Prehranom do zdravlja

Saveznici imuniteta: Namirnice koje će te čuvati od viroza

Sezona obolijevanja od virusnih infekcija samo što nije stigla. Pripremi se na vrijeme i uz pomoć hrane ojačaj svoj imunitet. Otkrivamo ti kako u nastavku

becca-tapert-RjmGzTg4_mw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Đumbir

Đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica na svijetu, a u medicini se koristi već više od 5000 godina. Ključna je biljka ayurvedske medicine, a njegovu specifičnu aromu i ljekovito djelovanje poštuju mnoge kuhinje diljem svijeta. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Uz to, đumbir je bogat i gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Zbog toga olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Može suzbiti mučninu u trudnoći ili mučninu izazvanu vožnjom, kao i mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, odlično djeluje na smirivanje artritisa i reume, a općenito potiče detoksikaciju, ubrzava metabolizam i izbacuje višak tekućine iz organizma te je zbog toga idealno sredstvo za mršavljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, đumbir je i naš najveći saveznik kada je riječ o jačanju imuniteta za vrijeme sezone prehlada i viroza. Naime, svježi đumbir u čaju može uvelike pospješiti izbacivanje toksina iz našeg tijela, a time nam pomoći da se riješimo i virusa i bakterija. On jača našu probavu, a probava je ključ zdravlja – zbog toga bismo tijekom hladnih mjeseci definitivno trebali konzumirati čaj od đumbira što češće. Taj prirodni lijek ugodnog okusa učinit će čuda za naš organizam.

Image
Foto: Unsplash
2/6