Riješi se negativnih emocija

Odlični načini za ublažavanje anksioznosti tijekom socijalnog distanciranja

Tjeskoba može negativno djelovati na mentalno zdravlje pa je važno znati kako je ublažiti

velvet-morris-v3DMlXzu0EA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Anksioznost je poremećaj s kojim se danas suočava velik broj ljudi, osobito mladih, a to je zapravo stanje u kojem se pojedinac osjeća nelagodno, tjeskobno, napeto, pod stresom. Svatko od nas barem se jednom u životu susreo s napadajem tjeskobe, no brojni su oni koji redovno pate od tog stanja, a ako se anksioznost ignorira to može dovesti i do gorih simptoma te izazvati depresiju.

Image
Strah i tjeskoba

Potiskuješ osjećaje zbog stresa? Probaj ovu jednostavnu meditaciju

U vrijeme pandemije poremećaji vezani uz anksioznost još su češći, a mnogi se zbog usamljenosti i straha osjećaju tjeskobno i depresivno. S obzirom na to da ta stanja mogu negativno djelovati na mentalno zdravlje, vrlo je važno znati kako se riješiti anksioznosti ili je barem ublažiti. 

Jedan od najboljih načina za rješavanje tjeskobe je kroz socijalizaiju i intimne odnose, no socijalno distanciranje nam trenutno to ne dozvoljava te samim time izaziva još veću anksioznost. Ipak, s anksioznošću se možemo i sami boriti, uz određene načine, no to je proces koje traje određeno vrijeme.

Imaš li i sama problema s osjećajem tjeskobe, u nastavku ti otkrivamo nekoliko odličnih savjeta koji mogu biti izuzetno korisni.

Pronađi određenu rutinu

Čak i ako se ne možeš držati jednake rutine koju si imala prije pandemije, pokušaj uspostaviti neku novu rutinu i male rituale kojih ćeš se svakodnevno držati. Na taj ćeš način biti puno organiziranija i produktivnija. Time ćeš zapravo 'zavarati' svoj mozak jer ćeš shvatiti da, iako su određene stvari izvan kontrole, postoji nešto u tvom životu što možeš držati pod kontrolom i to će ti pomoći da se osjećaš normalnije i sigurnije.

shimmer fallback

Budi fizički aktivna

Svi već jako dobro znamo kako je fizička aktivnost nužna za tjelesno, ali i mentalno zdravlje. Iako su teretane zatvorene, trenutno možeš vježbati kod kuće uz razne online tečajeve. Osim vježbanja, možeš biti fizički aktivna i na brojne druge načine. Isprobaj planinarenje, brzo hodanje, trčanje... Izbora je zaista mnogo, samo se pokreni i bolje ćeš se osjećati. Fizička aktivnost potiče lučenje endorfina – hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

shimmer fallback

Istražuj prirodu

Boravak u prirodi najbolji je lijek za sve probleme i ima tako smirujući učinak. Svaki put kad osjetiš da imaš napadaje tjeskobe, spremi se i izađi van. Otiđi u šetnju šumom ili do obližnjeg parka. Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi smanjuje krvni tlak i razinu napetosti. Shvatiti ćeš da, bez obzira na sve što se trenutno događa u svijetu, u prirodi i dalje sve ide svojim tokom i to će ti pružiti osjećaj unutarnjeg mira.

shimmer fallback

Meditiraj

Meditacija je vrlo korisna tehnika u borbi protiv anksioznosti, a meditirati može svatko. Pomoći će ti da bolje razumiješ vlastite emocije i obrasce razmišljanja koji možda uzrokuju tjeskobu i negativnost. Kad postaneš svjesna takvih emocija, moći ćeš pronaći i bolje načine da ih se riješiš. Od koristi može biti i nekoliko minuta meditacije dnevno, a najbolje je meditirati ujutro nakon buđenja ili pak navečer, prije odlaska na počinak.

shimmer fallback

Prepoznaj što uzrokuje tjeskobu

Vjerojatno u tvojoj svakodnevici postoje određene stvari ili situacije, odnosno 'okidači' koji dovode do anksioznosti. Moraš ih znati prepoznati kako bi ih mogla izbjeći. Primjerice, kod mnogih ljudi dnevne vijesti izazivaju tjeskobu pa je vrlo važno konzumirati ih u ograničenoj količini. Provjeri ih jednom dnevno, a ostatak svog slobodnog vremena posveti aktivnostima koje će te usrećiti.  Kad shvatiš što kod tebe izaziva anksioznost, moći ćeš se bolje i učinkovitije suočiti s negativnim emocijama te ublažiti njihovo djelovanje.

shimmer fallback

Prakticiraj zahvalnost

Bez obzira na sve što se događa, u svakom je danu moguće pronaći nešto dobro i pozitivno. Ako ujutro možeš čuti cvrkut ptica ili vidjeti sunce kako izlazi, sretna si osoba. Anksioznost raste u onim trenucima kada sve vidimo samo negativno. Promijeni pristup i shvatiti ćeš da život i nije tako loš. Počni prakticirati zahvalnost tako da svaki dan u svoj dnevnik zapišeš na kojim si stvarima zahvalna ili možeš samo razmišljati o tome prije odlaska na spavanje. Od ključne je važnosti pokušati svaki dan pronaći male radosti jer ćemo na taj način onemogućiti negativnim mislima da nas konzumiraju.

shimmer fallback

Njeguj svoje odnose

Emocije su zarazne. Ako u svojoj blizini imaš ljude koji u tebi izazivaju tjeskobu, makni se od njih i od takvih toksičnih odnosa. Učini to za svoje emocionalno zdravlje. Okruži se pozitivnim osobama u čijem ćeš se društvu osjećati ugodno. Takav pristup možeš primijeniti i u virtualnom svijetu – prestani na društvenim mrežama pratiti sve one negativne ljude zbog čijih se objava i postova osjećaš loše.

shimmer fallback

I ovo će proći

Usred globalne krize u kojoj se nalazimo, svi smo pod velikim utjecajem informacija koje svakodnevno primamo. Važno je imati na umu da će i ova situacija jednom završiti, a svjetlo na kraju tunela se već sada nazire. Sve što je loše jednom završi i onda dođu bolji dani, a oni su sada sigurno pred nama. Uz takav način razmišljanja bolje ćeš moći upravljati situacijom i emocijama koje ti takva situacija izaziva.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.