Od kojih se biljaka i plodova pravi ulje?

Većina ulja na tržištu dobivamo klasičnim tiještenjem a tehnološki postupak smo stvorili prije više tisuća godina.

Od kojih se biljaka i plodova pravi ulje?

Vremenom razvile su se i druge modernije metode poput ekstrakcije ugljičnim dioksidom, no ulja dobivena tako čine manji dio onih dostupnih. Volimo koristiti što manje pročišćena ulja premda na tržištu dominiraju pročišćena (rafinirana). Neka obavezno rafiniramo, poput ulja pamuka, kako bismo uklonili tvari koje su škodljive.

Maslinovo ulje
Kao najpoznatija vrsta biljnog ulja u Hrvata, maslinovo se ulje dobiva hladnim prešanjem zdravog ploda stabla masline. Prema kvaliteti dijeli se na djevičansko koje se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, kiselost mu je veća u odnosu na ekstra djevičansko, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2%. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, kiselost mu ne prelazi 0,8%. Ono je zdravije zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina tijekom proizvodnje. Odlično je za korištenje u prehrani, lako probavljivo, pomaže u borbi protiv mnogo bolesti, a najznačajniji je njegov utjecaj na srce i krvne žile. Može se jesti hladno, u npr. salatama, a dobro je i za kuhanje i prženje.

Suncokretovo ulje Puno je vitamina E i stabilno je na oksidaciju.
Suncokret potječe iz Amerike. Uzgajao se čak i prije kukuruza; još prije 5000 godina. Europom se proširio zahvaljujući ljepoti svojih cvjetova i isprva se koristio kao ukrasna biljka. Suncokretovo je ulje bogato vitaminom E, a prirodno sadrži visoku količinu linolne (omega-6 masne) kiseline. S obzirom na to da ova kiselina potiče stvaranje nepoželjnih upalnih reakcija u organizmu, zadnjih su se desetljeća uložili veliki napori s ciljem dobivanja sjemena smanjenog udjela linolne, a povećanog udjela oleinske kiseline. Zahvaljujući tome danas na tržištu postoje različite vrste suncokretovog ulja s većim udjelom oleinske kiseline, no okusa su koji nije svojstven suncokretovom ulju.
Suncokretovo se ulje kod nas najčešće koristi; kako u kućanstvu tako i u industriji. Ima neutralan okus te je zbog vitamina E poprilično stabilno na oksidaciju. U kulinarstvu se često primjenjuje kao preljev za salate i za termičku obradu namirnica. U prehrambenoj industriji obično se koristi za prženje te proizvodnju majoneze i različitih salatnih preljeva.

Repičino ulje Nove sorte ispravile su minuse.
Repica potječe iz Azije. U Indiji se uzgajala još prije 3000 godina. Iako se repičino ulje isprva koristilo kao mazivo i za rasvjetu, danas se u Kanadi i Japanu najčešće koristi prilikom termičke obrade jela. Ranije se za repičino ulje vezala visoka prisutnost eruka kiseline koja je pokazala nepoželjan utjecan na zdravlje srca eksperimentalnih životinja.
Zbog zabrinutosti za zdravlje čovjeka, selekcijom sjemena dobile su se sorte koje daju ulja niskog sadržaja eruka, a visokog sadržaja oleinske kiseline. Repičino ulje tako sada sadrži oko 60% oleinske kiseline, između 10 i 13% alfa-linolenske i oko 5% zasićenih masnih kiselina. Jedno je istraživanje pokazalo kako, u usporedbi s korištenjem suncokretovog ulja, repičino ulje u prehrani smanjuje masnoće i LDL-kolesterol u krvi.

Sezamovo ulje
Dobiva se hladnim prešanjem, ekstrakcijom ulja iz sezamovih sjemenki. Sirovo sezamovo ulje već je toliko kvalitetno da se može koristiti u prehrani bez prethodne rafinacije. Sadrži sve kvalitetne nutritivne sastojke i iznimno je ljekovito. Snižava razinu natrija, tlaka i šećera u krvi. Jako dobro utječe na hormone kod žena. Dijeli se na tamno (od prženih sjemenki) i svijetlo. Svijetlo sezamovo ulje popularno je u kozmetici; osim za zdravlje kože općenito te zdravlje zglobova, koristi se i za anticelulitne tretmane. Brzo i duboko ulazi u kožu i izvlači toksine. Bogato je vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom, i stoga je namijenjeno tretiranju svih stanja kože, posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima.

Laneno ulje
Ovo ulje spada u top 10 najzdravijih namirnica, a također je i najpovoljnije ulje na tržištu. Sadrži masne kiseline, aminokiseline, vlakna, vitamine B, C i E, i sva nutritivno bogata svojstva sačuvana su pri obradi. Ono može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluje na rast i razvoj organizma. Najviše je podataka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, a može se koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Najkvalitetnije ulje se dobiva od svježih sjemenki. Sjemenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta s kisikom.
Ulje sjemenki lana potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu tako vijek trajanja biti produžen i spriječit će se užeglost.

