Ima li što bolje od još toplih palačinki s marmeladom ili čokoladnim preljevom? Teško. No, ako pazimo na liniju (i zdravlje) u ovom ukusnom desertu ne bismo smjele pretjerivati – osim ako malo ne modificiramo sam recept. Zdravija varijanta palačinki? Da, to je ono što trebamo, no samo ako su jednako ukusne kao one na koje smo navikle. Pronašle smo upravo takav recept za palačinke bez jaja koje se po okusu ne razlikuju od onih kakve su pekle naše bake.
Sastojci za smjesu:
Crno brašno
Mineralna voda
Sojino (bademovo ili kokosovo) mlijeko
Prasak za pecivo
Kurkuma (dat će lijepu žutu boju)
Sol
Ulje (najbolje kokosovo)
Ekstrakt vanilije
Korica nešpricanog limuna
Cimet (po želji)
Priprema:
Na 500 grama brašna stavljaju se 2-3 jušne žlice ulja i 1 prašak za pecivo. Doda se prstohvat soli i 2 prstohvata kurkume te žličica ekstrakta vanilije (cimet po želji i naribana korica jednog nešpricanog limuna). Dolijeva se naizmjenično mineralna voda i mlijeko te se miješa dok smjesa ne bude glatka i guta, ali tekuća. Smjesu se može pokriti folijom i staviti u hladnjak na nekoliko sati. Dalje je postupak pečenja uobičajen.
Ove su palačinke idealne za osobe alergične na jaja ili laktozu. Osim domaće marmelade, uz ovakve palačinke izvrsno ide zdravi . A ukrasiti ih možete bobičastim voćem, ribanim kokosom ili mjeljevenim orasima. Dobar tek!