Posebno je u toplijim godišnjim razdobljima čaša voćnog soka neusporedivo ukusno osvježenje koje odgovara kako malima tako i velikima. Kao prehrambena namirnica biljnog podrijetla, jedna čaša voćnog soka odgovara jednom od pet preporučenih obroka voća i povrća dnevno. Pri tome veliku ulogu igra i vrsta soka koji pijemo, jer nema samo velikih razlika između pojedinih vrsta sokova, razlika je i u kvaliteti različitih proizvoda.
Vrste voćnih sokova
U osnovi razlikujemo dvije vrste voćnih sokova.
Prirodni sok
Pod pojmom prirodnih sokova podrazumijevamo one sokove koji se mogu konzumirati neposredno nakon istiskivanja, odnosno prešanja. Iako se proizvodnja ovih sokova obavlja mehanički, za povećanje dobivenog soka se djelomično koriste enzimi. Kako bi se produžio rok trajanja, u pravilu se koristi pasterizacija, odnosno kratkotrajno zagrijavanje na 850C.
Voćni sok iz koncentrata
Kako bi se smanjili troškovi čuvanja i transportiranja, moguće je sokovima, vakuumski, ukloniti vodu. Kod punjenja se koncentratu ponovno dodaje voda i arome koje su prijašnjim procesom uklonjene. Prije ponovnog korištenja koncentrat se pasterizira kako bi mu se produžilo trajanje i ubile eventualne bakterije. Tijekom ovog procesa mogu se izgubiti mnogi dragocjeni sastojci koji su se prvobitno nalazili u soku.
Uz ove dvije vrste voćnih sokova,često se susrećemo s voćnim nektarima i voćnim napicima. Kod prvog udio voća ili voćnog soka mora biti najmanje 25% a udio šećera ili meda do 20%, dok kod drugog udio voća mora biti najmanje 30% kao i vode, šećera, raznih aroma – dodatnih tvari i ponekad i dodanih vitamina. Kod dodavanja vitamina se, kao nositelj, koristi želatina. Ona se ne uklanja nego ostaje u soku.
U današnje vrijeme mnogi ljudi prave sokove kako bi zdravo započeli dan. Sokovi imaju puno koristi, jer sadrže hranjive sastojke i prepuni su vitamina i minerala.
Međutim, u usporedbi s prerađenim sokovima iz supermarketa, postoji jedna velika razlika: prerađeni sokovi se pasteriziraju kako bi ubili sve štetne bakterije (poput sirovog mlijeka), dok cijeđeni sokovi ne. Pasterizacija će produžiti rok trajanja sokova na oko mjesec dana, suprotno neobrađenim sirovim sokovima koji ističu u roku od nekoliko dana.
U današnje vrijeme mnogi ljudi prave sokove kako bi zdravo započeli dan. Sokovi imaju puno koristi, jer sadrže hranjive sastojke i prepuni su vitamina i minerala.