
6 zdravih namirnica koje bi žene iznad 40 trebale jesti svaki dan

Kako starimo, naše se tijelo mijenja, a mijenjaju se i njegove potrebe. To osobito vrijedi kad je u pitanju prehrana pa bismo u zrelijoj dobi trebali više pažnje posvetiti svojim prehrambenim navikama. Naime, kada pređemo 40-e, povećava se rizik od različitih kroničnih bolesti. Naše tijelo počinje drugačije funkcionirati i reagirati, organi više nisu toliko učinkoviti i otporni stoga je ključno usvojiti zdravije navike kako bismo se zaštitili od stanja kao što su artritis, dijabetes tipa 2, osteoporoza, kardiovaskularne i brojne druge bolesti.
Uravnotežena prehrana najbolji je način brige o sebi, a kako su nutricionisti otkrili za portal Eatthis.com, ljudi u četrdesetima trebali bi se fokusirati na namirnice koje sadrže antioksidanse te imaju protuupalno djelovanje. U nastavku navodimo njihove preporuke nekih od najzdravijih namirnica koje bismo trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu nakon što pređemo 40-e.
Bobičasto voće
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina obiluje antioksidansima, a također je i bogat izvor vitamina A i C koji nas štite od upala koje mogu uzrokovati prijevremeno starenje i oštećenje kože. Uz to, antioksidansi nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala čime se čuva zdravlje stanica. Primjerice, borovnice su bogate hranjivim tvarima, a imaju malo kalorija pa su idealan dodatak prehrani. Sadrže vlakna koja pridonose sitosti te vitamin C koji je važan za jačanje imunološkog sustava.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi poput oraha i badema, kao i sjemenke poput lana i chia sjemenki, neophodni su za prehranu osoba starijih od 40 godina, ističu nutricionisti. I orašasti plodovi i sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline, kao i vitamin E koji ima važnu ulogu u održavanju elastičnosti naše kože kako starimo. Uz to, vitamin E je antioksidans koji može ojačati naš imunitet, pomažući nam u borbi protiv infekcija.
Masna riba
Masna riba, poput lososa, tune i sardina, bogat je izvor omega-3 masnih kiselina za koje se pokazalo da smanjuju upalne procese kod kože koja stari. One su također važne za zdravlje mozga, a neke studije sugeriraju da mogu čak i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Prema mišljenju nutricionista, omega-3 masti su jedan od najvažnijih nutrijenata za ljudsko tijelo iz brojnih razloga. Pomažu i u održavanju zdravog srca te smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Zeleno lisnato povrće
Lisnato povrće poput kelja i špinata sadrži visoku razinu minerala i vlakana koji štite naše stanice od oštećenja. Također, odličan je izvor kalcija i vitamina C koji pomažu održati kosti jakima i tako smanjuju rizik od osteoporoze kako starimo.
Avokado
Avokado je bogat masnoćama koje su korisne za zdravlje srca, imaju protuupalno djelovanje i pomažu u održavanju mladenačke kože. Zbog visokog udjela zdravih masnoća, avokado je i vrlo zasitan i može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.
Hrana bogata kalcijem
Razina estrogena kod žena počinje se smanjivati u 40-ima, što negativno utječe na apsorpciju kalcija. Da bi kosti ostale snažne i kako bi se smanjio rizik od osteoporoze, važno je u prehranu dodati namirnice bogate kalcije – poput jogurta, sira, brokule, badema i morskih plodova – savjetuju nutricionisti.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI I ZDRAVO JESTI?

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
