SPASI SE PATNJE

Kad te sunce 'opali' - kako pravilno tretirati opekline?

Ako ti je izležavanje na plaži glavna zanimacija na ljetovanju, znaj da to nikako nije dobro za tvoju kožu, pogotovo ne na temperaturi od oko 40 stupnjeva i više - kako najavljuju za ovo ljeto

Opekline od sunca
Foto: shutterstock.com

S dolaskom ljeta dolazi i oskudnije odijevanje što znači da ćeš više svoj kože izlagati suncu. Vrlo popularno pokazivati preplanuli ten pa da bi to postigle, neke se žene podvrgavaju sunčanju u solarijima ili vrijeme provode na terasi hvatajući boju da ne bi slučajno pokazale noge 'bijele kao sir'. Ako ti je izležavanje na plaži glavna zanimacija na ljetovanju, znaj da to nikako nije dobro za tvoju kožu, barem ne na temperaturi od oko 40°C. A temperature se na suncu tijekom ljeta kreću i do vrtoglavih 50°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA LIJEPU KOŽU I KOSU

Saznajte kako i zašto je kolagen ključan za mladoliku kožu, zdravu kosu i nokte

Sunčanje je jedna od najgorih stvari koje možeš raditi za svoju kože, smatraju brojni stručnjaci i savjetuju da sunce izbjegavaš u ljetnim mjesecima koliko god je to moguće, ili barem od 10 - 16 sati kada je najštetnije. Sličnog su stava i kada je u pitanju odlazak u solarij, jer kako tvrde, nee postoji zdravi način tamnjenja, osim ako ne dolazi iz bočice kreme za samotamnjenje. UV zrake toliko su jake i štetne i osim površinskih opeklina nose rizik od nastanka raka kože (melanoma). Osim toga pretjerano izlaganje sunčevim zrakama ubrzava starenje kože, pogotovo kože lica koja je najosjetljivija i najizloženija. Iako su sve te informacije opće poznate i dalje se voliš pržiti na suncu, jer ako nisi pocrnila to je kao da nisi ni bila na moru (pa što će selo reći?).

Ako si ne možeš pomoći, i usprkos svim upozorenjima o štetnosti i dalje želiš ležati na suncu, obavezno koristi zaštitini faktor. Za one tamnije puti idealan je faktor 30, a za oe svijetlije faktor 50. I pripazi na opekline. Znat ćeš da si pretjerala ako primijetiš crvenilo kože koja je osjetljiva i vruća na dodir. Nakon toga javlja se zatezanje i guljenje kože. Blage opekline traju oko tri dana a teže mogu potrajati i mnogo dulje. Za neke je potrebna i liječnička intervencija.

Ne postoji specifičan lijek ili pripravak koji će izliječiti opekline, ali moguće je ublažiti bol na ove načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5