
Sezona aronije: 10 zdravstvenih prednosti ovih čarobnih bobica

Aronija, porijeklom iz Sjeverne Amerike, jedna je od najmoćnijih skupina po sadržaju antioksidansa, što je dio razloga zašto su toliko široko tražene, a da ne spominjemo njihov jedinstveni okus.
Bogate antocijaninima, karotenima, flavonoidima i drugim organskim antioksidansima, osim vitamina i minerala, ove super bobice mogu igrati veliku ulogu u jačanju zdravlja i liječenju, ali i sprečavanju brojnih zdravstvenih stanja.
Ono najbolje, aronija ima malo kalorija i masnoće, a ipak sadrži važna dijetalna vlakna i bogatstvo hranjivih sastojaka.
Kao što je već spomenuto, aronija sadrži visoko dijetalna vlakna, što znači da olakšava glatku probavu, učinkovito premještajući hranu kroz crijeva.
Ovo je svakako najvažniji aspekt aronije s obzirom da postoji desetak različitih antioksidansa skučenih u ovu jednu voćku!
Istraživanje je povezalo aroniju i njezin sadržaj antocijanina izravno sa smanjenjem raka debelog crijeva.
Jedan od najštetnijih procesa slobodnih radikala utječe na mozak i kognitivne putove. Antocijanini koji se nalaze u aroniji izravno su povezani s povećanjem aktivnosti neuronskog puta i smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu, smanjujući tako pojavu Alzheimerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih s dobi.
Dok antioksidansi dobivaju najviše pozornosti kod aronije, postoji i značajna količina vitamina C koji potiče aktivnost bijelih krvnih stanica i također je presudna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je sastavni dio rasta i popravka novih tkiva, organa, krvnih žila i stanica, dok bijela krvna zrnca funkcioniraju kao prednje linije imunološkog odgovora tijela.
Karoteni koji se nalaze u aroniji mogu smanjiti oksidativni stres u očima, sprečavajući tako nastanak makularne degeneracije i usporavanje ili sprečavanje razvoja katarakte (sive mrene). Karoteni su neki od najmoćnijih antioksidansa i nalaze se u značajnim razinama u aroniji.
Sadržaj kalija u aroniji je dovoljno visok da može primjetno utjecati na zdravlje srca, uglavnom zato što je kalij vazodilatator i može ublažiti napetost na kardiovaskularni sustav.
Dijetalna vlakna u aroniji povezana su i s povećanom regulacijom inzulina, što pomaže održati razinu šećera u krvi normalnom, a istraživanja pojedinih znanstvenika ukazuju kako bi antocijanini iz aronije mogli biti učinkoviti u liječenju dijabetesa tip 2, kao i usporavanja nastanka komplikacija uzrokovanih ovom bolesti.
U aroniji se nalaze različite komponente koje mogu poboljšati zdravlje i izgled tvoje kože. Oksidativni stres utječe na kožu kako starimo, što rezultira nastankom bora, starosnih mrlja i ozbiljnijom pojavom mrlja i ožiljaka.


Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
