Jednostavni recepti s medom
Med je omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, a koristi se u mnogim jelima i receptima - u nastavku smo izdvojile tri jednostavna recepta.
Ljetna salata s medom
- 2 žlice ulja od avokada
- jedna i pol žlica meda
- pola žličice naribane narančine korice
- 1 žlica svježeg soka od naranče
- 1 žlica svježeg soka od limete
- 1 žličica senfa
- prstohvat soli
- 300 g dinje narezane na kockice
- 1 narezani krastavac
- 1 narezani crveni luk
- 3 žlice listića mente
Prvih sedam sastojaka stavi u veliku zdjelu i dobro promiješaj. Dodaj dinju, krastavac i luk i sve još jednom promiješaj. Ostavi da stoji na sobnoj temperaturi 15 minuta, a zatim pospi listićima mente i posluži.
Mrkve prelivene medom i senfom
- 200 g mrkvi narezanih na štapiće
- 100 ml vode
- žlica i pol maslaca
- 4 žličice meda
- 1 žlica senfa
- prstohvat soli
- prstohvat nasjeckanog svježeg vlasca
Mrkve prokuhaj u vodi na srednje jakoj vatri. Smanji vatru i kuhaj, djelomično poklopljeno, šest minuta ili dok tekućina gotovo ne ispari. Umiješaj maslac, med, senf i sol te kuhaj tri minute ili dok se smjesa malo ne zgusne. Pospi vlascem i posluži kao prilog.
Kolačići s medom i limunom
- 100 g šećera u prahu
- 7 žlica maslaca
- 2 žličice naribane limunove korice
- 5 žlica meda
- jedno veće jaje
- 200 g brašna
- pola žličice soli
- jedan prašak za pecivo
- 60 g jogurta
- 200 g šećera u prahu
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 2 žličice naribane limunove korice
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Prva tri sastojka promiješaj mikserom dok ne postanu pjenasti. Dodaj med i jaje i miksaj dok se dobro ne sjedini. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu od brašna dodaj smjesi šećera naizmjenično s jogurtom. Žlicom napravi male kolačiće i stavi ih na lim za pečenje te peci 12 minuta ili dok ne porumene. Za preljev, promiješaj šećer u prahu i sok od limuna u maloj posudi. Smjesu od šećera u prahu ravnomjerno premaži preko vrućih kolačića i pospi s naribanom koricom od limuna.