Strah i tjeskoba

Potiskuješ osjećaje zbog stresa? Probaj ovu jednostavnu meditaciju

Potrebno je samo nekoliko minuta kako bi ova meditacija djelovala

pexels-engin-akyurt-3356489.jpg
Foto: Pexels

Uz tjeskobu i neizvjesnost koju je pandemija donijela svijetu, mi još prolazimo i prirodne nepogode poput potresa i nije neobično ako osjećaš da si obuzeta negativnim osjećajima, ali i ako se osjećaš zabrinuto. Možda samo u jednom trenutku shvatiš koliko razmišljaš o tome, a i ne znaš možda što više osjećaš. Možda ne osjećaš tjeskobu, ali ne osjećaš ni radost, kao da si utrnula.

Image

Donosimo ti šest vođenih meditacija na hrvatskom jeziku - zahvalnost, ljubav, otpuštanje prošlosti...

Stresne situacije donose puno teških osjećaja, ali mnogi od nas nisu naviknuti izražavati osjećaje nego ih potiskuju i izbjegavaju suočavanje s negativnim osjećajima. Mnogi su takve obrasce ponašanja naučili od obitelji, u školi ili kasnije na radnom mjestu. Ponekad mislimo da su snažne emocije neprihvatljive. Ako izbjegavamo ili potiskujemo snažne osjećaje trebamo znati da to ima svoje posljedice.

Kada ignoriramo osjećaje, to može otežati traženje pomoći kako bismo se nosili s njima na pravilan način.

Vježbanjem možemo naučiti kako postati svjesniji svojih osjećaja, ali i kako ih prihvatiti, piše First For Woman. Možemo postati svjesni svoje ranjivosti, razvijati povjerenje u svoje osjećaje i ono što nam oni govore. Kada si dopustimo da osjetimo sve emocije, možemo osjećati vlastitu slomljenost i dopustiti sami sebi da se otvorimo prema nečem dubljem, a to će donijeti novu dimenziju u odnosima s drugima ljudima.

Meditacija može pomoći

Sjedenje u ugodnom položaj i puštanje da nas preplave osjećaji, može pomoći i da ih 'oslobodimo' iz potisnutih mjesta u našem umu i tijelu.

Pronađi ugodan položaj u kojem se osjećaš opušteno, zatvori oči ili gledaj prema dolje. Udahni nekoliko puta polako i duboko, a zatim diši u prirodnom ritmu. Osjeti svoje tijelo u cjelini, odmarajući se sada, u ovom trenutku. Ako primijetiš bilo kakve fizičke senzacije, pomno ih promatraj, i dalje slušaj kako se razvijaju i mijenjaju. Može se pojaviti osjećaj zabrinutosti ili ćeš možda poželjeti kontrolirati misli. Također mogu se pojaviti osjećaji zbunjenosti, straha ili dosade. Čak i utrnulost, i to je osjećaj. Samo budi s onim što osjećaš, puštaj da se odvijaju svi osjećaji u tijelu. Omogući im sav potreban prostor.

Sada pretvori svoje iskustvo u riječ ili dvije. Osjećaji topline, pritiska, trnaca. Osjećaj tuge, čežnje ili straha. Primijeti postoji li želja da to iskustvo ostane ili ode. Pozdravi sve što je ovdje. Ne pokušavaj ništa kontrolirati. Ne pokušavaj promijeniti ono što se događa. Ne pokušavaj se riješiti ničega iz svog iskustva. Samo puštaj da se osjećaji razvijaju na svoj način. Mogu se otopiti i osloboditi ili se mogu promijeniti na neki drugi način. Možeš samo osjetiti jednu stvar. Ništa ne analiziraj niti pokušavaj bilo što riješiti. Samo budi prisutna i dopusti sebi da pustiš osjećaje. Na ovaj način osjećaji će se sami smiriti. Ponovi ovu meditaciju kada se ne osjećaš dobro i tako ćeš bolje prepoznati i vjerovati svojim osjećajima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.