveno na području trbuha. Ukratko, hormonska neravnoteža, veća otpornost na inzulin i utjecaj muških hormona potiču skladištenje masnoća. Zbog toga su žene s ovim sindromom sklonije imati tijelo u obliku jabuke i mučiti se sa sagorijevanjem sala na trbuhu.

Pronalaziš li se u ovim riječima te su ti ustanovljeni policistični jajnici, možda se pitaš što ti je činiti.

shimmer fallback

Prvi korak jest posjetiti svog ginekologa koji ti je vrlo vjerojatno već preporučio oralnu kontracepciju, lijekove koji će zaustaviti djelovanje androgena, a možda i lijekove za snižavanja šećera. Primjećuješ li da ti se, uz ostale simptome, na trbuhu sakupljaju masne naslage, važno je promijeniti neke životne navike. Redukcija tjelesne mase mogla bi ti pomoći u borbi sa sindromom policističnih jajnika. Zato je australska trenerica Rochelle De Luca za portal Body And Soul izdvojila nekoliko zdravih navika uz koje to možeš učiniti.

Vodi računa o probavi

Zdrava probava preduvjet je funkcioniranja imuloškog sustava. Hrana i piće koje konzumiraš mogu poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija. Pokušaj smanjiti unos procesirane hrane, soli i šećera. Umjesto njih, biraj raznobojno povrće.

De Luca savjetuje da dnevno konzumiraš četiri šake povrća - neka ti otprilike toliko bude velika porcija. Tu količinu raspodijeli na ručak i večeru. To će tvom tijelu osigurati hranjive tvari, antioksidanse, povećati ti vitalnost i pospješiti probavu.

shimmer fallback

Izbjegavaj alkohol

Boriš li se s masnim naslagama uslijed sindroma policističnih jajnika (ili nekog drugog uzorka), pokušaj na najmanje dva tjedna eliminirati alkohol i šećer. Oboje ima značajan utjecaj na tvoje raspoloženje, zdravlje, razinu energije, a ne pomažu ni u reguliranju hormona. Alkohol je izvor kalorija, a uz to potiče osjećaj gladi i ruši kvalitetu sna. Jasno je zašto nije dobar saveznik kod sindroma policističnih jajnika, ali i općenito. Radije biraj vodu (ne zaboravi na jednu i pol litru dnevno - po potrebi i više) ili nezaslađene čajeve.

shimmer fallback

Lezi ranije

Osobe koje riskiraju noćni san, sklonije su prekomjernoj težini. Još je gore patiš li od policističnih jajnika. Ta će se kombinacija odraziti i na tvoju liniju. Kako bi se terapija koju ti je propisao ginekolog isplatila, pobrini se svake večeri odlaziti na spavanje u otprilike isto vrijeme te si osigurati sedam do osam sati sna. Izbjegavaj 'surfanje' po mobitelu neposredno prije sna. Umjesto toga se opusti, pripremi toplu kupku i/ili omiljenu knjigu. Kvalitetan san preduvjet je zdravlja.

shimmer fallback

Ne zaboravi na tjelovježbu

Ne zanosi se time da će zdrava prehrana i oralna terapija učiniti sve te da će naslage samo tako nestati. Za dobre rezultate jednako je zaslužna i tjelesna aktivnost. Potrudi se što više pješačiti, poraditi na snazi, upisati sat pilatesa ili joge. U slučaju sindroma policističnih jajnika, najbolje je birati lagane do umjerene treninge koji će te aktivirati, pomoći u sagorijevanju kalorija i oraspoložiti te.

Nakon fizičke aktivnosti izlučuje se seratonin, a to znači da će te pola sata ili sat aktivnosti učiniti sretnijom i zadovoljnijom. Posebice kad s vremenom vidiš rezultate. Naravno, ako si početnik, najbolje je zatražiti savjet stručnjaka koji ti može pripremiti indvidualan plan i program.

shimmer fallback

Vježbaj um

Stresna razdoblja očituju se i na našoj tjelesnoj težini. Neki mršave, a neki se baš tada ubrzano debljaju - a to nikako nije dobro u kombinaciji s ovim sindromom. Zapravo, nikad nije dobro. Radi na strategijama nošenja sa stresom i nemoj zaboraviti na vježbe disanja koje bi te mogle umiriti. Provodi vrijeme u prirodi i isteži se te se usredotoči na pozitivne misli. Eliminiranje stresa pomoći će ti u procesu mršavljenja, a odrazit će se i na tvoje hormone.

shimmer fallback

Ovi se savjeti nadopunjuju što znači da nijedan sam po sebi neće dovesti do impresivnog rezultata. Zdravom prehranom i aktivnošću bit ćeš sretnija što će ti pospješiti život sa sindromom policističnih jajnika. Dovedi se u ravnotežu!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.