Voliš slatko?

Ne osjećaš se dobro? Možda ti tijelo šalje signale da jedeš previše ugljikohidrata

Iako su ukusni i mogla bi ih jesti uz svaki obrok, ugljikohidrati, imaju određeni štetan utjecaj na tvoje zdravlje. Pretjerana konzumacija utječe na bolesti srca, pretilost i dijabetes

pexels-marta-dzedyshko-2067430.jpg
Foto: Pexels

Ugljikohidrati su primarni izvor energije za ljudsko tijelo i jedan su od tri makronutrijenata uz proteine i masti. Bez njih nije moguć adekvatan rast i razvoj ljudskog tijela jer izvršavaju mnoge uloge u živim organizmima. Stoga ih možemo opisati kao gorivo za ljudsko tijelo. Zbog toga su kao takvi iznimno važni, a dijele se na jednostavne (monosaharide) i složene šećere (polisaharide).

Image
Uključi ih u prehranu

Ove namirnice obiluju ugljikohidratima, a vrlo su zdrave

Nekada su bili smješteni na samom dnu prehrambene piramide jer se smatralo da trebaju prevladavati u ljudskoj prehrani. Konzumacija ugljikohidrata preporučala se gotovo za svaki obrok. Novim znanstvenim spoznajama nutricionista, bitno je smanjen preporučeni dnevni unos ugljikohidrata. Sada se prednost daje voću i povrću.

Štetnost

Iako su ukusni i mogla bi ih jesti uz svaki obrok, ugljikohidrati, imaju određeni štetan utjecaj na tvoje zdravlje. Utječu na bolesti srca, pretilost i dijabetes. Treba napomenuti da nisu svi ugljikohidrati štetni i da ih nipošto nije opcija potpuno ih izbaciti iz prehrane, ali konzumiraj ih pametno. Biraj složene ugljikohidrate koji se nalaze u cjelovitim žitaricama jer će te oni držati siti dulje vrijeme bez praznih kalorija. Izbjegavaj jednostavne šećere koji se skrivaju u slatkišima i pekarskim proizvodima od bijelog brašna.

Koliko ih jesti?

Dnevna konzumacija ugljikohidrata ovisi o tvojoj trenutnoj težini, visini i dnevnoj tjelesnoj aktivnosti. Na primjer ženska osoba od 170cm i 60 kila s umjerenom tjelesnom aktivnošću treba oko 127 grama ugljikohidrata dnevno. To znači da ti je u danu optimalno pojesti tri kajzerice od heljdinog brašna ili pola jednog proteinskog kruščića kako bi zadovoljila potrebni dnevni unos.

Znamo da je teško odoljeti hrskavim pecivima, čokoladama i keksima, ali ne pretjeruj s unosom ugljikohidrata jer možeš osjećati ovih 5 simptoma koji ozbiljno mogu narušiti tvoju kvalitetu života.

Konstantni umor

Nakon što si zadovoljno pojela puno zdjelu tjestenine, isprva nećeš osjećati nikakve posljedice, baš suprotno. Osjećat ćeš se puna energije i sposobna da se popneš na vrh svijeta ako treba. Ali to neće trajati dugo. Kada tvoje tijelo počne probavljati jednostavne šećer koji se nalaze u tjestenini, u tvoj krvotok se oslobađa velika količina glukoze koja ti daje navalu energije. Ono što slijedi je nagli pad šećera u tvom organizmu koji uzrokuje nedostatak energije. Zbog toga se možeš osjećati umornije nego prije jela. Zato obrati pažnju, ako se poslije jela osjećaš umorno i bezvoljno, možda unosiš previše jednostavnih ugljikohidrata.

Image
Foto: Unsplash

Ovisnost o šećeru

Slatkiši te vesele s razlogom. Kad ih jedeš tvoj mozak oslobađa dopamin, hormon sreće. Previše šećera, a tu spadaju i ugljikohidrati, dovodi tvoj mozak do ovisnosti. Što ih više jedeš to ćeš ih više htjeti jesti. 2018. godine psiholozi su usporedili ovisnost o šećeru s ovisnostima o bilo kojoj drogi. Kada tvoj organizam traži šećere, a ne dobije ga, ulazi u krizu sličnu onoj kada ovisnik ne dobije potrebnu drogu. Možeš biti nervozna, razdražljiva i bezvoljna. Pripazi, bijeli kruh i ostali ne integralni pekarski proizvodi imaju sličan učinak kao i slatkiši. Što ih više jedeš, više ćeš ih željeti.

Image
Foto: Unsplash

Problematična koža

Imala si prištiće u adolescentskoj dobi, ali zašto ih imaš i sada? Znanstvenici su došli do zaključka da je prehrana s visokim glikemijskim indeksom usko povezana s problemima koji se manifestiraju na tvojoj koži. Istraživanje koje je 2014. objavljeno u američkim Zdravstvenim novinama govori o direktnom odnosu hrane bogate šećerom i problematične kože. Ako želiš zdravu i lijepu kožu pripazi na unos ugljikohidrata.

Image
Foto: Unsplash

Nadutost i zatvor

Ove neugodne posljedice mogu biti znak da jedeš previše jednostavnih ugljikohidrata. Ako imaš prehranu siromašnu vlaknima tvoja probava neće moći normalno obavljati svoju primarnu funkciju. Nadutost je još jedna neugodnost koja se javlja ako konzumiraš previše šećera jer zadržavaš vodu u tijelu. Sigurno si čula da osobe na dijeti s niskim unosom ugljikohidrata u početku brzo gube kilograme- e pa sve zato jer su prestali zadržavati vodu.

Image
Foto: Pexels

Visoki kolesterol

Osim što mogu uzrokovati dijabetes, visoke razine šećera u krvi imaju negativan učinak na kolesterol. Previše jednostavnih ugljikohidrata diže kolesterol u krvi i dugoročno može stvoriti preduvjete za srčani udar, oštećenje arterija i druge bolesti srca. U istraživanju danskih znanstvenika koje je provedeno na 15.000 žena u dobi od 50-70 godina, dokazana je poveznica između bolesti srca i prehrane bogate visokim glikemijskim indeksom.

Image
Foto: Unsplash