Konopljino ulje
Redovitom upotrebom ove tekućine omogućit ćete nesmetan rad svojim stanicama. Zbog svog jedinstvenog sastava, konopljino ulje djeluje blagotvorno i ljekovito na tijelo te pomaže u uspostavljanju normalne tjelesne ravnoteže. Pomaže u poboljšanju ili otklanjanju neurodermitisa, predmenstrualnog sindroma, reumatičnog artritisa, dijabetičke neuropatije, bolesti srca i krvnih žila, zgrušavanja krvi, upale mjehura, psorijaze... Konopljino ulje sadrži skoro idealni omjer omega-3 i omega-6 (1:3, što je idealni balans za ljudski organizam) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila pa se konzumiranjem ovog ulja smanjuje opasnost od srčanih napada jer omega-3 smanjuje zgrušavanje krvi i poboljšava profil kolesterola. Ulje obiluje mononezasićenim masnoćama koje snižavaju nivo lošeg LDL kolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL kolesterola. Pri kupnji ulja treba paziti da je ono deklarirano kao hladno prešano, a to znači da nije podvrgnuto visokim temperaturama niti organskim otapalima te su mu tako sačuvani svi korisni sastojci poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina, proteina i sl.

Ulja orašastih plodova
Ulja orašastih plodova cijenjena su zbog karakteristične arome. Proizvode se tako da se plodovi prvo blago poprže, a potom prešaju pri temperaturi od oko 30°C.

Ova ulja imaju pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila; smanjuju LDL kolesterol i rizik od šećerne bolesti tipa 2, moždanog udara, bubrežnih kamenaca i gubitka pamćenja. Ulja orašastih plodova obično se koriste kao salatni preljevi.

ORAHOVO ULJE: Orah se uzgaja diljem svijeta, a najčešće u području umjerene klime. Sadrži 60 do 65% ulja. Među masnim kiselinama ističu se linolna, oleinska i alfa-linolenska. Posebno je cijenjeno u Japanu i Francuskoj gdje se koristi za pripremu delicija njihovih nacionalnih kuhinja. Valja ga držati na tamnom mjestu i potrošiti u kratkom roku od otvaranja jer je poprilično osjetljivo na vanjske utjecaje. Orahovo ulje dobro je za njegu kose. Nanesite ga na kosu, nježno počešljajte i kosu omotajte ručnikom. Držite tako oko 2 sata i operite. Kosa će biti meka i sjajna.

LJEŠNJAKOVO ULJE: Lješnjak se uzgaja od Novog Zelanda i Kine, preko Irana, Turske, Italije i Španjolske do SAD-a. Ima oko 60 posto ulja. S nešto manje od 80 posto oleinske kiseline, lješnjakovo je ulje sličnog sastava maslinovom. Koristi se u proizvodnji čokolade, nugat kreme, keksa i kolača.

KOKOSOVO ULJE: Kokos svi volimo, kako njegov miris tako i okus. Poznati su nam razni kozmetički preparati s dodatkom ili mirisom kokosa, kao i slatkiši, kolači... Kokosovo ulje organske kvalitete preporučljivo je u prehrani, može se pirjati i kratko pržiti te jesti na kruhu. Glavnina masnoća u njemu otpada na laurinsku kiselinu koja se nalazi u majčinom mlijeku i posjeduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Ona značajno ojačava imunitet, pospješuje tjelesnu apsorpciju vitamina, minerala i aminokiselina, poboljšavajući opće zdravlje. Kožu dubinski vlaži i hrani, povećava elastičnost i smanjuje bore, a može se koristiti i kod kožnih bolesti. Izrazito je nježno te se s njim može skidati šminka, a preporučljivo je i za povećanje volumena tanke i slabe kose.

Ulje noćurka Blagotvorno za mnoge tegobe.
Noćurak je česta biljka u Europi, Kini i na Novom Zelandu. Njegovo je ulje cijenjeno zbog gamalinolenske, omega-6 masne kiseline. Koristi se u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih tegoba. Jača imunitet, smanjuje rizik od aterosklerotskih promjena u žilama, reumatoidnog artritisa, dermatitisa i visokog krvnog tlaka.

Također umanjuje tegobe vezane uz predmenstrualni sindrom, valunge u menopauzi, astmu i dr. Jedna je studija pokazala kako višetjedna suplementacija uljem noćurka kod osoba s povišenim masnoćama u krvi smanjuje koncentraciju LDL, a povećava koncentraciju HDL kolesterola u krvi.