Zdravlje
Zdravlje

Pravilna prehrana predškolskog djeteta

Pravilna prehrana predškolskog djeteta
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Od 2. do 6. godine starosti stvaraju se prehrambene navike

Svakodnevno se susrećemo s velikim problemom prehrane djece predškolske dobi. Problemi ovise ne samo o geografskom, već i o materijalnom statusu obitelji u kojoj dijete odrasta. Evidentirana  je pothranjenost u siromašnim zemljama i u neukim, neobrazovanim slojevima društva, dok se zapadna populacija bori s problemom preobilne prehrane djece predškolske dobi. U predškolsku dob svrstavamo djecu od 2. do 6. godine starosti. To je vrijeme stvaranja prehrambenih navika. Uravnotežena prehrana odražava se na tjelesnu visinu, težinu, funkcije i izostanak bolesti.  Tijekom druge godine života dijete dobije na tjelesnu težinu u prosjeku 2,5 kg, dok je od treće do sedme godine života ravnomjeran dobitak od 2 kg godišnje. Visina je dobar pokazatelj prehrambenog statusa, no važnija je brzina rasta. Tijekom druge godine života dijete naraste prosječno 12 cm, a od treće do sedme godine života 6-8 cm na godinu. Rast je jedino moguć ukoliko unos energije prelazi potrošnju. Dijete predškolske dobi često „zaboravi“ na hranu jer je prvenstveno zainteresirano za igru, istraživanje, učenje, prijatelje i svijet oko sebe. Kalorijske potrebe od rođenja do 15. godine kontinuirano opadaju, tako da potreba od 80-120 kcal/kg u prvoj godini života pada do 15. godine na 50 kcal/kg, odnosno, svake tri godine do 15. godine života potreba kalorijskog unosa pada za 10 kcal/kg. Energetske potrebe predškolskog djeteta iznose 80-100 kcal/kg dnevno (oko 1950-1300 kcal/dan). Kod petogodišnjeg djeteta ukupno unesena energija troši se na slijedeći način: 50% bazalni metabolizam, 5% specifično dinamičko djelovanje za probavu hrane, posebno bjelančevina, 25% fizička aktivnost, 12% rast tkiva, 8% gubitak fecesom. Obrok bi trebao postati oblik socijalizacije Dijete predškolske dobi trebalo  bi imati tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dva međuobroka. Obroci se ne smiju preskakati (predugi period između obroka ne osigurava organizmu potrebnu količinu glukoze za rad mozga i živčanog sustava). Pri jelu, dijete bi se trebalo aktivno služiti žlicom, a obrok bi trebao postati oblik socijalizacije. Dijete sa navršenih 5. godina starosti već ima potpuno formirane prehrambene navike i izražava jasan stav prema hrani koju voli ili ne voli. U svakom obroku trebali bi biti zastupljeni svi osnovni hranjivi sastojci. Ugljikohidrati bi trebali činiti 45-55% energetskog unosa, bjelančevine 9-15%  (cca. 1g/kg t.t.), a masti 35-40% .Bjelančevine su neophodne za održavanje i dozrijevanje tkiva, rast novih tkiva (posebno koštane mase). Kako bi u organizam unijeli kvalitetne bjelančevine odnosno esencijalne aminokiseline važna je kombinacija bjelančevina iz namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. Za optimalno zdravlje djeca trebaju lipide. Preporuča se u prehranu uvesti maslinovo i druga biljna ulja jer su bogata nezasićenim masnim kiselinama, izbjegavati masnoće životinjskog podrijetla, poput maslaca i svinjske masti. Masti su neophodne su za pravilan hormonalni razvoj, strukturu stanica, zdravlje krvnih žila, prijenosu impulsa između živaca i mišića, omogućuju nesmetan rad enzima i iskorištavanje vitamina topivih u ulju, te hranu čine tečnijom i kaloričnijom. Ugljikohidrati bi kao izvor energije i vlakana trebali činiti temelj prehrane djece predškolske dobi. Razlikujemo jednostavne i složene ugljikohidrate. Dnevni unos i kvaliteta ugljikohidrata ovisi o utjecaju navika u obitelji, ponudama i obrazovanju. Minerali i vitamini su elementi u tragovima potrebni u odgovarajućoj količini i obliku kako bi se održalo zdravlje i razvoj bez poremećaja metabolizma bilo kojeg drugog nutrienta. Njihova količina utječe na imunitet djeteta. Temelj pravilne prehrane je svakodnevno uzimanje raznovrsne hrane koja sadrži slijedeće osnovne skupine namirnica:1. mlijeko i mliječne proizvode 2. meso i mesne prerađevine, jaja, riba i plodovi mora3. povrće4. voće5. kruh i proizvode od žitarica6. voda (tekućina)

