''Dobri'' ugljikohidrati
Kruh i tjestenina od cjelovitih žitarica
Proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže vlakna i nisu toliko industrijski prerađeni kao proizvodi od bijelog brašna. Također su mnogo zasitniji pa trebaš pojesti manju količinu kako bi se osjećala sito i imala dovoljno energije za cijeli dan. Ovi proizvodi sadrže vitamin B koji je važan za dobro funkcioniranje metabolizma i održavanje energije. Zbog svega toga te proizvodi od cjelovitih žitarica neće debljati kao proizvodi od bijelog brašna.
Mahunarke
Ovo povrće sadrži znatnu količinu ugljikohidrata, ali onih ''dobrih''. Mahunarke su također dobre za zdrav metabolizam, a obiluju folnom kiselinom, kalijem, magnezijem i vlaknima. Zbog toga mogu regulirati razinu šećera u krvi i pomažu u održavanju zdrave probave.
Voće
Iako ti možda voće uopće ne pada na pamet kada netko spomene ugljikohidrate, ono ih isto sadrži zbog svog šećera. Kod jedenja ugljikohidrata je važno da ih okružiš s ostalim nutrijentima, pa je voće savršen izbor jer također sadrži hrpu vitamina, minerala i antioksidansa.
Tikve
Sve vrste tikva bogate su ugljikohidratima, ali i vlaknima te ostalim važnim nutrijentima poput betakarotena, vitamina A i vitamina C. Butternut tikvu možeš čak koristiti kao zdravu zamjenu za špagete od bijelog brašna. Samo je prereži na pola, ispeci u pećnici, te odvoji njeno vlaknasto meso vilicom kako bi dobila ''špagete'' od tikve.
Cjelovite i proklijale žitarice
Da bi bile zdrave, to jest obilate dobrim ugljikohidratima, žitarice moraju biti ne-prerađene, to jest u velikim smeđim zrncima. Ovo uključuje žitarice poput smeđe i divlje riže, kvinoje, ječma, amaranta, heljde i prosa. Proklijale žitarice još su jedan vrlo zanimljiv izbor zdravih ugljikohidrata. One su najzdraviji oblik žitarica i obiluju svim nutrijentima koji su potrebni tijelu. Proklijale žitarice općenito se smatraju ''super hranom'' i ubrajaju se među najzdraviju hranu na svijetu. Odlične su kao salata a možeš ih dodavati i jelima u woku, juhama i sendvičima.