Sezona je ambrozije, a mi smo otkrile kako ublažiti simptome

Simptomi alergije na ambroziju obično se javljaju krajem ljeta kada se pelud ambrozije počinje širiti. Ako si i ti alergična na nju, znamo kako ublažiti simptome

Sezona je ambrozije, a mi smo otkrile kako ublažiti simptome

Ambrozija radi probleme kod sve više djece i ljudi, a najčešće raste na zapuštenim zemljištima i livadama, uz putove, a nalazimo je i u polju. U vrijeme cvatnje jedna biljka može proizvesti čak nekoliko bilijuna peludnih zrnaca. Kad osoba udiše pelud ambrozije, alergeni ulaze u organizam što kod aktivira upalni odgovor u tijelu jer  izazivaju lučenje histamina i drugih upalnih tvari. Dakle, alergija na ambroziju javlja se ako je imunološki sustav osobe osjetljiv na pelud ambrozije.

Image

7 prirodnih sastojaka koji će te spasiti od ljetnih alergijaSimptomi alergije na ambroziju obično se javljaju krajem ljeta do početka jeseni kada se pelud ambrozije počinje širiti, a ona svoj vrhunac doseže uglavnom sredinom rujna, nakon čega se simptomi mogu povući.

Simptomi alergije na ambroziju uključuju svrbež očiju, nosa i grla, natečene oči, začepljenost ili curenje nosa, kihanje, kao i poteškoće sa spavanjem. Uz ove simptome, alergija na ambroziju može dovesti do iritacije gornjih dišnih putova, što pak dovodi do kašljanja i teškog disanja kod osoba koje imaju astmu.

Ipak, za ove simptome ne postoji univerzalan lijek, ali postoji nekoliko načina kako ih ublažiti - saznale smo koji.

Ublažavanje simptoma alergije


Kako bi ublažila simptome alergije na ambroziju, ono što možeš napraviti jest svakodnevno provjeravati količinu peludi u zraku i izbjegavati dulji boravak na otvorenom prostoru ako je količina peludi u zraku visoka. Uz to, preporučljivo je da se tijekom sezone ambrozije presvučeš ili otuširaš nakon što stigneš kući izvana.


(Foto: Unsplash)


Prozore drži zatvorene tijekom vožnje u autu i kod kuće - to može pomoći u održavanju zatvorenih prostora bez peludi. Uz to, unutarnje zračne filtere prebaci na certificirane HEPA filtere za astmu i alergije. Također, operi posteljinu u toploj vodi barem jednom tjedno kako bi bila sigurna da se pelud ne zadržava na plahtama.

Ako možeš, izbjegavaj sušenje odjeće vani kako bi izbjegla nakupljanje peludi na odjeći. Također, ako imaš kućne ljubimce, redovito ih kupaj i šamponiraj kako ni oni ne bi unosili pelud u zatvoreni prostor.

Ako su simptomi alergije učestali i jaki, u dogovoru sa svojim liječnikom počni uzimati antialergijske lijekove. U idealnom slučaju, osoba može početi uzimati ove lijekove 1 do 2 tjedna prije početka sezonskih simptoma alergije. Za smanjenje svrbeža očiju i nosa koristi kapi za oči protiv svrbeža ili protuupalne sprejeve za nos.


Image

(Foto: Pexels)


Liječnici mogu preporučiti injekcije imunoterapije za ozbiljnije simptome, a to uključuje ubrizgavanje sve većih količina peludi ambrozije kako bi se smanjili simptomi kod neke osobe. Injekcije imunoterapije mogu nekome pomoći da se riješi simptoma alergije na ambroziju na dugi niz godina.

Koju hranu izbjegavati

Ljudi s alergijama na ambroziju često su osjetljivi i na određenu hranu. To je zato što neke biljke mogu sadržavati pelud sličan ambroziji, a to je stanje poznato kao sindrom oralne alergije. Hrana koja može izazvati simptome kod osobe koja ima alergiju na ambroziju su banane, dinje, čaj od kamilice, krastavci, med koji sadrži pelud, sjemenke suncokreta i tikvice.


(Foto: Unsplash)


Neki pojedinci kada jedu ovu hranu mogu osjetiti samo blage simptome, poput curenja nosa ili kihanja, a simptomi sindroma oralne alergije općenito se mogu smanjiti kuhanjem, guljenjem ili konzerviranjem namirnica. 

Srećom, sezona alergija na ambroziju ne traje cijelu godinu. Iako može uzrokovati neugodne simptome nekoliko tjedana, simptomi će se povući kad biljke ambrozije prestanu proizvoditi pelud.