Vrlo je kaloričan

Možemo li se udebljati od alkohola? Evo što kažu stručnjaci

Kako ističu nutricionisti, alkohol koči rad metabolizma i sadrži prazne kalorije, a može poremetiti i hormonalnu ravnotežu

kelsey-chance-tAH2cA_BL5g-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Play logo

Kada čitamo savjete o tome kako smršavjeti, često se spominje 'izbjegavati alkoholna pića'. Nameće se pitanje – možemo li se uistinu udebljati od alkohola?  Wellness koordinatorica iz bolnice Providence St. Joseph u Kaliforniji, Krissy Maurin, za Health je otkrila kako alkohol zapravo utječe na naše tijelo.

Play logo
Image
Pametno započni dan

Nutricionistkinja tvrdi - ovo je najgori doručak za imunitet

Održavanje zdrave tjelesne težine svima nam je prioritet, a da bismo postigli tu neku idealnu kilažu, najvažniji su zdrava prehrana i fizička aktivnost. Zdrava prehrana ne odnosi se samo na hranu, već i na pića koja unosimo u svoje tijelo.

shimmer fallback

Blagdani su nam sve bliže, a s njima dolazi i vrijeme raznih domjenaka i božićnih partyja. To ujedno znači i pokoja čašica više, a ako se pokušavaš riješiti suvišnih kilograma, u nastavku ti otkrivamo sve što trebaš znati o alkoholu i debljanju.

Alkohol sprečava naše tijelo u sagorijevanju kalorija

Alkoholna pića sadrže prazne kalorije, a to su one kalorije koje u nutritivnom smislu nemaju nikakvu vrijednost. Naš probavni sustav drugačije tretira alkohol ostalih namirnica i trudi se eliminirati ga iz našeg tijela. Za organizam je alkohol poput toksina pa ga tijelo nastoji što prije sagorjeti, a pritom zanemaruje ostale makronutrijente koje smo unijeli hranom. Alkohol negativno utječe na rad metabolizma odnosno 'koči' ga i smanjuje sposobnost tijela u sagorijevanju kalorija te tako posljedično dovodi do debljanja.

Play logo
shimmer fallback

Izuzetno je kaloričan

Neka alkoholna pića sadrže više, a neka pak manje kalorija. Primjerice, alkoholni kokteli najviše debljaju jer u sebi sadrže puno dodanih šećera, masti i drugih nezdravih dodataka. Želiš li piti alkohol, a vodiš brigu o svojoj težini, drži se niskokaloričnih opcija poput suhog crnog ili bijelog vina.  Ipak, nemoj pretjerivati s količinama.

shimmer fallback

Remeti hormonalnu ravnotežu

Hormoni igraju ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju svih organa u našem tijelu. Alkohol može poremetiti ravnotežu hormona u našem tijelu te tako izazvati debljanje. Naime, pretjerana konzumacija alkohola može narušiti funkcije žlijezda koje oslobađaju hormone, a to može rezultirati nizom zdravstvenih problema, objašnjavaju nutricionisti. Konzumacijom alkohola raste razina kortizola koji je povezan s debljanjem.

shimmer fallback

Loše utječe na san

Iako alkohol ima sedativni učinak te izaziva osjećaj opuštenosti i pospanosti, prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s lošom kvalitetom sna. Osobe koje su ovisne o alkoholu najčešće se bore s nesanicom. Posljedično, loš san potiče apetit i žudnju za nezdravim namirnicama što dovodi do debljanja.

Play logo
shimmer fallback

Povećava apetit

Nakon nekoliko pića može se pojaviti želja za hranom, a to se događa iz nekoliko razloga. Naime, alkohol može uzrokovati pad razine šećera u krvi, a to pak utječe na apetit i povećava našu žudnju za hranom koja obiluje ugljikohidratima. Također, znanstvenici su otkrili kako alkohol utječe na područje mozga koje kontrolira apetit te može uzrokovati intenzivnu glad, osobito dan nakon konzumacije. Postoje i indikacije o tome da alkohol može utjecati na hormone koji su povezani s osjećajem sitosti.

shimmer fallback

Ako piješ alkohol, najvažnija je umjerenost. Pretjerena konzumacija alkohola povezana je s mnogim bolestima, između ostalog i s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanih bolesti, mentalnih bolesti i demencije.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.