Sve o samopregledu dojki

Kako napraviti samopregled dojki ako imaš guste i kvrgave grudi

Pronalaženje kvržica u grudima može biti zastrašujuće - a još je stresnije i teže za osobe koje imaju gušće i prirodno kvrgave grudi. Evo što sve trebaš znati

samopregled-dojki.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Genetika određuje kakve ćemo grudi imati - bilo da su one velike ili male, nejednake veličine ili pak glatke ili kvrgave - sve je to izvan naše kontrole i nije nešto oko čega bismo se trebale brinuti. Ipak, činjenica je da je ženama s gustim i prirodno kvrgavim grudima teže napraviti samopregled jer često ne znaju ni što traže, a i svaka kvrga na grudima može ih dodatno zabrinuti.

Image
Česta bolest

6 simptoma raka dojke na koje treba paziti (i ne radi se o kvržici)

"Žene s kvrgavim grudima ili se boje raditi bilo kakve provjere i samopreglede ili nalaze zabrinjavajuće kvržice na dojkama misleći da je svaka kvržica rak", za Huffpost kaže Laura Dominici, šefica odjela za kirurgiju dojke u bolnici u Massachusettsu.

Prema dr. Janet Yeh, voditeljici odjela za kiruršku onkologiju dojke u bolnici u New Yorku, tumori na dojkama koje žene pronađu tijekom samopregleda kod kuće obično nisu zabrinjavajući, sve dok žene redovito hodaju na preglede, a većina znakova raka dojke može se na vrijeme otkriti naprednom tehnologijom, poput mamografije i sonograma.

Image

Samopregled važan je, kao i redoviti pregledi, a s obzirom na to da smo trenutno u mjesecu podizanja svijesti o raku dojke, važnije je nego ikada podsjetiti žene na redovite preglede i samopreglede. A ako si jedna od onih koje imaju kvrgave grudi i boje se obaviti samopregled, nisi jedina - u nastavku pronađi nekoliko savjeta kako to napraviti i na što sve trebaš obratiti pozornost.

Obrati pažnju na to kakve grudi imaš

Prema dr. Dominici i Yeh, moraš poznavati svoje grudi kako bi mogla pratiti bilo kakve znakove raka dojke. Važno je da imaš osjećaj o tome kako tvoje grudi obično izgledaju i kakav je osjećaj kada ih obično dodiruješ i obavljaš samopregled. Na taj ćeš način najbolje znati zabilježiti i primijetiti ako osjetiš nešto novo, drugačije ili zabrinjavajuće i to reći svom liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Za osobe s kvrgavim grudima može biti izazovno znati kada je kvržica normalna ili abnormalna. Kako bi odredila kakve bi ti grudi trebale biti, Yeh preporučuje da obaviš kućni pregled u roku od mjesec dana nakon pregleda grudi kod liječnika ili nakon mamografije koja je pokazala da je sve u redu. Ako obaviš pregled kod kuće kada imaš čistu sliku o zdravlju dojki, znat ćeš koje su kvržice i izbočine normalne za tvoje grudi.

Obrati pažnju na nekoliko ključnih mjesta tijekom samopregleda

Nekoliko je savjeta koji tvoj samopregled mogu učiniti učinkovitijim. Prvo podigni ruku najbližu dojci koju pregledavaš, kaže Yeh, a zatim ju opipaj cijelu, uključujući središnje područje. Na kraju provjeri i pazuh. Pazusi imaju limfne čvorove koji se mogu povećati kod osoba s rakom dojke. Limfni čvorovi inače su mekani, no u takvim slučajevima oni su čvrsti, kaže Yeh.

Image
Foto: Unsplash

Ne obavljaj samopreglede tijekom mjesečnice

Mnoge žene navode da su im grudi posebno osjetljive neposredno prije i tijekom menstruacije, kaže Dominici. Dakle, pregled dojki može biti bolan u tim trenucima. Osim toga, grudi su nekada natečene prije i tijekom mjesečnice, zbog čega bi mogle izgledati drugačije nego inače, i zato je najbolje pričekati da završi menstruacija pa onda napraviti samopregled.

Image
Foto: Unsplash

Dominici preporučuje obavljanje samopregleda svaki mjesec u isto vrijeme, a od pomoći može biti i određena rutina za pregled. Svoj pregled možeš redovito obavljati pod tušem, u krevetu ili pred ogledalom. Na taj ćeš način na kraju ući u ritam i točno znati kako bi se tvoje grudi trebale osjećati u određenom položaju.

Zabrinjavajuća kvržica trebala bi se izdvajati od ostatka tvog tkiva

Mnoge žene imaju kvržice u dojkama, kaže Yeh, no kako onda znati koja kvržica potencijalno može biti rak dojke? Kada je rak dojke opipljiv, on je čvrst, a Yeh napominje da bi takva kvržica trebala izgledati kao zrno graška u pire krumpiru. Dodaje i da, osim kvržice, trebaš obavijestiti svog liječnika o svakom crvenilu, oteklini ili udubljenju kože. Iscjedak iz bradavice još je jedna crvena zastavica na koju moraš obratiti pažnju.

Image
Foto: Unsplash

Ono što također moraš provjeriti je postoje li slične kvržice u obje grudi. Ako naiđeš na kvržicu u jednoj dojci, provjeri drugu da vidiš osjećaš li i tamo sličnu kvržicu, kaže Yeh. Ako osjetiš nešto slične veličine i teksture u drugoj dojci, to može biti samo tvoje normalno tkivo.

Ne zaboravi na ultrazvuk dojki

Mamografija i ultrazvuk dojki dvije su metode koje se koriste kako bi se otkrio tumor dojki, a Yeh napominje da bi redoviti pregledi trebali započeti u 40. godini i ponavljati se svake godine. U nekim slučajevima to je potrebno u mlađoj dobi, posebno kod žena s određenim mutacijama gena ili s obiteljskom poviješću raka dojke.

Image
Foto: Unsplash

"Preporučujemo ljudima da počnu sa snimanjem dojki 10 godina prije nego što je najbližem rođaku dijagnosticirana dijagnoza ili u dobi od 40 godina", kaže Yeh. Dakle, ako je tvojoj majci, primjerice, dijagnosticiran rak dojke u 44. godini, trebala bi razmisliti o započinjanju s rutinskom mamografijom u 34. godini.

Ako osjetiš zabrinjavajuću kvržicu, obrati se svom liječniku

Ako misliš da je ono što osjećaš nenormalno, ali nisi sigurna, nemoj se bojati obratiti se svom liječniku. Osim toga, stručnjaci se slažu da je ženama teško znati razliku između nečega što je u redu i nečega što nije u redu. "To može biti izazov za žene koje imaju guste i kvrgave grudi jer se često cista ili fibroadenom, koji su benigni, mogu osjetiti kao čvrsta kvržica", kaže Dominici.

Image
Foto: Unsplash