Aronija, porijeklom iz Sjeverne Amerike, jedna je od najmoćnijih skupina po sadržaju antioksidansa, što je dio razloga zašto su toliko široko tražene, a da ne spominjemo njihov jedinstveni okus.
Znanstveno klasificirana u rod Aronia, postoji oko šest različitih vrsta obično prisutnih u različitim bojama, ali najčešća bi bila Aronia melanocarpa.
Lako je pobrkati aroniju s drugim jedinstvenim vrstama bobičastog voća u obitelji Rosaceae, jer su po izgledu i organskim sastojcima prilično slične ostalim korisnim bobicama, ali aronija se ističe iz mnoštva u smislu koncentracije hranjivih sastojaka.
(Foto: Pixabay)
Bogate antocijaninima, karotenima, flavonoidima i drugim organskim antioksidansima, osim vitamina i minerala, ove super bobice mogu igrati veliku ulogu u jačanju zdravlja i liječenju, ali i sprečavanju brojnih zdravstvenih stanja.
Aronija ima pomalo trpki okus koji se dosta osjeti i često ostaje u ustima nakon što pojedemo aroniju, stoga je većini ljudi ugodniji kada se aronija zaslađuje ili dodaje u druga jela.
Najčešće se koristi u slatkišima, desertima, kolačima, aromama pića, jogurtu, soku, pivu, sladoledu, vinu, sirupu, a može se čak i uzgajati kao čaj. Širok raspon zahvaljuje svom jedinstvenom ukusu, kao i temeljnim zdravstvenim prednostima, kojih smo se detaljnije dotaknule u nastavku.