Vjerojatno jedeš rotkvice uz kuhanu šunku, jaja i druga jela koja krase tradicionalni uskrsni stol, ali postoji toliko različitih načina da uživaš u ovom hrskavom i osvježavajućem povrću - i nekoliko razloga da ga jedeš češće.
Tradicionalne crvene rotkvice mogu se jesti sirove ili kuhane. Sirove kriške stavi na tost prekriven namazom od avokada ili humusom; dodaj ih sendvičima, salatama ili ih ubaci u smoothie. Svježu rotkvicu umoči u začinjeni tahini, guacamole umak, umak od graha, tapenadu od maslina ili umak od indijskih oraščića i sira. Također ih možeš ispeći u pećnici zajedno s drugim povrćem poput krumpira, batata, mrkve, paprika, luka i tikvica, peći na roštilju ili pirjati s maslinovim uljem i češnjakom te ih dodati jelima poput woka.
Uostalom, rotkvice su sjajne i ukiseljene ili fermentirane, koriste se kao ukras ili prilog bilo kojem jelu. Jedna napomena: Jedi rotkvice umjereno kako bi spriječila pad nivoa šećera u krvi i izbjegavaj ih ako imaš žučni kamenac, osim ako ti liječnik nije dao zeleno svjetlo.
Rotkvice rastu lako i brzo, tako da ih možeš posaditi u svom dvorištu, pa čak i na balkonu u teglici. Kada ih kupuješ na tržnici ili u trgovini, potraži one koje su čvrste s jarko zelenim, živahnim vrhovima. Dulje ćeš ih moći čuvati u hladnjaku ako ukloniš zeleni dio. Ali možeš jesti i taj zeleni dio. Pirjaj ga ili dodaj sirovo u salate ili pesto. Sve kod rotkvice je jestivo i zdravo! A kad smo kod zdravlja, ova biljka u obitelji krstašica (koja uključuje i kelj i brokulu), nudi neke potencijalno impresivne zdravstvene dobrobiti. Provjeri četiri glavne prednosti rotkvica.