Savjeti za zdravo ljeto: Znaš li zašto je važno marinirati meso prije roštilja i kako napraviti zdrave sladolede?

S ljetnim danima dolaze i ljetne vrućine. Kako bismo u ljetu doista uživali i izbjegli nuspojave koje nose visoke temperature, tim projekta „Živjeti zdravo“ pripremio je nekoliko korisnih savjeta koji se tiču optimalne prehrane i dovoljnog dnevnog unosa tekućine

Savjeti za zdravo ljeto: Znaš li zašto je važno marinirati meso prije roštilja i kako napraviti zdrave sladolede?

Važnost mariniranja mesa prije roštiljanja

Kad su ljetni mjeseci u pitanju, mnogima su nezamislivi bez roštiljanja, a roštilja se na plinskome plamenu, drvu, električnoj energiji ili drvenome ugljenu. 

Nekoliko savjeta koji bi vam mogli dobro doći tijekom pripreme roštilja:

- Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom i spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi.

- Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice...) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.

- Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti. 

Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz...). Visoka toplina pripreme tek je dijelom zaslužna za jedinstveni okus hrane pripremljene na roštilju, koji je za mnoge nenadmašiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


via Giphy

3/5