Zdravlje
Zdravlje

Šest zdravih recepata s avokadom koji će ti dokazati da je avokado puno više od jela na tostu

Šest zdravih recepata s avokadom koji će ti dokazati da je avokado puno više od jela na tostu
U trgovini si pronašla savršen avokado i ne znaš što bi s njim? Isprobaj jedan od ovih zdravih recepata koje smo izdvojile

Avokado je mnogima omiljeno voće - dodajemo ga u smoothije i na tost, a osim što je ukusan, avokado je itekako zdrav i mnogi ga nutricionisti sve više preporučuju. Avokado je bogat vitaminom B i velikom količinom vlakana, a zanimljivo je da jedan avokado ima 14 grama vlakana, što je 50% količine vlakana koja nam je dnevno potrebna. Uz to, avokado je bogat mononezasićenim mastima, a konzumiranje avokada zapravo može poboljšati kolesterol. Avokado sadrži i lutein koji može pomoći u zaštiti od štetne plave svjetlosti s pametnih telefona, računala i TV ekrana.  

To su samo neke od prednosti avokada, a jedno od glavnih pitanja za svakog ljubitelja avokada sigurno je koje jelo napraviti od avokada, a da nije avokado na tostu ili guacamole umak? Napraviti tost od avokada ili zdjelu guacamole umaka dječja je igra u usporedbi s ovim receptima koji u sebi sadrže avokado, a koje smo izdvojile - ne mogu biti jednostavniji, a svoje ćeš omiljeno voće iskoristiti na novi i ukusniji način.  Jesi li ikada probala ispeći avokado, jesti ga uz tjesteninu i sir ili napraviti zdravi čokoladni puding s avokadom? Ako nisi, vrijeme je da probaš, a mi ti donosimo šest jednostavnih i zdravih recepata s avokadom koje moraš probati.  

Pečeni avokado s parmezanom

Postupak: Zagrij pećnicu ili toster, a avokado prepolovi i ukloni sjemenku. Sok od limete polij po avokadu i dodaj parmezan, sol i papar. Peci oko četiri minute dok se sir ne otopi i posluži dok je vruće.    

Sastojci:

jedan avokado

sok od jedne limete

2 žlice naribanog parmezana

sol i papar po želji

Hrskavi avokado pomfrit

Postupak: Zagrij pećnicu i podmaži lim za pečenje. Pomiješaj češnjak, sol i brašno, a u zasebnu posudu ulij mlijeko. Svaku krišku avokada umoči u brašno, a zatim  u mlijeko. Pospi krušne mrvice preko svake kriške, lagano pritiskujući dok se mrvice ne zalijepe. Stavi na lim za pečenje i peci 15-18 minuta, ili dok avokado ne poprimi zlatnu boju.     

Sastojci:

2 velika ili 4 manja avokada, oguljena i narezana na kriške

1/4 žlice češnjaka u prahu

1/4 žlice soli

30 g brašna

100 ml mlijeka

120 g krušnih mrvica

Jaja punjena avokadom

Postupak: Pažljivo izdvoji žumanjke iz jaja i stavi ih u malu zdjelu. Žumanjcima dodaj guacamole umak i dobro promiješaj. Dodaj sol, papar te ljuti umak po želji, a zatim dodaj crveni luk i dobro izmiješaj. Bjelanjke jajeta napuni mješavinom koju si dobila i na vrh stavi rajčice.    

Sastojci:

6 jaja, kuhana, oguljena i ohlađena

100 g avokada

2 žlice sjeckanog crvenog luka

pola rajčice narezane na kockice

pola žlice ljutog umaka

sol, papar

Tjestenina sa sirom i avokadom

Postupak:  Tjesteninu kuhaj 8 do 9 minuta i sačuvaj 100 ml vode od kuhanja. Tjesteninu iscijedi i prebaci u dublju zdjelu. Nasjeckaj cheddar sir, a u manjoj zdjeli pomiješaj avokado i sok od limuna i miješaj dok ne dobiješ kremastu pastu. Pomiješaj krem sir, brašno i vodu od tjestenine na srednje jakoj vatri i kuhaj jednu do dvije minute. Dodaj sir i miješaj dok se sir ne otopi, a umak ne zgusne, oko jedne minute. Začini solju i paprom po ukusu. Umak od sira prelij preko tjestenine i promiješaj te dodaj pire od avokada.    

Sastojci:

450 g tjestenine

jedan oguljeni avokado

žlica svježe ocijeđenog soka od limuna

2 žlice krem sira

žlica brašna

malo cheddar sira, soli i papra

Čokoladni puding s avokadom

Postupak: Sve sastojke izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatki smjesu i po potrebi dodaj još bademovog mlijeka. Okusi smjesu kako bi vidjela voliš li više čokoladni okus, više slatkoće ili više vanilije i po potrebi dodaj još kakaa, javorovog sirupa ili ekstrakta vanilije i izmiksaj. Prebaci u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku. Posluži sa šlagom od kokosa ili omiljenim preljevima.    

Sastojci:

2 oguljena avokada

4 žlice kakaa u prahu

jedna žlica sjemenki konoplje po želji

120 ml bademovog mlijeka

4 žlice javorovog sirupa

jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @fooodiesouls Srp 13, 2020 u 2:18 PDT

Avokado brownies bez brašna

Sastojci: Postupak: Zagrij pećnicu, a u blenderu izmiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu prebaci na posudu za pečenje i ravnomjerno ju raspodijeli. U smjesu dodaj kockice čokolade i peci 25 minuta. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 15 minuta i posluži.  

2 jaja

jedan avokado srednje veličine

60 ml kokosovog ulja

3 do 4 žlice maslaca od badema

pola čajne žličice sode bikarbone

1/4 čajne žličice soli

40 g kakaa u prahu

jedna čajna žličica ekstrakta od vanilije

2 žlice želatine

nekoliko kockica čokolade