Plastični higijenski ulošci i tamponi su 'out': Vrijeme je za novu generaciju higijenskih proizvoda

Shvaćamo kako je teško promijeniti svoju rutinu koju si stvorila još u tinejdžerskim danima, ali možda je vrijeme da počneš pratiti nove trendove u svijetu higijenskih proizvoda

Plastični higijenski ulošci i tamponi su 'out': Vrijeme je za novu generaciju higijenskih proizvoda
Play logo

Sve se slažemo da imamo dovoljno stvari na koje svaki mjesec moramo misliti i kada nam uz to još dođe mjesečnica, trudimo se što prije i jednostavnije riješiti grčeva, emocija i žudnje za hranom. No jesi li znala da proizvodi poput tampona i higijenskih uložaka mogu biti loši za tebe, ali i za okoliš?

Prosječna žena u životu ima oko 450 mjesečnica, a možeš i sama zamisliti o kolikoj se količini potrošenih higijenskih uložaka i tampona tada radi. Problem je u tome što većina takvih proizvoda sadrži visok udio plastike, a neki su još dodatno upakirani u plastične folije i plastičnu ambalažu. Sva ta plastika završi na odlagalištima otpada jer ju je nemoguće reciklirati.

Play logo

IGot My Period Today IHave My Period Today GIF from Igotmyperiodtoday GIFs


No na našu sreću, znanost je dovoljno napredovala da nam omogući novu generaciju proizvoda za menstruaciju. Najpopularniji od njih je menstrualna čašica.

Menstrualna čašica – najbolji izbor za tebe, ali i Zemlju

Kada je prvi put došla na tržište, menstrualna čašica je izazvala pravu revoluciju za žene. Prednosti korištenja su nebrojene, a negativnih strana gotovo da i nema. Ako se koristi pravilno, menstrualnu čašicu ne bi trebala osjetiti, a za razliku od tampona, možeš ju koristiti i do 12 sati bez pražnjenja, ovisno o jačini krvarenja. To je odlično kada želiš provesti mirnu noć bez konstante brige o tamponu ili slučajnim nezgodama na plahtama koje se mogu dogoditi korištenjem higijenskih uložaka. Određene vrste menstrualnih čašica možeš koristiti čak i za vrijeme spolnog odnosa i tako smanjiti mogući nered. Još jedna prednost je to što, ako ju pravilno održavaš, tvoja menstrualna čašica može trajati čak 10 godina. Zamisli koliko je to velika ušteda plastike!

Play logo


Iako s medicinske strane korištenje menstrualne čašice nema negativnih posljedica, nije rijetko da čujemo kako žene koje tek počinju koristiti čašicu imaju poteškoća s pravilnim umetanjem. No sve je to stvar prakse i kada shvatiš koliko dobroga činiš za svoj planet, vjerujemo da će se isplatiti nekoliko nespretnih pokušaja umetanja čašice. 

Umjesto tampona preferiraš higijenske uloške? Imamo rješenje i za tebe

Neke žene jednostavno ne mogu ili ne žele koristiti tampone. U tom su slučaju higijenski ulošci jedina alternativa koja je poprilično zastarjela. Ali zato što je nešto staromodno, ne mora nužno biti loše. Tako se sve veći broj žena odlučuje za višekratne higijenske uloške izrađene od tkanine. Koriste se isto kao i jednokratni, osim što ih nakon korištenja ne bacaš na odlagalište otpada nego ih jednostavno opereš i ponovno koristiš. Ako su napravljeni od prirodnih tkanina, ovakva vrsta higijenskih uložaka puno je zdravija za tvoje tijelo nego plastična inačica koja je često prepuna kemijskih spojeva koje ne želiš imati u doticaju s tako osjetljivim dijelom tijela. 


Kod korištenja višekratnih higijenskih uložaka trebaš paziti na jednu stvar – pravilno održavanje. Ne smiješ biti lijena i ne oprati uloške ubrzo nakon korištenja. Što ih duže držiš neoprane, veće su šanse da će se na njima pojaviti loše bakterije i gljivice, a i samo čišćenje će biti teže. Jednostavno ih isperi pod mlazom tople vode, operi sapunom i ostavi da se suše. Još jedan zgodan trik je da uloške opereš u tušu dok se tuširaš. Tako ćeš smanjiti i potrošnju vode jer ćeš multitaskati

Ako nikako ne možeš bez tampona, nije sve tako crno

Vrijeme mjesečnice je posebno osjetljivo vrijeme u životu jedne žene, a upravo zato ne želimo same sebi stvarati više stresa nego što je potrebno. Neke od nas jednostavni ne mogu zamisliti mjesečnicu bez tampona i to je u redu. Postoje mali koraci kojima možeš pomoći u smanjenju otpada koji uz tampone dolazi.

Play logo


Ako koristiš tampone s plastičnim aplikatorom, razmisli o korištenju višekratnog aplikatora. Riječ je o proizvodu koji izgleda isto kao i jednokratna verzija, osim što u sebi ne sadrži tampon nego ga u aplikator moraš staviti sama. Cijelo iskustvo korištenja tampona ostajeisto, ali će se uvelike promijeniti količina plastike koja će završiti na odlagalištu.

Još jedna stvar na koju bi bilo dobro da obratiš pažnju je materijal od kojega su tamponi koje koristiš napravljeni. Najbolji za tebe, ali i za planet, su tamponi napravljeni od organskog pamuka koji nije tretiran pesticidima. Još je poželjno i da materijal nije izbjeljivan te da ne sadrži nikakve dodane mirise. A još ako se pakiranje u kojem dolazi može reciklirati, zaslužila si medalju za pravu junakinju u borbi protiv klimatskih promjena. 

Strong Woman Mighty GIF from Strongwoman GIFs

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.