Ricotta je sir, ili bolje rečeno, mliječni proizvod, koji osvaja svojom kremastom teksturom i blagim, lagano slatkastim okusom. Dolazi nam iz Italije i postaje sve popularniji izbor ne samo zbog svoje svestranosti u kuhinji, već i zbog impresivnih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih prednosti. Ako tražiš ukusan način da obogatiš svoju prehranu proteinima i kalcijem, čitaj dalje i saznaj sve o ricotti.
Što je zapravo ricotta?
Ime "ricotta" doslovno znači "ponovno kuhana" na talijanskom, što savršeno opisuje tradicionalni način njezine pripreme. Nastaje, naime, zagrijavanjem sirutke – tekućine koja ostaje nakon proizvodnje drugih sireva poput mozzarelle ili provolonea. Zagrijavanjem sirutke uz dodatak male količine kiseline (poput limunovog soka ili octa), proteini iz sirutke se zgrušavaju i formiraju meke pahuljice koje se potom cijede. Rezultat je svježa, meka i zrnasta ricotta kakvu poznajemo.
Iako se tradicionalno radi od sirutke, danas se komercijalno često proizvodi i izravno od punomasnog mlijeka, što rezultira još kremastijom teksturom. Može se raditi od kravljeg, ovčjeg, kozjeg ili bivoljeg mlijeka, a svaka vrsta daje blago drugačiji profil okusa. Osim svježe, postoje i druge varijante poput ricotta salata (soljena i sušena), ricotta affumicata (dimljena) ili ricotta infornata (pečena).
