KAKO UBLAŽITI SIMPTOME

Znaš li što je PMDD? Saznaj sve o ovoj puno težoj varijanti PMS-a

Mnoge od nas nažalost imaju iskustva s predmenstrualnim sindromom, ali neke žene muče još i puno teži simptomi, pogotovo na psihičkoj razini

PMDD
Foto: profimedia.hr

Svi znamo što je PMS, a većina nas i pati od ovog neugodnog sindroma svaki mjesec koji uključuje osjećaj iscrpljenosti, promjene raspoloženja, nadutosti, želje za slatkim, glavobolje i sličnog. PMS je rezultat pada ženskih hormona do kojeg dolazi pred samu menstruaciju. I kao da to nije dovoljno iritantno, postoji još i puno gora varijanta PMS-a. Riječ je o PMDD-u, sindromu koji se ponekad zove i "teški PMS", a od kojeg pati velik broj žena.

Image
ČAK NEKOLIKO VIŠE

Zašto žene tijekom mjesečnice imaju više kilograma?

PMDD arakteriziraju još intenzivniji simptomi, odnosno niz emocionalnih i fizičkih nuspojava koji se pojavljuju tijekom tjedna ili dva prije menstruacije. PMDD je engleska kratica za predmenstrualni disforični poremećaj (premenstrual dysphoric disorder). Javlja se tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa, odnosno u vrijeme između ovulacije i prvog dana krvarenja.

PMDD pojavljuje se češće u obiteljima u kojima žene već imaju taj problem, a pogoršati ga mogu loše navike poput pušenja i nezdrave prehrane. Osim toga zabilježeni su slučajevi koji povezuju PMDD s emocionalnim traumama i stresom, piše mind.org.uk.

Baš kao i PMS, PMDD je uzrokovan promjenom u razini hormona, a ponekad može uzrokovati i značajan pad serotonina što uzrokuje da se osjećamo psihički loše. Osim toga, PMDD povezuje se s ovim simptoma:

Image
Foto: Unsplash
 • Nervoza, iritabilnost, promjene raspoloženja, teže fokusiranje, zaboravljivost
 • Problemi sa spavanjem
 • Problemi s kožom kao što su akne i razne upale
 • Nadutost i grčevi u trbuhu
 • Glavobolja
 • Lupanje srca
 • Povećanje kilograma
 • Osjetljivost grudi
 • Otečeni zglobovi i bolovi u mišićima
 • Smanjen libido
 • Promjene u apetitu

Iako je PMDD prilično čest, još se uvijekrijetko dijagnosticira jer su žene tek odnedavno počele otvoreno govoriti o ovom problemu. Za dijagnosticiranje PMDD-a potrebno je imati minimalno 5 uobičajenih simptoma – ako je to slučaj i kod tebe, svakako se obrati svom ginekologu. PMDD se može ublažiti korištenjem lijekovima i oralnih kontraceptiva. Također, postoje i načini kako si sama možeš pomoći, ali trebaš se fokusirati na promjene svojih navika, piše health.harvard.edu.

Dakle, želiš li ublažiti PMS, PMDD, ali i generalno poboljšati svoje psiho-fizičko zdravlje, stručnjaci predlažu sljedeće:

Prehrana - svi znamo koliko je važno pravilno se hraniti, a ženama koje pate od PMS-a preporučuje se da smanje unos kofeina, slane hrane, šećera, i alkohola. Također, treba jesti više manjih porcija tijekom dana. Ipak, treba napomenuti kako ove smjernice doduše nisu dovedene u vezu s ublaživanjem simptoma samog PMDD-a.

Joga – ova drevna kombinacija pokreta, meditacije i disanja mogla bi biti od pomoći kod ublažavanja simptoma koje povezujemo s ciklusom. Tako barem pokazuje jedna studija iz 2016. godine- prakticiranje joge, osobito nekih asana, može umanjiti bolove i stabilizirati naše raspoloženje, piše healthline.com.

Suplementi – dokazano je kako suplementi mogu pomoći kod PMS-a, ali još nije provedeno dovoljno istraživanja na ovu temu kad je u pitanju sam PMDD. Prema Mayo klinici, možda bi trebala probati s ovim suplementima:

 • Kalcij - 1200 mg dnevno može pomoći u ublažavanju fizičkih i emocionalnih simptoma
 • Magnezij - 360 mg može pomoći ublažiti bol u dojkama i nadutosti
 • Vitamin E - može pomoći ublažiti bolove
 • Vitamin B-6 - 50 do 100 mg na dan može smanjit će problem nesanice i pomoći ublažiti razdražljivost

Aerobne aktivnosti – vježbanje je nužno za dobro zdravlje duga i tijela, a aerobne aktivnosti podižu razinu serotonina i pomažu da se osjećamo bolje i stabilnije.

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA PMS-a I BOLNIH MJESEČNICA