Loša zaštita

Pet razloga zašto kontracepcijske pilule možda neće djelovati

Kako bi kontracepcijske pilule pravilno djelovale važno je da se žene pridržavaju određenih pravila. Vrijeme uzimanja pilula, kao i pravilno čuvanje su vrlo važni za učinkovitost

reproductive-health-supplies-coalition-fgqLiOKNjU8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Oralna kontracepcija ili kontracepcijske pilule poznate su samo kao 'pilule', a žene ih koriste već više od pedeset godina. U svijetu ih žene puno više koriste kao kontracepciju, čak 60 posto žena žene se odlučuje za pilulu, dok se samo osam posto Hrvatica odlučuje za ovaj oblik zaštite.

Image
Mogu biti vrlo suptilni

10 znakova da kontracepcija koju koristiš ne odgovara tvom tijelu

Pilule sadrže sintetičku kombinaciju ženskih hormona estrogena i progesterona što sprječava ovulaciju, otežava spermi da dođe do jajnika (zgušnjavanjem cervikalne sluzi) kao i stanjivanjem sluznice maternice, što znači da je manje vjerojatno da će se oplođeno jajašce pričvrstiti. Poznato je da su pilule vrlo učinkovite u zaštititi od začeća, čak 99 posto, ali je ipak važno poštovati određena pravila. Bez obzira na dobru statistiku važno je da svaka žena poštuje sljedeća pravila kako bi pilule bile potpuno učinkovite.

Pilule se trebaju pravilo čuvati

Opće je poznato da je važno paziti na svaki lijek pa tako i na kontracepcijske pilule. Važno ih je čuvati na pravilnoj temperaturi i nikako ih se ne smije ostavljati na visokim temperaturama. "Preporučeno je da se pilule čuvaju na 25 stupnjeva Celzija ili niže i na tamnom mjestu", objašnjava liječnica dr. Zoe Watson za Stylist. "Kao i gotovo kod svih lijekova, ekstremna toplina, vlaga i svjetlost mogu ih oštetiti i smanjiti njihovu učinkovitost. Savjetuje da se kontracepcijske pilule dulje vrijeme ne drže na temperaturama nižim od 15 ili iznad 30 stupnjeva Celzija", dodaje dalje. Stoga bi ormarić u kupaonici bio idealno mjesto za čuvanje lijekova.

Image
Foto: Unsplash

Zdravlje crijeva može utjecati na učinkovitost pilula

Određena istraživanja su pokazala da zdravlje crijeva može utjecati na apsorpciju pilule odnosno njihovu učinkovitost. Stoga bi kod nekih stanja poput duljeg proljeva trebale dodatne mjere kontracepcije. "Ako žena ima zdravstvene probleme poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili sindrom iritabilnog crijeva, a sve može rezultirati proljevom dulje od 24 sata onda bi zaštita od začeća mogla biti manja", savjetuje dr. Watson te dodaje da ako je bolest pod kontrolom i nema simptoma onda ne bi trebalo biti posebnog utjecaja. No za bilo kakve nedoumice važno se javiti liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Krivo vrijeme uzimanja ili preskakanje pilula

Općenito se savjetuje uzimanje kontracepcijskih pilula svaki dan u isto vrijeme ili barem u vremenskom okviru od tri sata. Inače se povećava vjerojatnost za začeće, ali ovo može biti komplicirano. Budući da će vjerojatnost za začeće ovisiti o tome jesi li preskočila uzeti tabletu i koliko ih je propušteno. "Ovo je važno samo ako je žena potpuno preskočila uzeti pilulu, a i tada nije sve izgubljeno", objašnjava dalje dr. Watson. No kako bi kontracepcije pilule pravilo djelovale najbolje je držati se okvira od tri sata. Ponekad se ovi savjeti mogu razlikovati s obzirom na vrstu pilula stoga je vrlo važno pročitati upute, ali općenito preskakanje jedne pilule nije toliko loše i dalje je žena zaštićena od trudnoće. "Propuštanje dviju ili više tableta ili kašnjenje s novim pakiranjem može utjecati na kontracepciju i onda je bitno dodatno se osigurati", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Drugi lijekovi mogu također utjecati

"Postoje određeni lijekovi koji mogu promijeniti učinkovitost pilule jer ubrzavaju metabolizam i utječu na rad jetre. Lijekovi za indukciju jetrenih enzima uključujući antibiotike slične rifampicinu, neki lijekovi protiv epilepsije, antiretrovirusni lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a i alternativna terapija kao što je gospina trava mogu utjecati na djelovanje pilula", dalje objašnjava liječnica. Osim toga, bilo koji lijekovi ili biljni dodaci koji uzrokuju proljev ili povraćanje također smanjuju zaštitu.

Image
Foto: Unsplash

Mamurluk i povraćanje mogu sprječiti djelovanje pilula

Većina žena je svjesna da će odrđene bolesti i proljev utjecati na zaštitu, ali je važno naglasiti da povraćanje može utjecati na djelovanje. "Ako povratiš unutar tri sata od uzimanja kombinirane tablete ili unutar dva sata od uzimanja tablete koja sadrži samo progestagen, tijelo vjerojatno neće apsorbirati. Zato bi trebalo odmah uzeti drugu tabletu", dalje dodaje. Dakle, ako si jako mamurna i povraćaš, pazi kada si uzela kontracepciju pilulu. Kako bi zaštita bila najbolja ipak je važno pridržavati se ovih važnih naputaka.

Image
Foto: Unsplash