Ukusan i zdrav

Sve prednosti meda, ali i recepti koji će te oduševiti

Med je sastojak prepun hranjivih tvari, a ima brojne prednosti, što za zdravlje, što za kosu i kožu. U nastavku saznaj sve o njima, ali i neke recepte s ovim zdravim sastojkom

med.jpg
Foto: Unsplash

Jednostavni recepti s medom

Med je omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, a koristi se u mnogim jelima i receptima - u nastavku smo izdvojile tri jednostavna recepta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetna salata s medom

  • 2 žlice ulja od avokada
  • jedna i pol žlica meda
  • pola žličice naribane narančine korice
  • 1 žlica svježeg soka od naranče
  • 1 žlica svježeg soka od limete
  • 1 žličica senfa
  • prstohvat soli
  • 300 g dinje narezane na kockice
  • 1 narezani krastavac
  • 1 narezani crveni luk
  • 3 žlice listića mente

Prvih sedam sastojaka stavi u veliku zdjelu i dobro promiješaj. Dodaj dinju, krastavac i luk i sve još jednom promiješaj. Ostavi da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta, a zatim pospi listićima mente i posluži.

Image
Foto: Unsplash

Mrkve prelivene medom i senfom

  • 200 g mrkvi narezanih na štapiće
  • 100 ml vode
  • žlica i pol maslaca
  • 4 žličice meda
  • 1 žlica senfa
  • prstohvat soli
  • prstohvat nasjeckanog svježeg vlasca

Mrkve prokuhaj u vodi na srednje jakoj vatri. Smanji vatru i kuhaj, djelomično poklopljeno, šest minuta ili dok tekućina gotovo ne ispari. Umiješaj maslac, med, senf i sol te kuhaj tri minute ili dok se smjesa malo ne zgusne. Pospi vlascem i posluži kao prilog.

Image
Foto: Unsplash

Kolačići s medom i limunom

  • 100 g šećera u prahu
  • 7 žlica maslaca
  • 2 žličice naribane limunove korice
  • 5 žlica meda
  • jedno veće jaje
  • 200 g brašna
  • pola žličice soli
  • jedan prašak za pecivo
  • 60 g jogurta
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 2 žličice naribane limunove korice

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Prva tri sastojka promiješaj mikserom dok ne postanu pjenasti. Dodaj med i jaje i miksaj dok se dobro ne sjedini. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu od brašna dodaj smjesi šećera naizmjenično s jogurtom. Žlicom napravi male kolačiće i stavi ih na lim za pečenje te peci 12 minuta ili dok ne porumene. Za preljev, promiješaj šećer u prahu i sok od limuna u maloj posudi. Smjesu od šećera u prahu ravnomjerno premaži preko vrućih kolačića i pospi s naribanom koricom od limuna.

Image
Foto: Unsplash
4/4