
Prednosti kefira: Sve što trebaš znati o probiotičkom spasitelju crijeva

Kada je riječ o blagodatima kefira, postoji ih više nego što možeš zamisliti. Ovaj napitak koji se obično pravi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, postaje djelotvoran tretman za tvoju kožu, a i dobro utječe na zdravlje tvojih crijeva.
Pridonosi zdravlju crijeva
Kefir se može pohvaliti snažnim probiotičkim svojstvima, a sadrži preko 30 vrsta bakterija i kvasca koji mogu pomoći zdravlju crijeva i stoga ti mogu pomoći u poboljšanju probave.
Izvor je vitamina B 12
Vitamin B12 pomaže u očuvanju zdravlja naših živaca i krvnih stanica, a najčešće se nalazi u životinjskim i mliječnim proizvodima. Mnoga kefirna pića obogaćena su hranjivim sastojcima poput vitamina B12, tako da mogu biti izvrsna opcija vegetarijance. Proces fermentacije kefira može također povećati dostupnost njegovih hranjivih sastojaka, što znači da ćemo iz kefira moći dobiti čak i više hranjivih tvari nego iz običnog mlijeka.
Pridonosi zdravlju kostiju
Poznato je da konzumacija kalcija potiče razvoj jakih kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Tradicionalni kefir veliki je izvor kalcija. U stvari, jedna šalica kefira može sadržavati više od polovice našeg preporučenog dnevnog unosa kalcija.
Izvor je proteina
Kefir je izvrstan izvor proteina i aminokiselina koji pomažu našim mišićima da rastu i obnavljaju se. Uz jedno piće koje sadrži oko 10 g proteina nije teško razumjeti zašto su neki sportaši zamijenili kokosovu vodu kefirom.
Ima niski udio laktoze
Zahvaljujući procesu fermentacije, kefir uglavnom sadrži niži sadržaj laktoze u odnosu na ostale mliječne proizvode poput mlijeka. Neki ljudi s netolerancijom na laktozu mogu podnijeti kefir.Međutim, to ovisi o stupnju netolerancije pa je često dobra ideja potražiti savjet liječnika.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
