Danas se puno priča i piše o zdravoj prehrani koja je postala izuzetno popularna, no nažalost često možemo naići na brojne kontradikcije i besmislene činjenice pa je teško ostati zbunjen.
Upravo iz tog razloga, kad je u pitanju prehrana, najbolje je vjerovati nutricionistima. Generalno postoje namirnice koje se smatraju nezdravima, no ponekad ih je teško izbjegavati jer su nam vrlo fine i ukusne. Ipak, nutricionisti tvrde da se često o određenim namirnicama govori da su loše, dok one to ne moraju biti, bar ne za sve jer svatko ima drugačiji organizam i drugačije reagira na hranu.
Primjerice, netko je osjetljiv na gluten ili laktozu, dok netko drugi s time nema problema. Važno je razumjeti da su mliječni proizvodi i žitarice česo alergeni i da ih pojedinci naprosto ne podnose dobro. No to ne znači da su loši baš za sve.
Kako otkrivaju nutricionisti, postoje i namirnice koje su vrlo loše i koje bi svi trebali izbjegavati jer mogu naštetiti zdravlju. Uglavnom je riječ o procesuiranim namirnicama koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost za naše tijelo. Koje bismo to namirnice trebali izbaciti iz svoje prehrane, otkrivamo u nastavku.
Foto: Unsplash