Prevencija je ključna

Što smiješ, a što ne? Sve što trebaš znati prije prvog mamografskog pregleda

Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Evo što sve trebaš znati

pexels-cottonbro-5701081.jpg
Foto: Pexels

Mnoge žene otkazuju prvi mamografski pregled zbog straha od otkrivanja tumora dojke. Za to nema nikakvog razloga, zapravo nikako ne bi trebala odgađati svoj prvi pregled, jer ako i postoji tumor, njegovo rano otkrivanje gotovo sigurno garantira i puno lakše i jednostavnije liječenje.

Mamografija se u Hrvatskoj radi u sklopu preventivnog programa ranog dijagnosticiranja raka dojke. Obuhvaćene su žene u dobi od 50-60 godina, a u okviru programa žene se pozivaju na besplatan mamografski pregled svake dvije godine.

Image
Česta bolest

6 simptoma raka dojke na koje treba paziti (i ne radi se o kvržici)

Što je mamografija

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30 posto.

shimmer fallback

Ako planiraš otići na svoj prvi pregled grudi mamografijom, sigurno u glavi imaš puno pitanja. Normalno je zapitati se što te čeka i kako će sve izgledati, zato ti donosimo odgovore što sve trebaš znati i kako se pripremiti za svoju prvu mamografiju.

Nemoj nanositi dezodorans na kožu

Iako je nanošenje dezodoransa ispod pazuha uobičajena praksa koju većina nas čini svakodnevno, u ovom slučaju dezodorans ti može više odmoći nego pomoći. Naime čestice aluminija koje se nalazi u sastavu dezodoransa, na mamografu se prikazuju kao bijele točkice. To može bitno utjecati na postavljanje dijagnoze jer se na mamografskoj snimci tumori vide kao bijele točke. Naime, mamograf skenira i područje kod tvojih pazuha pa je bolje da na ovu pretragu dođeš bez mirisa. Dezodorans uvijek možeš nanijeti poslije pregleda.

shimmer fallback

Pregled nakon menstruacije

Ako je ikako moguće, bilo bi najbolje da mamografiju napraviš nakon menstruacije. Znaš i sama da su grudi najosjetljivije neposredno prije i za vrijeme krvarenja, a kako bi obavila mamografski pregled grudi moraš položiti između dva ravna postolja koja će ih blago spljoštiti. To bi moglo biti bolno ako se radi u osjetljivom periodu. Najbolje je pregled obaviti tjedan dana nakon ciklusa.

shimmer fallback

Saznaj obiteljsku povijest bolesti

Ovo je najvažnija stavka. Tijekom pregleda liječnik će te pitati je li netko od članova tvoje obitelji obolio od raka dojki. Vrlo je važno znati obiteljsku anamnezu i prenijeti je liječniku, jer u slučaju da u obitelji postoji član koji je imao tumor, ti spadaš u rizičnu skupinu. To ne znači da ćeš nužno i ti oboljeti, ali svakako se trebaš češće kontrolirati.

shimmer fallback

Na mamografiju i sa implantantima

Apsolutno da! Ako imaš implantante u grudima trebaš i moraš na mamografski pregled. Za vrijeme mamografije, liječnik će, osim primarnog pregleda dojki, obaviti i pregled implantanta pa ćeš saznati njihovu gustoću i kvalitetu. Osim toga, ženama s implantatima preporuča se obaviti i dodatne pretrage poput UZV-a i magnetne rezonance.

shimmer fallback

Samo hrabro

Nema razloga za strah. Ovo je uglavnom bezbolna pretraga koja spašava živote jer omogućuje otkrivanje raka dojke u najranijem stadiju. Samim tim povećava se stopa preživljavanja i omogućava puno jenostavnije i lakše liječenje.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.