Avokado je mnogima omiljeno voće - dodajemo ga u smoothije i na tost, a osim što je ukusan, avokado je itekako zdrav i mnogi ga nutricionisti sve više preporučuju. Avokado je bogat vitaminom B i velikom količinom vlakana, a zanimljivo je da jedan avokado ima 14 grama vlakana, što je 50% količine vlakana koja nam je dnevno potrebna. Uz to, avokado je bogat mononezasićenim mastima, a konzumiranje avokada zapravo može poboljšati kolesterol. Avokado sadrži i lutein koji može pomoći u zaštiti od štetne plave svjetlosti s pametnih telefona, računala i TV ekrana.
To su samo neke od prednosti avokada, a jedno od glavnih pitanja za svakog ljubitelja avokada sigurno je koje jelo napraviti od avokada, a da nije avokado na tostu ili guacamole umak? Napraviti tost od avokada ili zdjelu guacamole umaka dječja je igra u usporedbi s ovim receptima koji u sebi sadrže avokado, a koje smo izdvojile - ne mogu biti jednostavniji, a svoje ćeš omiljeno voće iskoristiti na novi i ukusniji način.
Jesi li ikada probala ispeći avokado, jesti ga uz tjesteninu i sir ili napraviti zdravi čokoladni puding s avokadom? Ako nisi, vrijeme je da probaš, a mi ti donosimo šest jednostavnih i zdravih recepata s avokadom koje moraš probati.
Pečeni avokado s parmezanom
Postupak:
Zagrij pećnicu ili toster, a avokado prepolovi i ukloni sjemenku. Sok od limete polij po avokadu i dodaj parmezan, sol i papar. Peci oko četiri minute dok se sir ne otopi i posluži dok je vruće.
Sastojci:
- jedan avokado
- sok od jedne limete
- 2 žlice naribanog parmezana
- sol i papar po želji
Hrskavi avokado pomfrit
Postupak:
Zagrij pećnicu i podmaži lim za pečenje. Pomiješaj češnjak, sol i brašno, a u zasebnu posudu ulij mlijeko. Svaku krišku avokada umoči u brašno, a zatim u mlijeko. Pospi krušne mrvice preko svake kriške, lagano pritiskujući dok se mrvice ne zalijepe. Stavi na lim za pečenje i peci 15-18 minuta, ili dok avokado ne poprimi zlatnu boju.
Sastojci:
- 2 velika ili 4 manja avokada, oguljena i narezana na kriške
- 1/4 žlice češnjaka u prahu
- 1/4 žlice soli
- 30 g brašna
- 100 ml mlijeka
- 120 g krušnih mrvica
Jaja punjena avokadom
Postupak:
Pažljivo izdvoji žumanjke iz jaja i stavi ih u malu zdjelu. Žumanjcima dodaj guacamole umak i dobro promiješaj. Dodaj sol, papar te ljuti umak po želji, a zatim dodaj crveni luk i dobro izmiješaj. Bjelanjke jajeta napuni mješavinom koju si dobila i na vrh stavi rajčice.
Sastojci:
- 6 jaja, kuhana, oguljena i ohlađena
- 100 g avokada
- 2 žlice sjeckanog crvenog luka
- pola rajčice narezane na kockice
- pola žlice ljutog umaka
- sol, papar
Tjestenina sa sirom i avokadom
Postupak:
Tjesteninu kuhaj 8 do 9 minuta i sačuvaj 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu iscijedi i prebaci u dublju zdjelu. Nasjeckaj cheddar sir, a u manjoj zdjeli pomiješaj avokado i sok od limuna i miješaj dok ne dobiješ kremastu pastu. Pomiješaj krem sir, brašno i vodu od tjestenine na srednje jakoj vatri i kuhaj jednu do dvije minute. Dodaj sir i miješaj dok se sir ne otopi, a umak ne zgusne, oko jedne minute. Začini solju i paprom po ukusu. Umak od sira prelij preko tjestenine i promiješaj te dodaj pire od avokada.
Sastojci:
- 450 g tjestenine
- jedan oguljeni avokado
- žlica svježe ocijeđenog soka od limuna
- 2 žlice krem sira
- žlica brašna
- malo cheddar sira, soli i papra
Čokoladni puding s avokadom
Postupak:
Sve sastojke izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatki smjesu i po potrebi dodaj još bademovog mlijeka. Okusi smjesu kako bi vidjela voliš li više čokoladni okus, više slatkoće ili više vanilije i po potrebi dodaj još kakaa, javorovog sirupa ili ekstrakta vanilije i izmiksaj. Prebaci u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku. Posluži sa šlagom od kokosa ili omiljenim preljevima.
Sastojci:
- 2 oguljena avokada
- 4 žlice kakaa u prahu
- jedna žlica sjemenki konoplje po želji
- 120 ml bademovog mlijeka
- 4 žlice javorovog sirupa
- jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Objavu dijeli @fooodiesouls Srp 13, 2020 u 2:18 PDT
Avokado brownies bez brašna
Sastojci:
Postupak:
Zagrij pećnicu, a u blenderu izmiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu prebaci na posudu za pečenje i ravnomjerno ju raspodijeli. U smjesu dodaj kockice čokolade i peci 25 minuta. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 15 minuta i posluži.
- 2 jaja
- jedan avokado srednje veličine
- 60 ml kokosovog ulja
- 3 do 4 žlice maslaca od badema
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice soli
- 40 g kakaa u prahu
- jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 2 žlice želatine
- nekoliko kockica čokolade