Ova petominutna vježba može ti pomoći smanjiti stres (a dobra je i za imunitet)

Samo malo zahvalnosti može puno pomoći kad je u pitanju borba protiv stresa, a sve što ti treba su dobra volja, komad papira i olovka

Ova petominutna vježba može ti pomoći smanjiti stres (a dobra je i za imunitet)

S promjenama i situacijama izvan naše kontrole dolazi i stres. To je prirodna reakcija tijekom svake krize, pa tako i ove. Kako se neizvjesnost oko koronavirusa stalno povećava, tako se povećava i naša zabrinutost. Nažalost, stres može doći s nekim ozbiljnim posljedicama za imunološki sustav.

"Kad smo kronično pod stresom, praktički smo cijelo vrijeme u stanju anksioznosti", objašnjava za portal Livestrong Tanya Peterson, certificirana savjetnica i autorica uspješne knjige 'The 5-Minute Anxiety Relief Journal: A Creative Way to Stop Freaking Out'. "To šteti našem imunološkom sustavu ili ga oslabljuje, tako da smo manje učinkoviti u borbi protiv virusa što potencijalno dovodi do ozbiljnih autoimunih stanja."

Dobra vijest je da samo malo zahvalnosti može puno pomoći kad je u pitanju borba protiv stresa.

Image

Zahvalnost - moćni alat u našim rukama

Kako stres utječe na imunološki sustav

Prema klinici Mayo, psihološki stres dovodi do visoke razine kortizola, što narušava funkcije imunološkog sustava. "Kortizol, hormon koji je odgovor na stres, oslobađa se kako bi upravljao akutnim stresorima", objašnjava stručnjakinja na području naturopatije Brandi Moore. Naturopatija je alternativni medicinski sustav, to jest zdravstvena disciplina koja se usredotočuje na tretiranje uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja i na sposobnost da se tijela da se ozdravi samo."Kad se koristi na ovaj način, djeluje tako da podrži imunološku funkciju smanjujući upalu. Međutim, kada je osoba kronično pod stresom, kortizol može potisnuti imunološki sustav, čineći ju podložnijom bolestima", objasnila jeBrandi Moore.

Kronični stresori - poput financijskih problema, brige ili brige vezane uz trenutnu pandemiju koronavirusa - mogu izazvati "odgovor na prijetnju", prema Sveučilištu Kalifornija. Taj odgovor fiziološki istroši naše stanice, otežavajući oporavak našem tijelu.

Smanjenje stresa najbolji je način za snižavanje kortizola i zauzvrat - jačanje imunološkog sustava. Naturopatkinja ističe kako je prakticiranje zahvalnosti jedan od najjednostavnijih načina na koji to možemo učiniti.

Mnoge studije se slažu. Prakticiranje zahvalnosti, što znači osvijestiti sve ono što je dobro u tvom životu, povezano je sa značajno nižim razinama stresa u istraživanju iz 2018. godine, objavljenom u časopisu Psychology, Health & Medicine. Studija iz veljače 2019. objavljena u časopisu Clinical Psychological Science također je povezala pozitivno razmišljanje s jačim imunološkim sustavom. "Kad pojedinac prakticira zahvalnost, ona pomiče njegovu/njezinu perspektivu, te omogućuje pozitivniji pogled na život i istovremeno smanjuje stres", govori naturopatkinja.

Image


(Foto: Unsplash)


Ona je podijelila jednostavnu i kratku vježbu zahvalnosti koja može smanjiti stres i pozitivno utjecati na imunološki sustav. Sve što ti treba su dobra volja, komad papira i olovka.

1. Započni s vježbom disanja poznatom kao '4 sekunde'. "Jednostavno udišite četiri sekunde, držite dah četiri sekunde i zatim izdišite četiri sekunde", objašnjava naturopatkinja.

2. Ponovi tri puta. 

3."Ova vježba potiče parasimpatički živčani sustav, zadužen za odmor i opuštanje."

4. Zatim napiši na komad papira ili u bilježnicu tri stvari za koje si zahvalna i zašto

5. Budi dosljedna: Provedi nekoliko minuta na dan vježbajući zahvalnost. Tvoje psihičko, ali i fizičko zdravlje će ti biti zahvalno.