Aronija, porijeklom iz Sjeverne Amerike, jedna je od najmoćnijih skupina po sadržaju antioksidansa, što je dio razloga zašto su toliko široko tražene, a da ne spominjemo njihov jedinstveni okus.
Znanstveno klasificirana u rod Aronia, postoji oko šest različitih vrsta obično prisutnih u različitim bojama, ali najčešća bi bila Aronia melanocarpa.
Lako je pobrkati aroniju s drugim jedinstvenim vrstama bobičastog voća u obitelji Rosaceae, jer su po izgledu i organskim sastojcima prilično slične ostalim korisnim bobicama, ali aronija se ističe iz mnoštva u smislu koncentracije hranjivih sastojaka.
(Foto: Pixabay)
Bogate antocijaninima, karotenima, flavonoidima i drugim organskim antioksidansima, osim vitamina i minerala, ove super bobice mogu igrati veliku ulogu u jačanju zdravlja i liječenju, ali i sprečavanju brojnih zdravstvenih stanja.
Aronija ima pomalo trpki okus koji se dosta osjeti i često ostaje u ustima nakon što pojedemo aroniju, stoga je većini ljudi ugodniji kada se aronija zaslađuje ili dodaje u druga jela.
Najčešće se koristi u slatkišima, desertima, kolačima, aromama pića, jogurtu, soku, pivu, sladoledu, vinu, sirupu, a može se čak i uzgajati kao čaj. Širok raspon zahvaljuje svom jedinstvenom ukusu, kao i temeljnim zdravstvenim prednostima, kojih smo se detaljnije dotaknule u nastavku.
Pomaže u gubitku kilograma
Ono najbolje, aronija ima malo kalorija i masnoće, a ipak sadrži važna dijetalna vlakna i bogatstvo hranjivih sastojaka.
Ako se pokušavaš osjećati sito i ostati zdrava, a da pritom ne skupljaš suvišne kilograme, aronija može biti odličan dodatak prehrani.
Pomaže kod probave
Kao što je već spomenuto, aronija sadrži visoko dijetalna vlakna, što znači da olakšava glatku probavu, učinkovito premještajući hranu kroz crijeva.
Ova vlakna mogu pomoći u uklanjanju zatvora, proljeva, grčeva, natečenosti i opće nelagode u želucu. Organski spojevi u aroniji također štite crijeva od opasnih bakterija, zbog prirodnog pojačavanja imunološkog sustava i antioksidacijskog djelovanja.
Bogata antioksidansima
Ovo je svakako najvažniji aspekt aronije s obzirom da postoji desetak različitih antioksidansa skučenih u ovu jednu voćku!
Od kvercetina, epikateina, kofeinske kiseline i malvidina do luteina, zeaksantina i karotena, aronija pruža ogromnu količinu antioksidativne zaštite koja može povećati tvoje cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala u krvotoku, koži, očima, organima i tkivima koja mogu izazvati mutiranje zdravih stanica. Snažna antocijaninska i flavonoidna aktivnost jedan je od najimpresivnijih i jedinstvenih kapaciteta ovog bobičastog voća.
Sprječava rak
Istraživanje je povezalo aroniju i njezin sadržaj antocijanina izravno sa smanjenjem raka debelog crijeva.
Studije in vitro provedene na modelu štakora, objavljene u časopisu Nutrition and Cancer 2006., pokazale su da ekstrakti bogati antocijaninom iz aronije, borovnica i grožđa imaju zaštitni učinak protiv raka debelog crijeva.
Liječe kognitivne poremećaje
Jedan od najštetnijih procesa slobodnih radikala utječe na mozak i kognitivne putove. Antocijanini koji se nalaze u aroniji izravno su povezani s povećanjem aktivnosti neuronskog puta i smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu, smanjujući tako pojavu Alzheimerove bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja povezanih s dobi.
Potiče imunitet
Dok antioksidansi dobivaju najviše pozornosti kod aronije, postoji i značajna količina vitamina C koji potiče aktivnost bijelih krvnih stanica i također je presudna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je sastavni dio rasta i popravka novih tkiva, organa, krvnih žila i stanica, dok bijela krvna zrnca funkcioniraju kao prednje linije imunološkog odgovora tijela.
Poboljšava vid
Karoteni koji se nalaze u aroniji mogu smanjiti oksidativni stres u očima, sprečavajući tako nastanak makularne degeneracije i usporavanje ili sprečavanje razvoja katarakte (sive mrene). Karoteni su neki od najmoćnijih antioksidansa i nalaze se u značajnim razinama u aroniji.
Regulira krvni tlak
Sadržaj kalija u aroniji je dovoljno visok da može primjetno utjecati na zdravlje srca, uglavnom zato što je kalij vazodilatator i može ublažiti napetost na kardiovaskularni sustav.
Opuštanjem krvnih žila i arterija povećava se protok krvi, pada krvni tlak i možeš smanjiti šanse za srčani udar ili moždani udar. Dijetalna vlakna i razni antioksidansi također imaju ključno partnerstvo sa srcem u smislu snižavanja razine kolesterola i uklanjanja slobodnih radikala.
Sprječava i regulira dijabetes
Dijetalna vlakna u aroniji povezana su i s povećanom regulacijom inzulina, što pomaže održati razinu šećera u krvi normalnom, a istraživanja pojedinih znanstvenika ukazuju kako bi antocijanini iz aronije mogli biti učinkoviti u liječenju dijabetesa tip 2, kao i usporavanja nastanka komplikacija uzrokovanih ovom bolesti.
Pomaže u njezi kože
U aroniji se nalaze različite komponente koje mogu poboljšati zdravlje i izgled tvoje kože. Oksidativni stres utječe na kožu kako starimo, što rezultira nastankom bora, starosnih mrlja i ozbiljnijom pojavom mrlja i ožiljaka.
Antioksidansi u aroniji mogu spriječiti ove simptome povezane s godinama, a zahvaljujući svom adstrigentnom svojstvu, ove bobice mogu zapravo zategnuti kožu i 'ukloniti' godine s tvog izgleda!