Za normalno funkcioniranje organizma potreban je dovoljan unos tekućine (cca. 2-4% tjelesne mase). Prednost dajemo vodi za piće (iz slavine ili prirodnoj pakiranoj u boce). Slatke, gazirane napitke potrebno je izbjegavati radi visokog sadržaja šećera. Pripremljenu hranu nije potrebno prekomjerno dosoljavati. Količina soli trebala bi biti tek tolika da obrok bude ukusniji. Prekomjernim unosom soli u djetinjstvu stvaraju se uvjeti za povišen tlak u zreloj dobi. Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su kalcija, bjelančevina, vitamina B2. Kravlje mlijeko trebalo bi sadržavati 3,2% mliječne masti do dvije godine starosti, nakon toga se mogu koristiti djelomično obrana mlijeka (2,8% m.m.). Preporuča se unos fermentiranih mliječnih proizvoda (sir, jogurt, acidofil, kefir…) Od mesa prednost dajemo peradi (piletina, puretina) kojima je odstranjena koža i vidljiva masnoća i ribi (kuhano, pirjano, na pari, na žaru). Masno meso poput govedine, svinjetine i teletinepreporuča se konzumirati jednom tjedno a  moguće ga je zamijeniti obrokom mahunarki (grah, leća, grašak, soja)  koje uz bjelančevine sadrže ugljikohidrate i vlakna. Meso je izvor bjelančevina, željeza, niacina, vitamina B1.Svakako se preporuča izbjegavati suhomesnate proizvode.Žumanjak jajeta je bogat fosfolipidima, lecitinom i željezom, a bjelanjak je izvor bjelančevina. Pečenjem ili kuhanjem «na tvrdo» izbjegavamo mogućnost bakterijske zaraze. Povrćem u organizam unosimo neprobavljiva vlakna koja pomažu pri regulaciji probave. Izvor je vitamina (ß-karotena, vitamina C) i minerala. Prednost dajemo sezonskom svježem ili kratko termički obrađenom povrću. Voće je izvor vitamina (vitamin C, ß-karotena), minerala, prirodnih šećera i vlakana. Prednost dajemo svježem sezonskom voću, zatim kompotima, suhom voću i prirodnim voćnim sokovima.

Žitarice su posebno važne Proizvodi od žitarica visoko su vrijedne namirnice koje osiguravaju energiju i vitamine B-skupine, željezo i vlakana. Tu ubrajamo kruh, tjesteninu, rižu, musli, gris, palentu, corn flakes i ostale. Preporuka je birati neljuštene, integralne žitarice (ječam, heljda, kukuruz, zob, riža, pšenica) radi očuvanja vitaminskog sastava u ovojnici zrna. Mogu se poslužiti kao samostalni obrok  ili u kombinaciji s drugom hranom. Müsli i corn flakesi se najčešće  kombiniraju s mlijekom, jogurtom i voćnim sokom, dobro im je dodati komadiće svježeg voća. Svakodnevni unos vlakana od 0,5 g/kg t.t./dan kod djece starije od 3 godine pomaže pri održavanju normalne funkcije debelog crijeva, te smanjuje rizik od debljanja. Zajedničko djelovanje topljivih i netopljivih vlakana pruža sigurnu zaštitu od kroničnih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes ovisan o inzulinu) kod odraslih, kao i od akutne upale slijepog crijeva kod djece. Vivera proizvodi namijenjeni su djeci od najranije dobi, mladima, ljudima zrele dobi, trudnicama, dojiljama, sportašima, zdravima za očuvanje zdravlja, ali i kao pomoćno sredstvo u terapiji probavnih tegoba, dijabetesa, pretilosti... Vivera crunchy müsli ukusna su mješavina različitih žitarica (zob, kukuruz, riža, pšenica) i sušenog voća ili čokolade. Zbog svog sastava  i hranjive vrijednosti dobro su izbalansiran i zdrav obrok ili međuobrok. Možete ih pomiješati s mlijekom ili jogurtom ili pak grickati. Vivera Corn flakes- kukuruzne pahuljice su prirodnog podrijetla i izvrsnog okusa (neutral, s dodatkom jagode ili čokolade). Prirodni su izvor energije, vitamina i minerala. Ako im dodate narezano svježe ili suho voće, dobit ćete uvijek nov i drugačiji okus. Ukusan su i zdrav početak dana. Vivera Probavin – instant žitarice bogate dijetalnim vlaknima. Djeluje blagotvorno na fiziologiju crijeva, regulira probavu smanjujući tegobe izazvane zatvorom. Pomaže organizmu da se na prirodan način oslobodi štetnih tvari. Ne sadrži kolesterol i pomaže smanjenju njegove razine u krvi. Daje osjećaj sitosti, a male je energetske vrijednosti, učinkovit je kod redukcijskih dijeta. Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E, minerale i elemente u tragovima. Bez dodatka šećera.Primjeren je svakoj životnoj dobi, a priprema se uz dodatak mlijeka, jogurta, kao dodatak drugim jelima ili ukusan snack.

Sponzorirani članak

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx