Pažljivo s izborom hrane: Treba li ti 'svjež' i odmoran mozak, zaboravi na masne obroke

Nedavna studija pokazala je da ćeš se, u satima nakon što si pojela obrok bogat zasićenim masnoćama, jako teško koncentrirati na bilo što, odnosno da će ti "sive stanice" biti pod opterećenjem

Pažljivo s izborom hrane: Treba li ti 'svjež' i odmoran mozak, zaboravi na masne obroke

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a još jednom potvrđuju koliko su usko povezana crijeva i mozak te daju dodatni razlog da smanjiš konzumaciju zasićenih masnoća, odnosno ograničiš unos namirnica životinjskog porijekla - crvenog mesa, mliječnih proizvoda i peradi. Tu poveznicu želuca i crijeva s jedne strane i mozga, točnije rečeno kognitivnih sposobnosti s druge strane, znanstvenici nazivaju osovina crijeva-mozak, naglašavajući koliko mozak ovisi o crijevima.

Image

Prednosti kefira: Sve što trebaš znati o probiotičkom spasitelju crijevaImage


(FOTO: Pexels)

U ovom istraživanju sudjelovao je 51 ispitanik koji je na samom početku ispunio upitnik kognitivnih sposobnosti da se vidi koje su mu granice - mjerila se moć koncentracije, pažnja i vrijeme reakcije. Nakon testa ispitanicima su bila ponuđena dva obroka. Jedan je  sadržavao kobasice, umak i kolače, a drugi umjesto kobasica jaja. U oba obroka bilo je 60 grama masti, u jednom su to bile zasićene masti, dok je drugi sadržavao masnoće iz suncokretovg ulja, koje su u manjoj mjeri zasićene. Nakon pet sati od jela, ispitanici su ponovno rješavali kognitivni test. Ovaj postupak ponavljao se četiri tjedna.

Image


(FOTO: Pexels)

Pokazalo se da su osobe koje su jele obrok bogatiji zasićenim masnoćama, imale lošije rezultate na testu. "Budući da su oba obroka bila masna i potencijalno problematična, razlika u učinku na mozak bi bila još izraženija da je jedan od obroka bio s manje masnoća", kaže autorica studije sa Sveučilišta Ohio, Annelise Madison.

Znanstvenici su također gledali koliko oštećena, odnosno propusna stijenka crijeva ima utjecaja na kognitivne sposobnosti, nakon konzumacije masnog obroka. To su činili prateći količinu endotoksina u krvi. "Visok razina endotoksina u krvi ispitanika izjednačila je utjecaj oba obroka na mozak, odnosno rezultati kognitivnog testa bili su loši bez obzira na vrstu masnoća koje su osobe jele", kaže za Medical News Today autorica istraživanja. To znači da treba poboljšati prehranu i posebnu pozornost posvetiti zdravlju crijeva jer propusna crijeva uvelike štete zdravlju i smanjuju kvalitetu života. 

Zasićne masnoće mogu pojačati upale u organizmu, što također ima utjcaja na mozak. Možda se u tome krije veza stanja crijeva i kognitivnih sposobnosti. "Može biti da masne kiseline izravno djeluju na mozak", zaključuje autorica.